ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ανδρέας Νεοκλέους - Όλη η αλήθεια για το 5G - βίντεο

Οι μύθοι και οι αλήθειες

Αναστάτωση επικρατεί σχετικά με τις κεραίες 5G που ορισμένοι συνδέουν με τον κορωνοϊό.

Ποιοι είναι όμως οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες για την τεχνολογία η οποία ανατρέπει τα δεδομένα;

Το 5G είναι η 5η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Χαρακτηρίζεται ως μία «επανάσταση» που εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Το 5G υπάρχει σε 41 εμπορικά δίκτυα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι το
2025 εκτιμάται ότι θα καλύπτει το 65% παγκοσμίως. Τι σημαίνει όμως αυτό για την καθημερινότητα των πολιτών και πώς διαφοροποιείται αυτό που προσφέρει το νέο δίκτυο σε σχέση με τα προηγούμενα;

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του στο συνέδριο Digital Agenda Cyprus Summit το οποίο είχε διοργανώσει ο όμιλος SPP MEDIA και η εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Γενικός διευθυντής της Cyta, Ανδρέας Νεοκλέους, είχε παρομοιάσει τα δίκτυα με τους δρόμους. Οι δυνατότητες που προσέφερε για παράδειγμα το δίκτυο 2G, μοιάζει με ένα αγροτικό δρόμο χωρίς άσφαλτο, στον οποίο μπορεί μεν να διακινηθεί το αυτοκίνητο ωστόσο με αρκετές δυσκολίες. Το δίκτυο 3G, είναι δρόμος ασφαλτοστρωμένος αλλά μιας λωρίδας, με περιορισμένες και πάλι δυνατότητες. Το δίκτυο το οποίο χρησιμοποιούν αυτή την στιγμή οι περισσότεροι χρήστες κινητού διαδικτύου στην Κύπρο, είναι το 4G, οι δυνατότητες του οποίου ναι μεν είναι πολύ περισσότερες αλλά και πάλι συνοδεύεται με αρκετούς περιορισμούς, ταχύτητα και χωρητικότητα. Το 5G, ωστόσο ανατρέπει αυτά τα δεδομένα. Πλέον θα υπάρχει δυνατότητα απεριόριστης ταχύτητας, και αρκετός χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις υπηρεσίες και εφαρμογές στον χώρο και τον χρόνο που τα θέλει.


Πλέον ο καθένας θα μπορεί να παρακολουθεί online βίντεο ενώ ταξιδεύει, θα μπορεί να κατεβάσει ταινίες στην συσκευή του μέσα σε μερικά λεπτά, ενώ γενικότερα θα υπάρχει αμεσότητα στην ανταπόκριση του δικτύου από την στιγμή της εντολής του χρήστη. Αυτό αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει τους τομείς της ιατρικής, της οικονομίας και των μεταφορών. Στις μεταφορές θα δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο για αυτοκίνητα και έξυπνες δημόσιες συγκοινωνίες. Στον τομέα της ιατρικής αναμένεται ότι οι ιατρικές επεμβάσεις θα διενεργούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμη και εξ αποστάσεως, ενώ θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στον τομέα της εκπαίδευσης, και θα αλλάξει το πεδίο στον τομέα των ταξιδίων

Μύθοι και αλήθειες

Στην παρουσίαση του ο κ. Νεοκλέους επιχείρησε να απαντήσει γιατί οι θεωρίες περί επικινδυνότητας που φέρνει μαζί του το 5G δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από κινδυνολογίες. Εξήγησε ότι οι ταχύτητες στις οποίες θα εκπέμπει το 5G στην Κύπρο δεν ανήκουν στην επικίνδυνη ομάδα ακτινοβολίας για την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα, δεν εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία και δεν επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο DNA. Ούτε ακόμα και η συχνότητα του 26 MHz, για την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη ανησυχία, πλησιάζει στην κατηγορία της επικίνδυνης ακτινοβολίας, όπως εξήγησε. Τόνισε δε ότι είναι πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο η επαφή του με τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων περισσότερο από την ακτινοβολία των κεραίων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Σε αντίθεση με τις ανησυχίες της κοινωνίας, οι νέες κεραίες για το δίκτυο νέας γενιάς, θα είναι μικρότερες, χαμηλότερης ισχύος και λιγότερης ακτινοβολίας, σημείωσε ο κ. Νεοκλέους, προσθέτοντας ότι αυτό θα μειώσει και τις αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο από την συνεχή χρήση των κινητών τηλεφώνων.

https://www.kathimerini.com.cy/

Διαβάστε δω περισσότερα: 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια