ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Κλεάνθης Γρίβας και το αντιεμβολιαστικό «δυστοπικό» μανιφέστο του- Προσοχή στον νεοτσαρλατανισμό...Το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης είναι αναφαίρετο σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τη κριτική, ειδικά όταν απευθύνεται σε ανθρώπους, η άποψη των οποίων μπορεί να επηρεάσει τη κοινή γνώμη. Ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας, είναι σύζυγος της παθολόγου Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου-Γρίβα που παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό συμβούλιο από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για τις αντιεπιστημονικές, εμβολιοφοβικές θέσεις της. Μέσα από ένα οργουελικό, δυστοπικό μανιφέστο που αγγίζει τα όρια sci-fi οπερέτας, ο κ. Γρίβας προσπαθεί να «καλύψει» τη σύζυγό του.

Το όνομα της γιατρού Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου-Γρίβα, έγινε ευρύτερα γνωστό το τελευταίο διάστημα, μέσα από άρθρα που καυτηριάζουν την αντιεμβολιαστική της ρητορική και την μάλλον αργοπορημένη απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, να την παραπέμψει σε πειθαρχικό συμβούλιο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα prlogos.gr, άρθρο που φιλοξενούσε τις ενστάσεις της Κας Γρίβα πάνω στα εμβόλια. Στο ίδιο δημοσίευμα, συμπεριλήφθηκε και τη ραδιοφωνική συνέντευξή της πάνω στο ίδιο θέμα.

Οι αντιεπιστημονικές αιτιάσεις της κας Γρίβα καταρρίφθηκαν από μεταγενέστερα άρθρα (δείτε εδώ και εδώ) και από αυτό το σημείο και έπειτα, η υπόθεση φαίνεται να γίνεται ευρύτερα γνωστή.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Εξαδάκτυλο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ του ΙΣΘ, ζητούν την παρέμβαση του Συλλόγου για τη περίπτωση της κας Γρίβα.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, ο ΙΣΘ εμφανίστηκε ενοχλημένος επειδή η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. δημοσιοποίησε την επιστολή πριν λάβει επίσημη απάντηση από τον Σύλλογο. Ο πρόεδρος Αθ. Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Π. Νίτσας απάντησαν ότι η συγκεκριμένη γιατρός έχει ήδη παραπεμφθεί σε Πειθαρχική διαδικασία από τον Ι.Σ.Θ. από τις 24/10/2017 για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή της Ένωσης Παιδιάτρων. Τόνισε επίσης πως έχει προβεί σε ενημερωτικές δράσεις και πως στη περιοχή έχει καταγραφεί μόλις ένα κρούσμα ιλαράς στη Πιερία.
Φτάνοντας στο σήμερα

Ο Κλεάνθης Γρίβας είναι ψυχίατρος, νευρολόγος και διδάκτωρ ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης και σύζυγος της κας Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου-Γρίβα. Με αυτή την ιδιότητα, αποφάσισε να εμπλακεί στις «περιπέτειες» της συζύγου του, με μια σειρά από άρθρα και αναρτήσεις στο Facebook.Διαβάστε ολόκληρα και τα δύο άρθρα του κ. Γρίβα, όπως αναρτήθηκαν στο zougla.gr εδώ και εδώ.
Τι καταλάβαμε από όλα τα ανωτέρω;

Το εμβολιοφοβικό περιεχόμενο των δύο εκτενέστατων κειμένων, υποστηρίζει πως τα εμβόλια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, περιέχουν τοξίνες, αποτελούν μεγάλο μέρος των εσόδων των φαρμακευτικών εταιριών και πως εξυφαίνεται μια συνωμοσία για την επιβολή τους με το ζόρι στους ανθρώπους.

Διαβάζοντας όλα τα ανωτέρω -ομολογουμένως σοβαρά ζητήματα- δεν βρήκαμε ούτε μια πηγή. Περιμέναμε στο τέλος του κάθε κειμένου, να δούμε μια λίστα πηγών, που να στηρίζουν τους ανωτέρω ισχυρισμούς. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βρήκαμε τίποτα.

Υπάρχει μόνο μια αναφορά (χωρίς λινκ), στη λίστα παρενεργειών των εμβολίων που παραθέτει το CDC και μπορείτε να βρείτε εδώ.

Είναι γνωστό πως κάθε φάρμακο ή εμβόλιο, μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες. Ουδείς το αρνήθηκε και ουδείς το έκρυψε ποτέ. Για αυτό το λόγο, το CDC τις παραθέτει, βασισμένο σε μελέτες και παρακολούθηση δεδομένων που κρατούν πολλά χρόνια. Η σοβαρές παρενέργειες όμως (μόνιμη βλάβη, θάνατος) είναι τόσο σπάνιες, ώστε συνήθως εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους.

Για παράδειγμα, ας δούμε δύο από τα γνωστότερα εμβόλια, μέσα από τη σελίδα του CDC που επικαλείται ο κ. Γρίβας. Το DTaP (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης) και το MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα).DTaP: Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (λιγότερες από 1 για κάθε 1 εκατομμύριο δόσεις)MMR: Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (λιγότερες από 1 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις

Το MMR παρέχει κάλυψη εναντίον της ιλαράς και όπως προαναφέραμε, ενδέχεται (δεν είναι σίγουρο), να προκαλέσει μία σοβαρή παρενέργεια για κάθε ένα εκατομμύριο δόσεις.

Τι συμβαίνει όμως εάν εμφανιστεί επιδημία ιλαράς σε ανεμβολίαστο πληθυσμό; Στο clinicalpharmacist.gr, διαβάζουμε:

Εάν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αρρωστήσουν με ιλαρά στην Ευρώπη του 2014, τότε:
200 θα πεθάνουν.
100.000 θα χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.
90.000 θα εμφανίσουν μέση ωτίτιδα.
80.000 θα εμφανίσουν γαστρεντερίτιδα.
50.000 θα εμφανίσουν είτε ιογενή (πρωτοπαθή) είτε βακτηριακή (δευτεροπαθή) πνευμονία.
5.000 θα εμφανίσουν πυρετικούς σπασμούς.
1.000 θα εμφανίσουν εγκεφαλίτιδα (ADEM ή SPEE) από τους οποίους οι 100 θα πεθάνουν και άλλοι 2-300 θα αποκτήσουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
1.000 θα εμφανίσουν διάφορα άλλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων ηπατίτιδα, μυοκαρδίτιδα, θρομβοκυττοπενία ή αποβολή, αν νοσήσει έγκυος.

Στην περίπτωση που θεωρείτε ότι είναι αδύνατο να αρρωστήσουν 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τότε σας ζητώ να μελετήσετε το παρακάτω σχήμα:
Ο ιός της ιλαράς είναι 9 φορές πιο μολυσματικός από την ηπατίτιδα C και τον Ebola και 4,5 φορές πιο μολυσματικός από τον HIV, γι’αυτό και σε κοινότητες ανεμβολίαστων ατόμων, η ιλαρά προκαλεί βίαια ξεσπάσματα επιδημιών.

Συμπέρασμα: η πηγή που επικαλείται το ζεύγος Γρίβα, ουσιαστικά καταρρίπτει την ψευδοεπιστημονική ρητορική τους.
Sci-fi οπερέτα και επιστημονική ανεπάρκεια

Μια επισήμανση που φανερώνει την επιστημονική ανεπάρκεια της κας Ευθυμιάδου-Γρίβα, πάνω στο θέμα των εμβολιασμών. Στο ένα από τα δύο άρθρα, διαβάζουμε τι αναφέρει:

«Η επίσημη θέση είναι ότι τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές, ότι έχουν εξαλείψει νοσήματα (όπως η πολιομυελίτιδα και η ευλογιά) και ότι έχουν ελάχιστες παρενέργειες. Όμως, αν και το ποσοστό παρενεργειών είναι μικρό, εάν τύχει σε εσένα θα είναι 100%.Επιπλέον, τα εμβόλια νέας γενιάς περιέχουν και άλλα συστατικά όπως την thermirozale που βασίζεται στον υδράργυρο και αποσύρθηκε από σκευάσματα μετά από σύσταση της Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FoodandDrugAdministration – FDA) και της Παιδιατρικής Ακαδημίας«.

Η θειομερσάλη ή thimerosal (και όχι thermirozale) είναι παράγωγο του αιθυλεστέρα του υδραργύρου. Περιέχει υδράργυρο σε ποσοστό περίπου 50% κατά βάρος. Από το 1930 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90 χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε αρκετά εμβόλια ως συντηρητικό. Αποσύρθηκε προληπτικά το 1999, μετά από κοινή σύσταση του FDA και της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, παρότι η εξέταση των μέχρι τότε δεδομένων δεν κατέδειξε κάτι ανησυχητικό. Ο λόγος ήταν ότι, απουσία τοξικοκινητικών δεδομένων για τον υδραργυρικό αιθυλεστέρα, στα πλαίσια της πολιτικής τους για τη μείωση της χρήσης υδραργύρου σε φάρμακα και τρόφιμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ αποφάσισαν να θεωρήσουν ότι η θειομερσάλη ακολουθούσε το προφίλ του μέθυλ-εστέρα του υδραργύρου, γνωστής νευροτοξίνης που προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο κυρίως μέσω της κατανάλωσης οστρακοειδών και μεγάλων ψαριών. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί. Η απόσυρση έγινε προληπτικά και δεν αποτελεί «ομολογία ενοχής», όπως τεχνηέντως αφήνεται να εννοηθεί. Αναφορικά με τον αυτισμό, τέτοια σύνδεση είναι βιολογικώς μη-εφικτή. Εντούτοις, πραγματοποιήθηκαν επιδημιολογικές μελέτες για τη διερεύνηση πιθανής συσχέτισης, χωρίς αποτέλεσμα.

Μελέτες που απέτυχαν να βρουν συσχέτιση μεταξύ θειομερσάλης και αυτισμού.

Μάλιστα, μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι το τοξικοκινητικό προφίλ της θειομερσάλης είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του υδραργυρικού μεθυλεστέρα και, όπως υπονοήθηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα, πολύ ασφαλέστερο. Η ενδομυϊκώς χορηγούμενη θειομερσάλη έχει μικρότερο χρόνο ημιζωής και απομακρύνεται ταχύτερα από το σώμα, τόσο σε βρέφη όσο και σε πρόωρα και χαμηλού βάρους νεογνά, με αποτέλεσμα το μοντέλο του μεθυλεστέρα να είναι ακατάλληλο ως πρότυπο για τον υπολογισμό του ρίσκου από τη χρήση της, εφόσον το υπερεκτιμάει (πηγή: clinicalpharmacist.gr).
Science fiction gone wild

Επομένως, τι απομένει από τα εκτενέστατα εμβολιοφοβικά άρθρα του κ. Γρίβα; Η απάντηση είναι ένα οργουελικό-συνωμοσιολογικό αφήγημα με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο των εμβολίων. Η σύγκριση μεταξύ ολοκληρωτικών καθεστώτων (ναζισμός, κομμουνισμός), δυστοπικών διηγημάτων (1984, Φαρενάιτ 451), με την δήθεν επιβολή αναγκαστικών εμβολιασμών, φανερώνουν μια παντελή άγνοια της πραγματικότητας και/ή προσπάθεια διαστρέβλωσης της ουσίας.

Η ουσία όμως είναι πως αυτές οι αντιλήψεις, γίνονται όπλα στα χέρια των εγχώριων αντιεμβολιαστών που δυστυχώς έχουν μεγάλη απήχηση στους Έλληνες χρήστες του Facebook.Ο αντιεμβολιασμός μας αρρωσταίνει, όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες. Η φετινή επιδημία ιλαράς έχει στοιχίσει τη ζωή σε ένα βρέφος και έναν έφηβο (ανεμβολίαστοι) στη χώρα μας, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τα 700. Πάνω από 40 νεκροί σε όλη την Ευρώπη και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. 134.000 νεκροί από ιλαρά (κυρίως παιδιά και βρέφη) σε όλο το κόσμο το 2015, σε υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αυτά είναι αληθινά δεδομένα και όχι δυστοπικά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας.https://www.factchecker.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια