ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η ανοησία της αγέλης

Του Μανόλη Καψή

Στην αρχή δεν ήθελαν να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Έκαναν σύσκεψη οι λοιμωξιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν διάγνωση. Έβαλαν ακόμα και αυτόν που εμφανίζεται "μια φορά κάθε εκατό χρόνια" να κάνει δήλωση. Και δεν αναφέρομαι στον κομήτη Χάλεϊ.

Μετά αποφάνθηκαν οι κανονικοί λοιμωξιολόγοι, σύσσωμοι, μηδενός των υπολοίπων Ευρωπαίων ειδικών εξαιρουμένου, και σώπασαν. Και σημειώστε ότι οι επιστήμονες,
όχι μόνο αποφάνθηκαν για τους μαθητές και τον ελάχιστο κίνδυνο που υπάρχει από το άνοιγμα των σχολείων, αλλά επέμειναν σθεναρά, ότι το άνοιγμα της κοινωνίας πρέπει να ξεκινήσει με τα σχολεία. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ορισμένοι ελπίζουν να βγουν λάθος οι εκτιμήσεις των ειδικών, και μόλις γυρίσουν να μας "δείξουν"...

Μετά ασχολήθηκαν για λίγο με τον άθλιο Χατζηδάκη που θέλει λέει να σκοτώσει τα γεράκια στα βουνά, να εξαφανίσει τις μπεκάτσες, να μολύνει τις θάλασσες και να καταστρέψει τα δάση, που με κίνδυνο της ζωής της προστάτευσε η Ρένα Δούρου, όταν μας καλούσε να μην τουιτάρουμε και να αφήσουμε τους πυροσβέστες να κάνουν τη δουλειά τους, και μετά ξαναγύρισαν στα σχολεία.

Πήραν τη μεζούρα και ανακάλυψαν ότι τα τετραγωνικά στις τάξεις δεν επιτρέπουν να τηρηθούν οι αποστάσεις. 15 μαθητές σε κάθε τάξη είναι για τους συντρόφους "συνωστισμός". Εδώ δεν μιλάμε για την ανοσία της αγέλης, αλλά για την ανοησία της αγέλης.

Το τελευταίο όμως είναι το καλύτερο. Η Νίκη Κεραμέως ζήτησε από τους καθηγητές, για όσους μαθητές δεν θα πάνε σχολείο -είτε γιατί οι γονείς τους φοβούνται, είτε γιατί έχουν στο σπίτι ευάλωτο άτομο- να δείχνουν το μάθημα διαδικτυακά. Δεν είναι και πολύ δύσκολο και είναι και δωρεάν.

Αυτό το φοβερό και τρομερό που σκέφτηκε η Κεραμέως, προκάλεσε την οργή του Νίκου Φίλη και κάλεσε αμέσως σε ξεσηκωμό. Εμπρός στον αγώνα.

Ποιο είναι το πρόβλημα θα μου πείτε; Γιατί να μην ανεβάζουν οι καθηγητές το μάθημα στο youtube; Αυτό δεν κάνουν εδώ και χρόνια όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού; Διάσημοι καθηγητές δεν ανεβάζουν τα μαθήματά τους στο διαδίκτυο, για να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν και όσοι δεν είναι φοιτητές; Ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν το εντοπίζετε, γιατί δεν έχετε τα reflex ενός Νίκου Φίλη.

Όπως είπε ο τομεάρχης, μια τέτοια πρωτοβουλία "σπάει τον δεσμό εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον μαθητή". Και αυτό δεν το έχει τολμήσει κανένας υπουργός ποτέ, λέει ο Φίλης (και κάτι θα ξέρει παραπάνω). Δεν ξέρω αν πρόσθεσε και το κλασικό, ότι αυτό δεν το τόλμησαν ούτε οι Γερμανοί επί κατοχής, ούτε οι Οθωμανοί επί Τουρκοκρατίας, αλλά κοντά ήταν.

Θα μου πείτε γιατί αν ανεβάσει ο/η καθηγήτρια/ητής το μάθημα στο Ίντερνετ θα σπάσει η σχέση της/του με τον μαθητή ή τη μαθήτρια; Άγνωστο, αλλά ο Φίλης ξέρει. Και όχι μόνο ξέρει, αλλά απειλεί να προσφύγει στον ΟΗΕ, τη Διεθνή Ένωση Ποινικολόγων, το Δικαστήριο της Χάγης και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για να ανατρέψει την απόφαση. Από κοντά και το συνδικάτο προαγωγής του εκσυγχρονισμού, η ΟΛΜΕ δηλαδή, που απειλεί θεούς και δαίμονες με την απόφαση. Παραβιάζονται λέει τα προσωπικά τους δεδομένα. Πώς, είναι ένα μυστήριο...

Τι φοβούνται; Οτι ο καθηγητής ή η καθηγήτρια θα ανεβάσουν στο διαδίκτυο τους βαθμούς του μαθητή που κάθεται στο βάθος της αίθουσας; Θα χρησιμοποιήσουν μήπως επαγγελματικό 4κάμερο και ενώ ο καθηγητής θα διδάσκει, η άλλη κάμερα θα δείχνει τον Κωστάκη να χασμουριέται; Πως θα σπάσει η σχέση εμπιστοσύνης αν ο καθηγητής ανεβάσει το μάθημα, την παράδοσης του στο Ίντερνετ; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Απάντηση: Γιατί είναι σοβαρός ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΦΊλης και η ΟΛΜΕ;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που ενοχλεί τον κ. Φίλη και την ΟΛΜΕ, δεν είναι φυσικά καμία σχέση εμπιστοσύνης και κανένας μαθητής, που άλλωστε τα περισσότερα μέλη της διοίκησης της ΟΛΜΕ έχουν να δουν από κοντά, από τότε που ήμασταν εμείς μαθητές. Αυτό που τους ενοχλεί είναι η εικόνα του καθηγητή ή της καθηγήτριας, μέσα από τη νέα τεχνολογία. Η βιντεοσκόπηση θα μπορούσε να είναι και μια άλλη μορφή αξιολόγησης. Για τέτοια είμαστε τώρα κ. Φίλη μου;

Τόσες μάχες δώσατε για να μην αξιολογούνται οι καθηγητές και να μην εισαχθεί η βρωμερή ψηφιακή τεχνολογία, στα άδολα και ανόθευτα ελληνικά σχολεία. Να έρθει τώρα αυτός ο κορονοϊός και να μας χαλάσει τις δουλειές; Ε όχι.

https://www.capital.gr/


Ο φόβος της ΟΛΜΕ μπροστά στην κάμερα


Δεν είναι η πρώτη φορά που μερίδα των εκπαιδευτικών του Δημοσίου επιλέγει να «σαμποτάρει» μια πρωτοβουλία στα σχολεία. Το γεύτηκε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν το 2015-2016 προσπαθούσε να διανείμει τα γεύματα στα σχολεία. Τώρα όμως είναι κάτι περισσότεροOλα ξεκίνησαν όταν το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι θα βιντεοσκοπούνται τα μαθήματα στα σχολεία. Στόχος είναι οι μαθητές που, για λόγους υγείας, δεν θα πάνε σχολείο να μπορούν να τα παρακολουθήσουν από το σπίτι. Από εκείνη την στιγμή η Νίκη Κεραμέως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Κήρυξε τον πόλεμο, σαν να λέμε. Οι αντίπαλες δυνάμεις κινήθηκαν άμεσα

Κυριακή 3 Μαΐου ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έβγαλε ανακοίνωση: «Η “εντολή” της υπουργού Παιδείας για βιντεοσκόπηση από τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος από τη φυσική τάξη και μετάδοσής του μέσω Διαδικτύου στους μαθητές που δεν θα προσέλθουν στα σχολεία, είναι άνευ προηγούμενου» έγραψε.

Γιατί όμως η βιντεοσκόπηση του μαθήματος, ώστε να το παρακολουθούν όσα παιδιά λείπουν από την τάξη, είναι κατά το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «άνευ προηγουμένου» και όχι ένας θαυμάσιος τρόπος να «συμμετέχουν»; 

Διότι, «μάθημα με ανοιχτές κάμερες» είναι «μάθημα που «σπάει» το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή», λέει ο κ. Φίλης.

 Δηλαδή, κατά τον πρώην υπουργό Παιδείας υπάρχει θέμα επειδή οι ανήλικοι συμμαθητές που θα μένουν σπίτι θα δουν «live» τους ανήλικους συμμαθητές τους στην τάξη. Ακόμα χειρότερα: τους ανήλικους συμμαθητές στην τάξη θα μπορούν δυνητικά να τους δουν και οι γονείς τους. Ποιος ξέρει και ποιος άλλος μπορεί να ‘κλέψει’ μια ματιά για να παρακολουθήσει το μάθημα και ποιοι μπορεί να είναι οι σκοτεινοί σκοποί του: Ο παππούς; Η γιαγιά; Καμιά θεία; Η γειτόνισσα; Και όλα αυτά μέσω μιας «ιδιωτικής πλατφόρμας χωρίς εγγυήσεις». 

Στην ίδια πλευρά με τον πρώην υπουργό και η ΟΛΜΕ, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών αλλά και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας. Τα σόσιαλ παίρνουν φωτιά. Μετά από δυο μήνες ξεκούρασης για πολλούς, αλλά και συνειδητής και φιλότιμης δουλειάς από άλλους για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το πεδίο της μάχης έχει στηθεί. Οι «ξεκούραστοι» εμφανίζονται. Και έχουν πολλές ανησυχίες με το άνοιγμα των σχολείων: Ποιος θα καθαρίζει τα θρανία; Ποιος θα μας δίνει μάσκες; Κι αν μας κολλήσουν τα παιδιά; 

Και τι θα γίνει με την βιντεοσκόπηση; Την ίδια στιγμή η αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτη παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο -που εξελίσσεται σε πόλεμο- ως εξής: 

«Συμφωνώ απολύτως με την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη για τα παιδιά που δεν μπορούν να έρθουν στο σχολείο. Θα θεωρούσα επίσης πολύ καλή πρακτική και οι δάσκαλοι/δασκάλες του Δημοτικού να επιστρέψουν στους φυσικούς χώρους μάθησης που είναι τα σχολεία και να πραγματοποιούν κανονικά μαθήματα στα παιδιά μέσω τηλεδιάσκεψης από τις τάξεις τους. 

Θα ήταν αδιανόητο και ολέθριο τα εκπαιδευτικά βιώματα των παιδιών του Δημοτικού να ανακοπούν για 6 μήνες… σε περίπτωση που επιστρέψουν στην τάξη τον Σεπτέμβριο. Η έλλειψη κοινής και οριζόντιας λύσης για τα Δημοτικά αυξάνει τις ανισότητες στην πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση είναι αντικοινωνική, άδικη και ενδεχομένως και αντισυνταγματική υποψιάζομαι».

για τη συνέχεια Protagon

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια