ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '30


"Το Μεγάλο Κλείσιμο [Great Lockdown], όπως θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς, αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας", αναφέρει το Ταμείο στην έκδοση του και προσθέτει:

"Μία μερική ανάκαμψη αναμένεται το 2021, με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο, ωστόσο το επίπεδο του ΑΕΠ θα παραμείνει χαμηλότερα σε σύγκριση με την τάση πριν την κρίση του ιού".

Σημειώνει παράλληλα ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά "την ισχύ της ανάκαμψης το 2021", ενώ προειδοποιεί για "πολύ χειρότερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη" εάν η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε δύο φάσεις: "μια φάση περιορισμού και σταθεροποίησης, με τη φάση της ανάκαμψης να ακολουθεί".

Και στις δύο φάσεις, τονίζει το ΔΝΤ, "οι πολιτικές για την προστασία της δημόσιας υγείας και οι οικονομικές πολιτικές έχουν κρίσιμους ρόλους να παίξουν.

Οι καραντίνες, το κλείσιμο δραστηριοτήτων και οι απαγορεύσεις καθώς και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι όλα κρίσιμα στοιχεία για την επιβράδυνση της εξάπλωσης, δίνοντας στα συστήματα υγείας χρόνο για να διαχειριστουν τα περιστατικά αλλά και στην ερευνητική κοινότητα για να αναπτύξει τις θεραπείες και ένα εμβόλιο".

Παράλληλα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι όσο η οικονομία παραμένει κλειστή, οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες τους και οι επιχειρήσεις ότι θα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους μετά την οξεία φάση της κρίσης.

"Αυτό θα απαιτήσει σημαντικά και στοχευμένα μέτρα σε δημοσιονομικό, νομισματικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο", τονίζει.
Ύφεση 3% το 2020
Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.

Στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ, που προβλέπει υποχώρηση της πανδημίας το δεύτερο μισό του 2020 και σταδιακή απόσυρση των μέτρων περιορισμού, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,8% το 2021 καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα ομαλοποιείται.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση 6,1% συνολικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2020, με ανάπτυξη 4,5% το 2021:

Ειδικότερα:

-Για τις ΗΠΑ βλέπει ύφεση 5,9% το 2020 και ανάπτυξη 4,7% το επόμενο έτος
-Για την Ευρωζώνη ύφεση 7,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,7% το 2021
-Για τη Γερμανία ύφεση 7% και ανάπτυξη 5,2% το 2021
-Για τη Γαλλία ύφεση 7,2% και ανάπτυξη 4,5% το 2021
-Για Ιταλία και Ισπανία περιμένει ύφεση 9,1% και 8% αντίστοιχα φέτος, με τις δύο οικονομίες να ανακάμπτουν κατά 4,8% και 4,3% το επόμενο έτος
-Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος για να ανακάμψει το 2021 κατά 4%.
-Για την Ιαπωνία το Ταμείο βλέπει ύφεση 5,2% φέτος και ανάπτυξη 3,0% το 2021.
-Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 1,2% φέτος για να εκτιναχθεί στο 9,2% το 2021.
-Η Ρωσία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,5% αυτό το έτος, ενώ το 2021 αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,5%, ενώ το ΑΕΠ της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% το 2020 για να αναπτυχθεί και πάλι 5% το επόμενο έτος.
Σημειώνεται ότι στο βασικό του σενάριο το Ταμείο υποθέτει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει το δεύτερο μισό του 2020, επιτρέποντας την σταδιακά άρση των μέτρων περιορισμού.

Το Ταμείο έχει εξετάσει και χειρότερα σενάρια, με το ένα να προβλέπει μεγαλύτερη διάρκεια της πανδημίας το 2020, ένα άλλο να προβλέπει μία νέα πανδημία το 2021 και το τελευταίο να είναι ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση και το 2021.

Δείτε την έκδοση του ΔΝΤ

World Economic Outlook (1 MB)

Δημήτρης Στόλης

capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια