ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Θα σώσει και πάλι ο Τραμπ τον Ερντογάν;


Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες για το καθεστώς των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Μερικοί ομιλούν για επαναπροσέγγιση με αφορμή τα γεγονότα στη Συρία και τη Λιβύη. Άλλοι συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμα ότι οι σχέσεις δεν πρόκειται να επανασυνδεθούν με δεδομένη, όπως λένε, την απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθήσει μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, που δεν θα άγεται και θα φέρεται από τη συμμαχική της σχέση με τη Δύση και μέσα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε στην ανάλυσή μας, και το Κογκρέσο που έδειξε να έχει δόντια όταν πραγματικά αποφασίζει να είναι ο πυλώνας που θα διορθώνει τα κακώς κείμενα της εκτελεστικής εξουσίας. Στη Βουλή και τη Γερουσία το κλίμα παραμένει εξαιρετικά αρνητικό, σε σημείο που να πιστεύεται ότι το θέμα των κυρώσεων για την αγορά του ρωσικού S-400 παραμένει πάντα στο τραπέζι. Ως γνωστό, η Βουλή ψήφισε συντριπτικά υπέρ της τιμωρίας της Τουρκίας και η Γερουσία αναμένεται να το πράξει όταν επιστρέψει η χώρα και το Κογκρέσο στην ομαλότητα και στην κανονικότητα. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παραδέχονται ότι η ψηφοφορία θα ακολουθήσει συντριπτικά στα βήματα της Βουλής.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που είναι… Πάνω απ’ όλα έχει τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα του, όπως κατήγγειλαν πρώην συνεργάτες του. Δεν πρόκειται να σταματήσει να εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εικάζω ότι θα μπορούσε και να τον εκβιάζει. Άρα θα επιθυμούσε πάρα πολύ τη βελτίωση των σχέσεων και την επιστροφή της Τουρκίας στο «μαντρί». Όμως, με ανοικτό το θέμα των S-400, δεν θα μπορούσε να το κάνει.

Οι φήμες που κυκλοφορούν είναι ενοχλητικές, διότι αυτό που προσπαθεί να πετύχει η Άγκυρα είναι εξωφρενικό. Ανεξάρτητα από την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα επιτραπεί ποτέ να παραμείνει στην Τουρκία, οι Τούρκοι που συνομιλούν με τους Αμερικανούς για το ζήτημα αυτό, φέρονται να κατέθεσαν πρόταση να παραμείνουν ενεργοποιημένοι οι S-400 και ταυτόχρονα να αγοράσουν τους Patriot, υπό τον όρο ότι θα συμμετέχουν και στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35.

Πρόκειται ασφαλώς για μία μεγάλη κοροϊδία και επίδειξη ασέβειας προς τους Αμερικανούς και ειδικά προς το Κογκρέσο, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί ότι οι S-400 και τα F-35 δεν θα «παντρευτούν» ποτέ. Η Αμερική απορρίπτει την συνύπαρξη των δύο υπερόπλων, καθώς η έκθεση του Πενταγώνου αναφέρει ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί πραγματική απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά.

Ο άγνωστος Χ είναι πάντα ο κ. Τραμπ, ο οποίος μπορεί να πουλήσει τα απορρίμματα για …παντεσπάνι. Με την έωλη δικαιολογία ότι η Τουρκία επιθυμεί να πληρώσει κάποια δισεκατομμύρια στην Αμερική, θα μπορούσε να θέσει ζήτημα «θέσεων εργασίας» σε μία εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξαφνικά 30 εκατομμύρια νέους ανέργους λόγω της πανδημίας του «κινέζικου ιού», όπως χαρακτηρίζει τον κορωναϊό ο Αμερικανός πλανητάρχης.

Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να προβλέψουμε «πόλεμο» με το Κογκρέσο, αλλά και με μία ομάδα αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο που ακολουθούν ακόμα τις «αμερικανικές αρχές» και δεν έχουν πουλήσει ποτέ τη ψυχή τους σε συμφέροντα.

Είναι σίγουρα «νόμιμη» η επιθυμία των γραφειοκρατών να επιστρέψει η Τουρκία στην προηγούμενη κατάσταση των «ήρεμων νερών» στις σχέσεις με την Αμερική, διότι λόγω καταβολών δεν θέλουν με τίποτα να χαθεί η κατοχική δύναμη και να προσχωρήσει πλήρως στο στρατόπεδο της αμαρτωλής συμμαχίας με τη Ρωσία και το Ιράν. Όμως, είναι αδιανόητο να υποχωρήσουν οι ΗΠΑ αποδεχόμενοι τους όρους της Τουρκίας. Το αντίθετο πρέπει να γίνει… Η Άγκυρα πρέπει να επιστρέψει τους S-400 στη Μόσχα, και να γίνει ένας ειρηνικός εταίρος για τις χώρες της περιοχές.

Συνέχεια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια