ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τα αόρατα λεφτόδεντρα της χαζοχαρούμενης αισιοδοξίας


Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, κανείς δεν διαθέτει μαγική κρυστάλλινη σφαίρα, ώστε να δει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ειδικά υπό το οικονομικό πρίσμα, η κρίση που βιώνουμε είναι κάτι περισσότερο από σπάνια.

Πρόκειται για αλληλουχία γεγονότων που συμβαίνει πάρα, μα πάρα πολύ σπάνια. Αυτό χρειάζεται να είναι απολύτως σαφές.

Ταυτόχρονα όμως, και αυτό επίσης είναι απόλυτα αναγκαίο να καταστεί ξεκάθαρο, αυτή ακριβώς η σπανιότητά τους σε συνδυασμό με το μέγεθος και την έκταση που έχουν λάβει, τα καθιστά μια οικονομική πραγματικότητα πολύ χειρότερη μιας ύφεσης λίγων μηνών.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως, από το σημείο "κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί, αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές" μέχρι την φράση "η ύφεση θα είναι σχετικά μικρή, της τάξης του Χ% και η ανάκαμψη θα είναι γρήγορη, ένα V" (στην θέση του Χ βάλτε όποιον μονοψήφιο αριθμό θέλετε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβεβαιωθεί) η απόσταση είναι τερατώδης.

Αντίστοιχη εκείνης που χωρίζει τη Γη από το... Άλφα του Κενταύρου και τους... παντοδύναμους Ελ!

Γιατί λοιπόν ακούγονται τόσο αισιόδοξες δηλώσεις και δοξασίες; Άγνωστο!

Αλλά οι πιθανές απαντήσεις είναι δύο:

Α. Είτε κάποιοι, στην προσπάθειά τους να μην γίνουν δυσάρεστοι, συνεχίζουν να πρεσβεύουν πως η περιβόητη μπούρδα "η οικονομία είναι ψυχολογία", εξακολουθεί να έχει επίδραση στη σημερινή, ακραία κατάσταση και προσπαθούν να διατηρήσουν μια σχετική αισιοδοξία

Β. Είτε απλά, είναι παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο.

Άλλη λογική εξήγηση, δεν υπάρχει. Άσχετοι με το αντικείμενο δεν μπορεί όμως να είναι! Άρα;

Ανεξάρτητα από τα αίτια πάντως, στη δεδομένη στιγμή και στη συγκεκριμένη κατάσταση, η όποια διατήρηση θετικού κλίματος, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει!

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να προετοιμαστούν ανάλογα. Διότι θα χρειαστεί να δοθεί ο πιο σκληρός αγώνας, γιατί όλοι θα κληθούν να δώσουν το 110%, των ικανοτήτων και της δύναμής τους, εκεί που είναι το πιο δύσκολο, μέσα στο "γήπεδο".

Τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (επιδόματα ανεργίας και πραγματική ανεργία στις ΗΠΑ, ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί, υπηρεσιών και μεικτοί Purchasing Managers’ Indices, εκτέλεση ελληνικού προϋπολογισμού κ.ο.κ.) δείχνουν πως αυτό που βιώνει μέχρι σήμερα ο πλανήτης, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Οι συνέπειες των όσων χρειάζεται να γίνουν (είναι 1.000% απαραίτητα, μην μπερδευτούμε) ώστε ν’ αποφευχθούν εκατομμύρια θανάτων, σε οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιες.

Θα είναι σίγουρα σημαντικά μικρότερες από αυτές που θα υποφέραμε όλοι, εάν απλά αφήνονταν η λοίμωξη να εξελιχθεί (μόνο τις απώλειες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό να σκεφτεί κανείς, αρκεί), αλλά θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων.

Η Ελλάδα ειδικότερα, θα χτυπηθεί σημαντικά περισσότερο από τις άλλες χώρες.

Αφενός λόγω της μορφής και των γενεσιουργών αιτίων της κρίσης, που χτυπούν τη μετακίνηση και τις μεταφορές, αφετέρου των ιδιορρυθμιών και των ιδιομορφιών που έχει η οικονομία της ("μονοκαλλιέργεια τουριστικού", ανεπάρκεια παραγωγής ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ.).

Πολλοί θα διαφωνήσουν.

Ας το σκεφτούν διπλά, πριν διατηρήσουν αυτή την άποψη.

Εκτός και πραγματικά περιμένουν π.χ. πως, μόλις αρθούν τα lockdowns στις διάφορες χώρες, η πρώτη έγνοια για τον Βρετανό, τον Γάλλο, τον Ιταλό, τον Γερμανό και τον Αμερικανό (οι πέντε μεγαλύτερες αγορές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν), δεν θα είναι άλλη από το να τρέξουν να λιαστούν στις παραλίες νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.

Σαν να μην υπάρχει κρίση στις χώρες τους, λες και δεν θ’ αλλάξει τίποτε, καθόλου και πουθενά, μετά από μία πανδημία του μεγέθους και της έκτασης της CoViD-19. Οπότε η στήλη τους εύχεται, καλό ξύπνημα...

Δυστυχώς, ούτε οι γάιδαροι πετούν, ούτε υπάρχουν μονόκεροι. Είτε ροζ, είτε άλλου χρώματος...

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια