-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Capital Economics: Ήρθε η ώρα να πέσουν λεφτά από το ελικόπτερο;

Αν και το μέτρο του «helicopter money» δεν αποτελεί πανάκεια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει να αφήσουν τις όποιες πληθωριστικές ανησυχίες να τους αποτρέψουν να το προσθέσουν στη φαρέτρα τους. Αυτό αναφέρει η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα, ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βγουν μπροστά οι κεντρικές τράπεζες και να ξεκαθαρίσουν ότι θα χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε δημοσιονομικά μέτρα και θα σταθούν δίπλα στις αγορές κρατικών ομολόγων – ανεξάρτητα από το αν αυτό θα γίνει με απεριόριστο QE ή το «helicopter money».

Ίσως βρισκόμαστε ήδη στο σημείο που οι κεντρικές τράπεζες χρηματοδοτούν δημοσιονομικά πακέτα, σημειώνει ο οίκος. Οι κυβερνήσεις θα εκδίδουν πολλά ομόλογα και οι κεντρικές τράπεζες θα τα αγοράζουν μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν θέσει περιορισμούς στις αποδόσεις των ομολόγων, επιτρέποντας στην ουσία στις κυβερνήσεις να εκδίδουν χρέος απεριόριστα.

Παρ’ όλα αυτά, το QE είναι προσωρινό μέτρο και το κρατικό χρέος συνεχίζει να υφίσταται. Αντιθέτως, το «helicopter money» αφορά σε δημοσιονομική επέκταση η οποία χρηματοδοτείται από μόνιμη αύξηση του χρήματος της κεντρικής τράπεζας, χωρίς να αυξάνεται το κρατικό χρέος. Βέβαια, το QE εφαρμόζεται εδώ και δύο δεκαετίες στην Ιαπωνία, όμως και πάλι θεωρητικά το χρέος πωλείται τελικά στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι, πέρσι οι αμερικανικές αρχές άρχισαν να αντιστρέφουν το QE.

Η Capital Economics σημειώνει ότι οι απευθείας καταβολές χρημάτων σε νοικοκυριά δεν σημαίνει ότι δεδομένα αποτελούν «helicopter money», αν και μοιάζουν, γιατί π.χ. τα μέτρα που ανακοινώνονται στις μέρες μας χρηματοδοτούνται αυξάνοντας το χρέος.

Γιατί όμως το helicopter money θα πετύχει όσα δεν κατάφερε το QE;

Το γεγονός ότι το κρατικό χρέος δεν θα αυξηθεί μπορεί να βοηθήσει με τρεις τρόπους: Πρώτον, ενδεχομένως κάνει τις κυβερνήσεις να θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα. Δεύτερον, αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρηθεί η ηρεμία στις αγορές ομολόγων και τρίτον, ίσως κάνει τα νοικοκυριά να θέλουν να ξοδέψουν περισσότερο αφού δεν θα φοβούνται ότι θα αυξηθούν οι φόροι μετά την εφαρμογή του μέτρου.

Αναμφίβολα δεν είναι σίγουρο ότι η μόνιμη ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο και η διαγραφή κρατικού χρέους είναι εφικτά μέτρα, καθώς μπορεί να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να εκδώσουν περισσότερα ομόλογα στο μέλλον για να «ρεφάρουν» για τις κεντρικές τους τράπεζες, αντιστρέφοντας ουσιαστικά το «helicopter money».

https://www.liberal.gr/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.