-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Όχι δεν έχει τεκμηριωθεί πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης αυξάνουν κατά 36% το κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19


Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Πενταγώνου το εμβόλιο κατά της γρίπης αυξάνει κατά 36% τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα:

Η αναφερόμενη μελέτη δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2019 και ανέλυε δεδομένα που συλλέχθηκαν τη περίοδο 2017-2018, δηλαδή 2 χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19. Η μελέτη εξέτασε και απέρριψε την υπόθεση ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη αυξάνει τη πιθανότητα μόλυνσης με άλλον ιό που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα ενώ εξέτασε 4 είδη κορωνοϊών κανένας εκ των οποίων δεν ήταν ο SARS-CoV-2.
Σε άρθρα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε ελληνικές σελίδες ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Πενταγώνου το εμβόλιο κατά της γρίπης αυξάνει κατά 36% τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Παραδείγματα: aristeia.site

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση άρθρα:

Παγκόσμιος σάλος προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση μελέτης του Αμερικανικού Πενταγώνου (2020), η οποία διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης αυξάνει κατά 36% τον κίνδυνο νόσησης από κορονοϊό: “Η λήψη εμβολιασμού κατά της γρίπης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος – ένα φαινόμενο γνωστό ως «ιογενής παρεμβολή που προέρχεται από εμβόλιο» και συσχετίστηκε σημαντικά με τον κορανοϊό…”.

Με απλά λόγια: “οι εμβολιασμένοι είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες νόσησης εκ κορονοϊού“.

Σε επίρρωση των παραπάνω, οι Ερευνητές του Cochrane κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επιστημονικά στοιχεία «φαίνεται να αποθαρρύνουν τη χρήση εμβολιασμού κατά της γρίπης σε υγιείς ενήλικες ως γενικού μέτρου δημόσιας υγείας».

Στη μετα-ανάλυση τους, οι Ερευνητές του Cochrane κατηγόρησαν το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων ότι εσκεμμένα παραπλανεί, προκειμένου να υποστηρίξει τη γενική σύσταση εμβολιασμού κατά της γρίπης. Παρ ‘όλα αυτά, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης που σήμερα πουλάνε τρόμο με το τσουβάλι για τον Νέο Κορονοϊό 2019 προβάλουν ως ευαγγέλιο τον αδιάκριτο, γενικό εμβολιασμό σε όλο τον κόσμο.

Ο εμβολιασμός και των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη, όπως ρητά τον υποστηρίζει ο μεγαλέμπορος εμβολίων Μπιλ Γκέιτς, γίνεται ένα εργαλείο πλουτισμού ορισμένων με ανυπολόγιστο κόστος για την δημόσια υγεία.

Όσοι εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης τα προηγούμενα χρόνια, διαβάζουν τα πορίσματα αυτής και πλήθους άλλων ερευνών με ανησυχία: εμβολιάστηκαν για να αποφύγουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο νόσησης από γρίπη και τώρα βρίσκονται μέσα στο δείγμα αυτών που κινδυνεύουν 36% περισσότερο να νοσήσουν από κορονοϊό και συναφείς αναπνευστικές λοιμώξεις.

Η εν λόγω ιστορία ξεκίνησε από δημοσίευση του οργανισμού “Children’s Health Defense”, τον οποίο ίδρυσε ο Robert F. Kennedy Jr. γνωστός για τις πεποιθήσεις του κατά του εμβολιασμού. Αυτό το άρθρο είχε τίτλο “Μελέτη του Πενταγόνου: Το εμβόλιο για τη γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο για τον κορωνοϊό κατά 36%”. [πηγή]

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των ισχυρισμών σχετικά με αυτή τη μελέτη πρέπει να τονίσουμε ότι, μέχρι σήμερα, καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ του εμβολίου για τη γρίπη και τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.

Η μελέτη στην οποία αναφέρονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ήταν μια έρευνα που διεξήγαγε το Παράρτημα Ελέγχου Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ το 2019 η οποία ανέλυσε την υπόθεση ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μόλυνση από άλλες αναπνευστικές νόσους. [πηγή]

Αυτή η υπόθεση βασίζεται στο φαινόμενο της ιικής παρεμβολής. Με απλά λόγια η ιική παρεμβολή περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο όταν ένας άνθρωπος έχει προσβληθεί από έναν δεδομένο ιό, η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος γι αυτό τον ιό μπορεί να τον προστατεύσει για ένα διάστημα από το να μολυνθεί από έναν δεύτερο ιό. [πηγή]

Σε κάθε περίπτωση η υπό εξέταση μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρακτικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ ιικής παρεμβολής και του εμβολίου για τη γρίπη.

Ο ψευδής ισχυρισμός σχετικά με την υποτιθέμενη αύξηση κινδύνου για εμφάνιση COVID-19 σε όσους εμβολιάστηκαν για τη γρίπη προέκυψε από παρερμηνεία ενός σημείου της μελέτης όπου αναφέρεται πως οι εμβολιασμένοι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να κολλήσουν “κορωνοϊό”.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν και οι ίδιοι οι ερευνητές, δεν εδραιώθηκε σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ των δυο ενώ η μελέτη εξέτασε 4 τύπους εποχιακών κορωνοϊών οι οποίοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όχι τον SARS-CoV-2. Επιπρόσθετα η μελέτη παρουσίασε στοιχεία που συλλέχθηκαν τη περίοδο 2017-2018, 2 χρόνια δηλαδή πριν την εμφάνιση της COVID-19.
Συμπερασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως η μελέτη την οποία χρησιμοποιούν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ως απόδειξη ότι το εμβόλιο για τη γρίπη αυξάνει τη πιθανότητα μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 δεν κάνει καμία τέτοια σύνδεση.

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε και απέρριψε την υπόθεση ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη μπορεί να αυξάνει το κίνδυνο άλλων μολύνσεων του αναπνευστικού συστήματος ενώ εξέτασε 4 είδη κορωνοϊών κανένας εκ των οποίων δεν ήταν ο SARS-CoV-2. Επομένως οι ισχυρισμοί των υπό εξέταση άρθρων, οι οποίοι αναφέρουν πως όποιος έχει κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη αυξάνει κατά 36% τον κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19, είναι ψευδείς.


Στάμος Αρχοντής
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.