-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Οxford Economics: Η Ευρώπη καταρρέει αλλά οι ηγέτες της δεν βάζουν μυαλό


Η χαρά των ευρωσκεπτικιστών. Με αυτή τη φράση ξεκινά τη σημερινή της ανάλυση η Oxford Economics, τονίζοντας ότι ούτε σε αυτή την κρίση βάζουν μυαλό οι Ευρωπαίοι.

«Ακόμη και τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κρίση που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία με κατάρρευση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε συντονισμένη δράση για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της πανδημίας», αναφέρει ο οίκος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς, ακόμη και το σημαντικό μέγεθος του ESM μοιάζει πολύ μικρό για να προσφέρει επαρκή δημοσιονομική απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου του μεγέθους της κρίσης».
Όπως σημειώνει, πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει τη διάσπαση της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, αλλά στο τέλος διαψεύδονταν. «Φοβόμαστε όμως ότι στη συγκεκριμένη κρίση, λόγω της φύσης της, η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη και χρόνια ζημιά στη ζώνη του κοινού νομίσματος», προσθέτει.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, συμπληρώνει ο οίκος, ότι οι λαϊκιστές ηγέτες ανά την Ευρώπη θα χρησιμοποιήσουν την κρίση προς όφελός τους για να προωθήσουν την εθνική τους ατζέντα. Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να «απαντήσουν» με τρόπο αξιόπιστο και αποτελεσματικό, αφενός η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει πάρα πολύ αργά μετά την κρίση και αφετέρου θα ενισχυθεί ξανά το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην ήπειρο.

Ούτε αυτή η πρωτοφανής υγειονομική και οικονομική κρίση είναι ικανή να διαγράψει τις κόκκινες γραμμές που χαρακτηρίζουν τις διαφωνίες των Ευρωπαίων μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου. Σε μία εποχή που οι απόψεις των οικονομολόγων συγκλίνουν σε πρωτοφανές επίπεδο αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί η κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο σε αέναες διαπραγματεύσεις. Η Ολλανδία δείχνει να πρωτοστατεί και να μη δέχεται κανένα μέτρο αμοιβαιοποίησης των κινδύνων και «σε καμία περίπτωση» την έκδοση ευρω-ομολόγου.
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.