ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Και πέμπτη φρεγάτα έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη

Μια από τις πέντε Τουρκικές φρεγάτες που μετέχουν στην ομάδα κρούσης στη Λιβύη, η GEDİZ, μετείχε σε άσκηση PASSEX (επικοινωνίας) με Ιταλική φρεγάτα που έπλεε κι εκείνη στη συγκεκριμένη περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο

Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφυρίζουν αδιάφορα…

Η Τουρκική φρεγάτα τύπου Perry «Gοkceada» (F-494) είναι η πέμπτη μεγάλη μονάδα επιφανείας που το πλήρωμά της, έλαβε εντολή για να μεταβεί στ’ ανοιχτά της Λιβύης. Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα αυξάνει τη δύναμή της στην περιοχή που φλέγεται.

Τουρκική κυβέρνηση και στρατιωτικό επιτελείο δείχνουν την πρόθεση να μεγαλώνουν σταδιακά τη ναυτική αρμάδα που υπάρχει στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης ήδη για περισσότερο από δυο μήνες. Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα δημιουργεί μια ομάδα ναυτικής κρούσης με μεγάλες μονάδες επιφανείας οι οποίες δεν είναι μόνες τους καθώς διαθέτουν και πλοίο υποστήριξης.

Κατά συνέπεια την ώρα που η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «IRINI» έως στιγμής διαθέτει μόνο τρεις μονάδες επιφανείας, από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία, η Τουρκία ακονίζει τα νύχια της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πέντε φρεγάτες στ’ ανοιχτά της Λιβύης δείχνει ότι θέλει να έχει το πάνω χέρι. «Goksu», «Gediz», «Gelibolu», «Giresum», πλέον η «Gοkceada» και το πλοίο Διοικητικής Μέριμνας, πετρελαιοφόρο «Gungor», είναι η Τουρκική αρμάδα που πλέει στ’ ανοιχτά της διχασμένης και σε εμφύλιο Λιβύης.

Με τα έξι πλέον πολεμικά πλοία από τον Τουρκικό Στόλο και την διάρκεια των προσπαθειών που καταβάλει η Άγκυρα για να στηρίξει τον Λίβυο κυβερνήτη της Τρίπολης Σάρατζ, ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται οποιαδήποτε εισήγηση κάνουν οι επιτελείς του, ώστε να διατηρηθεί στην επικαιρότητα της Αν. Μεσογείου το παράνομο μνημόνιο που συνυπέγραψαν Ερντογάν και Σάρατζ.

Σε αυτό, ως γνωστό, εμπεριέχονται οι πλέον παράλογες διεκδικήσεις της γείτονος εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανατολικά της Ρόδου, νότια του Καστελόριζου και της Κρήτης.

Τα Τουρκικά πλοία πάντως όπως έχει αποκαλυφθεί δεν βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Λιβύης μόνον για να δηλώνουν παρουσία και στήριξη της Άγκυρας στις δυνάμεις του Σάρατζ απέναντι στις επιθέσεις του στρατού στον οποίο ηγείται ο Στρατηγός Χαφτάρ. Οι μονάδες επιφανείας έχουν επιχειρήσει κανονικά εμπλεκόμενες στον εμφύλιο της Λιβύης.

Αυτό το αποδεικνύουν οι εικόνες από τον αντιαεροπορικό πύραυλο SM-1 που εντοπίστηκε σχεδόν ανέπαφος στο Λιβυκό έδαφος από άντρες του Στρατηγού Χαφτάρ. Τέτοιου είδους πυραύλους διαθέτουν στην περιοχή οι φρεγάτες τύπου Perry της Τουρκίας.

Σοβαρός κίνδυνος αναξιοπιστίας της ΕΕ στην «IRINI»

Και την ίδια στιγμή η επιχείρηση «IRINI» φαίνεται ότι νοσεί όπως σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη από τον Κορωναϊό. Ακόμη τα πάντα γι’ αυτή, αν και σε ανώτατο επίπεδο έχουν αποφασιστεί, παραμένουν ρευστά και κυρίως στην Ιταλία όπου είναι από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο απ’ όλες στην Ευρώπη.

Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πήρε μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της ΕΕ κατά την οποία συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωναϊού στον αμυντικό- στρατιωτικό τομέα.

Εκεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος άδραξε την ευκαιρία και αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία που έχει η ανάπτυξη αναβαθμισμένων πρακτικών αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών όπου ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η πανδημία εκτός του μεταναστευτικού ή της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Στόχος είναι η ενδυνάμωση και η αξιοπιστία της ΕΕ καθώς και να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων όπως και η έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης.

Ακριβώς εκεί, σημείωσε ο υπουργός, το πόσο σημαντική είναι η επιχείρηση «IRINI» για να διασφαλίσει τη σταθερότητα που είναι το μεγάλο ζητούμενο στην Αν. Μεσόγειο. Επισημάνθηκε η ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση και μάλιστα παρά τις διαρκείς έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, εν τω μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τους ομoλόγους του το ταχύτερο δυνατό οι χώρες τους να πάρουν θέση και μέρος στην επιχείρηση «IRINI», να συνεισφέρουν με τα απαιτούμενα γι’ αυτή μέσα αλλιώς όπως σημειώθηκε διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά ως προς τη διεξαγωγή αυτής ή και παρόμοιων στο μέλλον επιχειρήσεων.

Την ώρα που η Αθήνα έχει δείξει με κάθε τρόπο το πόσο αξιόπιστος σύμμαχος είναι διαφυλάσσοντας τα Ευρωπαϊκά σύνορα όχι μόνο του Έβρου αλλά σε όλη της ακτογραμμή του Αιγαίου, η Ευρώπη τώρα που καλείται ίσως και ν’ αντιπαρατεθεί με εμπορικά πλοία Τουρκικών συμφερόντων που μεταφέρουν πολεμοφόδια στις δυνάμεις του Σάρατζ, σφυρίζει αδιάφορα.

Ήδη υπάρχουν οι αποδείξεις με το εμπορικό PRAΥ στο οποίο λίγο έλειψε να γίνει Γαλλικό ρεσάλτο ελέγχου και το οποίο να σημειώσουμε ότι έχει πάρει και πάλι δυτική πορεία και παρακολουθείται διαρκώς για τυχόν ακόμη μια ύποπτη κίνηση.

Η Ελλάδα και σε μια επιχείρηση να ελεγχθεί αν τηρείται το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη δήλωσε παρούσα, αλλά με άλλες δυο μονάδες, σύνολο τρεις, απέναντι σε πέντε φρεγάτες της Τουρκίας. Το φιάσκο είναι δεδομένο και ο κίνδυνος να μην ξεκινήσει ποτέ μια επιχείρηση ή να παραμείνει μόνο στα χαρτιά είναι κάτι πολύ περισσότερο από ορατός.

HellasJournal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια