ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Είμαστε ουραγοί στην ενίσχυση! Δείτε τι «800αρι» δίνουν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη στους εργαζόμενουςΜε παρίες της Ευρώπης μοιάζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι μετά τη σύγκριση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση τους, λόγω κορωνοϊού, με τα αντίστοιχα που έχουν λάβει τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Την ώρα που ένα μέρος των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας θα λάβουν από ένα «800άρι» για 1,5 μήνα, τόσο στις πιο ισχυρές όσο και σε χώρες με ανάλογο ή μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, έχει αποφασιστεί η καταβολή ποσοστού από 70% έως 100% του καταβαλλόμενου μισθού και αυξημένα, λόγω της έκτακτης ανάγκης, επιδόματα.Το σύνολο των μέτρων που λήφθηκαν μέσα στον Μάρτιο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Η «απόσταση» που χωρίζει τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα για τον κόσμο της εργασίας σε σχέση με αυτά που εφήρμοσαν εξαρχής αρκετές χώρες της ΕΕ, αποτυπώνεται ανάγλυφα μέσα από τα εξής ενδεικτικά παραδείγματα:

• Αυστρία: Μετά από εθνική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επέκταση του συστήματος αναπλήρωσης των μισθών στις περιπτώσεις μείωσης του χρόνου εργασίας με την καταβολή: α) 90% του καθαρού μισθού για όσους αμείβονται έως 1700 ευρώ μικτά, β) 85% για όσους αμείβονται με 1.701 έως 2.685 ευρώ και γ) 80% για όσους αμείβονται με 2.685 έως 5.370 ευρώ.

• Βέλγιο: Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ελάχιστη καταβολή πλήρους μηνιαίου επιδόματος προσωρινής ανεργίας 1.450 ευρώ για τους εργαζόμενους και 1.614 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους των οποίων έκλεισε η οικονομική δραστηριότητα.

• Γερμανία: Η αναπλήρωση της αμοιβής ισούται με το 60% των καθαρών αποδοχών ή 67% στην περίπτωση εργαζόμενου με ένα παιδί. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση δικαιούνται το 90% του απολεσθέντος μισθού τους.

• Δανία: Το κράτος καλύπτει το 75% του μισθού με ανώτατο πλαφόν τα 3.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν 90% των μηνιαίων αποδοχών με πλαφόν τα 3.500 ευρώ.

• Ισπανία: Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού με πλαφόν τα 1.098 ευρώ.

• Γαλλία: Καταβολή 100% του μισθού των εργαζομένων από το κράτος με ανώτατο πλαφόν τα 6.845,22 ευρώ για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν δραστηριότητα.

• Ιρλανδία: Καταβολή από το κράτος του 70% του καθαρού μισθού των εργαζομένων (υπό την μορφή επιχορήγησης στις επιχειρήσεις).

• Ιταλία: Επιδόματα στο 80% του καταβαλλόμενου μισθού και έκτακτη ενίσχυση στους ανεξάρτητους επαγγελματίες ύψους 600 ευρώ αφορολογήτων για ένα μήνα.

• Σουηδία: Έκτακτη νομοθεσία που προβλέπει καταβολή: 96% του μισθού για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 20%, 94% για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 40% και 92,5% του μισθού για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 60%.

https://www.newsbreak.gr/


Και δεύτερο «800αρι» για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Την επέκταση για ακόμα 45 ημέρες των οικονομικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από τον κορωνοϊό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αυτό σημαίνει ότι την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν για δεύτερη φορά οι εξής:
1) Οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν με κρατική εντολή. Οι συγκεκριμένοι δικαιούνται 800 ευρώ για την περίοδο από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου. Πλέον, θα λάβουν ισόποσο επίδομα για την περίοδο από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.
2) Οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είναι σε αναστολή, σε επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες και συνεχίζουν να λειτουργούν. Η πρώτη ενίσχυση των 800 ευρώ αφορά την κάλυψή τους για την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 15 Μαΐου. Το δεύτερο 800άρι φαίνεται ότι θα είναι για την περίοδο από τις 16 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου.

Ο υπουργός άφησε ένα «παράθυρο» για διεύρυνση του δώρου Πάσχα και σε άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου που είναι στην πρώτη γραμμή. Είπε επίσης πως έως το πρώτο 15ημερο του Μαΐου θα καταστεί εφικτή η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής μετά την παράταση των αιτήσεων.

Προέβη και σε προαναγγελία κλαδικών σχεδίων στήριξης, τα οποία στον τουρισμό θα έχουν ειδική πρόβλεψη και για τις επιχειρήσεις που τώρα θα ξεκινούσαν ως εποχικές...


ΔΗΛΑΔΗ...
ΠΑΡΤΕ ΚΟΡΌΙΔΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ....


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια