ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις και η Ελληνική Εθνική μειονότητα στην Αλβανία


Με αφορμή την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτι (Βουλιαράτες) της Βορείου Ηπείρου από επίλεκτες δυνάμεις της Αλβανικής αστυνομίας, να υπενθυμίσουμε εν τάχει κάποιες από τις εκκρεμότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα και τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις.
Η Βόρειος Ήπειρος, «μια εδαφική περιοχή που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου, αποτέλεσε τον κύριο άξονα γύρω από τον οποίο εξελίχθηκαν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις από την εποχή της συστάσεως του Αλβανικού κράτους.


Γράφει ο Γιώργος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ*


Η περιοχή αυτή διεκδικήθηκε και από τις δύο χώρες, που η κάθε μια βάσισε τις απαιτήσεις της σε πραγματικά και σε νομικά στοιχεία. Ενώ όμως τα πραγματικά γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, η νομική τους ρύθμιση αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας, γιατί οι ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν δεν επικύρωσαν πάντοτε την πραγματική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.
Κύριο ρυθμιστικό ρόλο στην νομική διευθέτηση των ελληνοαλβανικών ζητημάτων έπαιξαν οι Μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες κινήθηκαν πάντοτε ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα». (1)

Για τους μη γνώστες επισημαίνω εξ αρχής ότι: σε αυτή την γεωγραφική περιοχή ζει το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, οι Βορειοηπειρώτες.
  • Επίσης, η Ελληνική Εθνική μειονότητα της Αλβανίας είναι χαρακτηρισμένη ως τέτοια και στο Αλβανικό Σύνταγμα και διεθνώς.
Η εθνολογική αλλοίωση πληθυσμού είναι μια πάγια τακτική κατάκτησης ή δραστικού περιορισμού εθνοτήτων με ρίζες στην ιστορία και εφαρμόστηκε με ιδιαίτερη έμφαση την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια.

Η τακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα απέναντι σε εθνικές μειονότητες όπως η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας όταν το αλβανικό κράτος αγνοεί, καταπιέζει και προσπαθεί να εξαφανίσει τους Έλληνες.

Το καθεστώς Χότζα ακολούθησε μία πολιτική συρρίκνωσης της Ελληνικής μειονότητας αναγνωρίζοντάς ως Ελληνικά μόνο 99 χωριά αφήνοντας απ’ έξω τις μεγάλες πόλεις αλλά και στρατηγικής σημασίας περιοχές όπως η Χειμμάρα, δημιουργώντας έτσι την μειονοτική ζώνη η οποία ισχύει ακόμα και σήμερα.
  • Η πολιτική της Αλβανικής ηγεσίας εναντίον της μειονότητας είναι διαρκής και συνεχόμενη, άσχετα ποιο κόμμα είναι στην εξουσία. Ο αφελληνισμός διαχρονικός στόχος.
Σε άρθρο μου πριν την απογραφή στην Αλβανία το 20011, αναρωτιόμουν: «Θα απογραφούν οι Εθνικές Μειονότητες; (Και πρωτίστως η μεγαλύτερη: η Ελληνική;)»

« … το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας έχει θορυβηθεί από το μεγάλο αριθμό πολιτών της χώρας που ζητούν δικαστικά την αλλαγή της αλβανικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχονται από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή και την Κορυτσά όπου ζητούν να καταγραφούν με Ελληνική εθνικότητα.
Λίγες είναι οι αιτήσεις για άλλες εθνικότητες όπως είναι η Βουλγάρικη στην Γκολομπόρντα (κεντροανατολική Αλβανία), Μαυροβούνια βορειοανατολικά ενώ υπάρχουν και κάποιες αιτήσεις από τη μειοψηφία των Βλάχων της Αλβανίας που πιστεύουν σε Ρουμάνικη καταγωγή τους.

Επισημαίνουμε ότι το κράτος της Αλβανίας αναγνωρίζει επισήμως τρεις εθνικές μειονότητες, την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική και την Μαυροβούνια, σε περιορισμένες μειονοτικές ζώνες. 

Συγκεκριμένα οκτώ Ελληνικές επαρχίες στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, μία Μαυροβούνια επαρχία στη Σκόδρα και μία «Σλαβομακεδονική» στο Δεβόλι.

  • Τους περίπου 250.000 Βλάχους τους καταγράφει ως πολιτισμική αλβανική κοινότητα ενώ οι ίδιοι είναι μοιρασμένοι σε τρεις ομάδες, σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι Έλληνες, Αλβανοί και Ρουμάνοι.

Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στην Αλβανία δεν αναγνωρίζουν τους αριθμούς του Αλβανικού κράτους εκτιμώντας το συνολικό αριθμό τους σε τετραπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο του αριθμού που παρουσιάζει το επίσημο κράτος.

Σε απογραφή που έγινε πριν την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία (1990) οι Έλληνες των 99 αναγνωρισμένων Ελληνικών («μειονοτικών»)χωριών, ανέρχονται περίπου στους 60.000, χωρίς να υπολογίζονται οι Έλληνες που κατοικούσαν στη Χειμάρρα, στην Κορυτσά, στην Πρεμετή, στην Άρτα Αυλώνας, στις πόλεις της Αλβανίας αλλά και τους μεικτούς γάμους.

Η ελεύθερη απογραφή με δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας και θρησκείας, που πρόκειται να γίνει – πολιτικών ταραχών επιτρεπόντων - την ερχόμενη άνοιξη, θορύβησε τους εθνικιστικούς κύκλους της χώρας που τάχτηκαν εξ’ αρχής κατά αυτής της απογραφής, εκφράζοντας φόβους για πλασματική εικόνα μειονοτήτων, κυρίως από την ελληνική στο νότο της χώρας, θεωρώντας ότι πολλοί Αλβανοί πολίτες θα δηλώσουν Έλληνες για να επωφεληθούν με τα προνόμια των ομογενών Βορειο-Ηπειρωτών που παρέχει το ελληνικό κράτος.

  •  Οι Βορειο-Ηπειρώτες που κατέχουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς στην Ελλάδα ανέρχονται στις 240.000.» (2)
Η τρομοκράτηση του Ελληνικού στοιχείου, ιδιαίτερα στα συμπαγή ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου είναι διαρκής, με τον διωγμό όσων πρωτοστατούν για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει κατανοητή.
  • Την επομένη της δολοφονίας του, είδαμε πανό σε αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας των Τσάμηδων που αναφερόταν υβριστικά και χυδαία για τον εκτελεσθέντα Κωνσταντίνο Κατσίφα.


1. - Ποιοί είναι αυτοί οι Τσάμηδες, ποια είναι η Τσαμουριά;


Η έξαρση του λεγόμενου κατά τους Αλβανούς «Τσάμικου ζητήματος» άρχισε να γίνεται εμφανής μετά την πτώση του καθεστώτος των Εμβέρ Χότζα – Ραμίζ Αλία. Σταδιακά η επιρροή τους επεκτάθηκε και φτάσαμε στη δημιουργία Δήμου Τσαμουριάς (!,) με έδρα την Κονίσπολη, που βρίσκεται δίπλα από τα σύνορα με τη Θεσπρωτία, ενισχύοντας έτσι τις «αλυτρωτικές» τους βλέψεις.. 
Ιωάννης ΑΛΤΑΜΟΥΡΑΣ : Βάρκες στην αμμουδιά 1872-74


Να «θυμίσουμε» την ιστορία τους: Στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 όταν ο Ελληνικός Στρατός έμπαινε στην Ήπειρο, πολεμούσαν στο πλευρό των Τούρκων. Μετά την οριοθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων το 1913, παρέμειναν εντός ελληνικού εδάφους.
  • Το 1923, μετά  την  υπογραφή  της  Συνθήκης της Λωζάνης για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες δεν θεωρήθηκαν ανταλλάξιμοι και παρέμειναν στην Θεσπρωτία.
Στην Ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος, τρία από τα 14 Αλβανικά τάγματα που συνέπραξαν με τον εχθρό, ήταν στελεχωμένα από Τσάμηδες και κατά την διάρκεια της κατοχής, συνεργάσθηκαν με τους Ιταλούς φασίστες, διαπράττοντας κτηνώδη εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων, με οργανωτή την Αλβανική Εθνική Επιτροπή.

Όταν έφυγαν οι Ιταλοί, συνεργάστηκαν στενά με τους Γερμανούς, συνεχίζοντας τα εγκλήματα τους. Φόρεσαν γερμανικές στολές, περιβραχιόνιο με τον αγκυλωτό σταυρό και προέβαιναν σε δολοφονίες, σφαγές, βιασμούς κοριτσιών, εμπρησμούς κατοικιών και αρπαγή ελληνικών περιουσιών.
  • Εκτέλεσαν τον Μανιάτη νομάρχη Γεώργιο Βασιλάκο και 49 προκρίτους της Παραμυθιάς στις 29-9-1943. 
  • Όταν έφυγαν στις 21-9-1944 οι Γερμανοί, οι δοσίλογοι Τσάμηδες, έφυγαν μόνοι ή εκδιώχθηκαν στην Αλβανία, από τον ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα.

Το 1945, άρχισαν στο Ειδικό δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων, οι δίκες, και εκδόθηκαν 1.700 αποφάσεις: καταδικάστηκαν 1.930 Τσάμηδες ερήμην εις θάνατον, ως εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες κατακτητών.


Αντί να ποιούν την νήσσαν, «διεκδικούν»..

2.- ΓΟΗΤΕΙΑκαι ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ του Αλβανικού ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΥ και Επεκτατισμού.
Η Αλβανία δεν διεκδικεί επεκτάσεις ΜΟΝΟ προς την FYROM (Τέτοβο) και Κοσσυφοπέδιο (Κόσσοβο). Μια φράση του Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας, (28.11.12), τα λέει όλα «τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!.. από κοντά και ο σημερινός Έντι Ράμα…

3. - Η Ακύρωση της Συμφωνίας με την Ελλάδα για
τα Θαλάσσια «σύνορα».

«…Οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν τους Αλβανούς να κάνουν την σωστή οριοθέτηση με την Ελλάδα.
Οι Αλβανοί είχαν δεχτεί το 2009, να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους με την Ελλάδα βάσει της μέσης γραμμής και έδωσαν πλήρη επήρεια στα μικρά νησιά μας βόρεια της Κέρκυρας, γεγονός που αποτελεί ανάθεμα για την Τουρκία μια και δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο γι’ αυτήν.. έτσι θα ασκήσουν όλη την επιρροή τους προς Αλβανική μεριά για να μην ισχύσει…» (3)
  • Όσοι θεωρούν ότι οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι θέμα παραχωρήσεων, όσοι έχουν την λογική του win- win, είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Ευτυχώς, αυτός που μας «απειλούσε» ότι μετά την«λύση» που έδωσε στο Σκοπιανό, εντός του θέρους θα έλυνε και τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις, παραιτήθηκε από υπουργός. Πήραμε μια ανάσα…


Παραπομπές:
(1). Κατερίνα Μανωλοπούλου-Βαρβιτσιώτη, «Βορειο- ηπειρωτικό και ελληνοαλβανικές σχέσεις», περιοδικό
«Τετράδια», τεύχος 11ο, άνοιξη 1985).
(2) . Άρθρο μου στο «Παρόν» στις 21.02.2011 (3). Άρθρο μου στο «Παρόν» στις 07.06.2014 Για περισσότερα, δες:
Γιώργου Παπαγιαννόπουλου: «Το Βορειο-Ηπειρωτικό ζήτημα και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις» στο συλλογικό έργο : «Η ελληνική Ουτοπία» («Εναλλακτικές εκδόσεις»
-«Αιγαίον»),1993.
-Γιώργου Παπαγιαννόπουλου: «Βορειοπειρωτικό ζήτημα και ελληνοαλβανικές σχέσεις», περιοδικό «Ελλοπία», τεύχος 9, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1992
Βαγγέλη Νάτσιου-Γιώργου Παπαγιαννόπουλου: Εισήγηση για το ίδιο θέμα, 5ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, Πρέβεζα,1993.
----------------------
* Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος είναι Αρχιτέκτων & Συγγραφέας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια