ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες υπέρ ευρωομολόγων

Για πρώτη φορά στη Γερμανία στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού, αν και το Βερολίνο παραμένει αρνητικό.
Με δηλώσεις τους ωστόσο στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) υψηλόβαθμα στελέχη από το κόμμα της ´Ανγκελα Μέρκελ στέκονται απέναντι στην επίσημη κομματική γραμμή και λένε ότι υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγων ειδικού σκοπού, χωρίς πάντως να συμφωνούν με τη λογική της κοινοτικοποίησης χρέους. Τα στελέχη αυτά είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ράινερ Βίλαντ, ο ´Ελμαρ Μπροκ, άλλοτε συνεργάτης του Χέλμουτ Κολ σε θέματα ευρωπαικής πολιτικής, καθώς και ο Φρέντεριχ Κιζεβέτερ, συντονιστής της Κ.Ο. του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικης.

Μάλιστα ο Κιζεβέτερ ύπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν στη λύση αυτή. Το 1974 η τότε ΕΟΚ είχε εκδώσει ομόλογο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης. Σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα “είναι διχασμένο” στο ζήτημα του ομολόγου.

“Δεν φαντάζεστε τι γίνεται στον Νότο”

Ο ´Ελμαρ Μπροκ, από τους πλέον έμπειρους Γερμανούς πολιτικούς σε ευρωπαικά ζητήματα, δηλώνει ότι, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό θυμάτων στον ευρωπαικό Νότο, οι Γερμανοί δεν μπορούν ούτε νε φανταστούν τι συμβαίνει “στις ψυχές των Ιταλών, των Ισπανών, των Γάλλων”. Κατά την άποψή του, το ομόλογο για τον κορωνοϊό είναι αναπόφευκτο και αν η Γερμανία αρνηθεί να συνεργαστεί για την έκδοσή του, οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι λαϊκιστές. “Η Λεπέν με τον Σαλβίνι θα πετάνε από τη χαρά τους”, προειδοποεί ο ´Ελμαρ Μπροκ.

Παραμένει η επίσημη θέση του Βερολίνου

Η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αρνητική απέναντι στην έκδοση ευρωομολόγου για να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοιού. Ως εναλλακτική λύση το Βερολίνο προτείνει να προσφύγουν οι ενδιαφερόμενες χώρες στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ώστε να λάβουν δάνεια με προνομιακό επιτόκιο, αλλά με όρους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Πάντως ο Αντρέας Γιουνγκ επισημαίνει ότι η πρόταση του κόμματός του προβλέπει να χορηγούνται δάνεια, χωρίς να επιβάλλονται αυστηροί όροι δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Παράλληλα προτείνεται η διάθεση κονδυλίων ύψους έως 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.
Γιάννης Παπαδημητρίου (FAZ, N-TV)
Πηγή: Deutsche Welle, Κάπιταλ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια