ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ενδεχόμενη προβοκάτσια της Τουρκίας θα οδηγήσει σε πόλεμο με την Ελλάδα;

Του πρέσβη ε.τ. Ελευθέριου Καραγιάννη
Εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι απόψεις και αναλύσεις ότι η εξ ανατολών νατοϊκή συμμαχική μας χώρα Τουρκία ετοιμάζει ένα νέο «θερμό» θαλάσσιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή στις παρυφές της Ανατολικής Μεσογείου παραβιάζοντας κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή.

Το ότι η Τουρκία έχει ήδη σχεδιάσει μία νέα πρόκληση στην θαλάσσια μας περιοχή είναι ήδη γνωστό από τουρκικές επίσημες δηλώσεις που αφήνουν να διαφανεί ένα τέτοιο γεγονός.

Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν η διαφαινόμενη και
αναμενόμενη τουρκική πρόκληση θα οδηγήσει και σε «θερμό» επεισόδιο τουτέστιν στρατιωτική αντιπαράθεση περιορισμένης ή μη έκτασης θα πρέπει να ανατρέξει στο πλούσιο ,δυστυχώς, ιστορικό παρελθόν των προκλήσεων της γείτονος κατά της χώρας μας και στο αποτέλεσμα που είχαν.

Από την ανάλυση των γεγονότων αυτών ,όχι μόνον από το 1974 και επέκεινα, αλλά και από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 η τουρκική πολιτική προκλητικότητα μπορεί να συνοψιστεί στην φράση « επίτευξη στόχων χωρίς επίθεση ,με χρήση αξιόπιστων απειλών και επιδέξιους πολιτικό-διπλωματικούς χειρισμούς ,που οδηγούν τον αντίπαλο σε υποχρεωτικές συνομιλίες και παραχωρήσεις».

Με την κατ΄επανάληψη χρήση της μεθόδου αυτής η Τουρκία «υποχρέωσε» την χώρα μας να αποδεχθεί ,διαχρονικά, απαιτήσεις της με αποτέλεσμα να δίδεται η εντύπωση στην γειτονική χώρα ότι στην περίπτωση που δημιουργεί τετελεσμένα των οποίων ,εμείς για να τα ανατρέψουμε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολεμική σύρραξη, η κατάληξη θα είναι θετική για αυτήν.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η χώρα μας διαχρονικά δεν εφαρμόζει προληπτική πολιτική έναντι της γείτονος αλλά αμυντική με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε ένταση η τουρκική προκλητικότητα.

Ως προς την αναμενόμενη τουρκική πρόκληση στον θαλάσσιο μας χώρο είναι προφανές ότι η γειτονική χώρα θα επιδιώξει δια της προκλήσεως να μας υποχρεώσει να παρακαθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών οι όροι των οποίων θα καθοριστούν από την μορφή και την κατάληξη που θα έχει το επεισόδιο.

*Ο πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Καραγιάννης είναι από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες διπλωμάτες και έχει διατελέσει ανώτατος διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργών της Ελλάδος και Υπουργών Εθνικής Αμύνης.

www.anixneuseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια