-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

«Πατέντα» στο νοσοκομείο Βέροιας: Οξυγόνο σε τέσσερις με έναν αναπνευστήρα

Στην πρακτική εφαρμογή της «διακλάδωσης» με την οποία ένας αναπνευστήρας μπορεί να χορηγήσει οξυγόνο σε πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, προχώρησε το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας ώστε να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο της πανδημία του COVID-19.

Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία Ιταλών και Αμερικανών συναδέλφων τους που προσάρμοσαν έναν αναπνευστήρα με σκοπό ο ιατρικός εξοπλισμός να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς, οι διευθυντές και το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής και των ΜΕΘ προχώρησαν στην εφαρμογή της «διακλάδωσης» που εξασφαλίζει οξυγόνο για 2 έως 4 ασθενείς για διάστημα πολλών ωρών.

Σύμφωνα με το makthes.gr, το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας κατάφερε να δημιουργήσει ένα επιπλέον «όπλο» κατά του COVID-19 και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σε αναπνευστήρες παγκοσμίως. Παράλληλα, η διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό μετέδωσαν την συγκεκριμένη πρακτική και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου, όπως αναφέρουν «να μην μπει ποτέ κανείς μας στο δίλημμα να αποσωληνώσει κάποιον ασθενή γιατί δεν φτάνουν οι αναπνευστήρες».

Η συσκευή ταυτόχρονης χορήγησης οξυγόνου δοκιμάστηκε στην πράξη στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βέροιας, όπου το σύστημα λειτούργησε για υποστήριξη των ασθενών σε 24ωρη βάση. Όπως εξηγούν στο makthes.gr η συσκευή του αναπνευστήρα μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 2 ασθενείς, με τη μέθοδο της διακλάδωσης. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν η προμήθεια συνδετήρα, κόστους 3,5 ευρώ, οπότε και αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός, σε μία αναζήτηση λύσεων σε περίπτωση που οι ανάγκες πολλαπλασιαστούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την έλλειψη που παρατηρείται στον αριθμό των αναπνευστήρων.

Η ιδέα ανήκει στον Δρ Alain Gauthier, αναισθησιολόγο στο περιφερειακό νοσοκομείο Perth and Smiths Falls στο Οντάριο του Καναδά. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail ο ίδιος έμαθε την τεχνική βλέποντας βίντεο του YouTube που δημιουργήθηκε από δύο γιατρούς του Ντιτρόιτ το 2006.

Σε μία τεράστια προσπάθεια των νοσοκομείων του κόσμου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού τους, όπως οι αναπνευστήρες, ο Καναδός γιατρός κατάφερε να δημιουργήσει έναν για να θεραπεύσει εννέα ασθενείς αντί του ενός.

Με τους ειδικούς σε θέματα υγείας να προειδοποιούν ότι αρκετές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- δεν διαθέτουν ικανό αριθμό αναπνευστήων, οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν πώς να κάνουν το ιατρικό τους εξοπλισμό να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς.

Όπως εξηγεί ο Δρ Alain Gauthier «για να εκτελεσθεί η εργασία, οι ασθενείς πρέπει να έχουν παρόμοιο μέγεθος πνεύμονα», ενώ στη συνέχεια, πολλαπλοί εύκαμπτοι σωλήνες είναι τοποθετημένοι στον ένα αναπνευστήρα, λειτουργώντας αρκετές φορές στην κανονική του ισχύ.

Η ανάγκη δημιουργήθηκε όταν ο Δρ Gauthier εξέφρασε την ανησυχία ότι το νοσοκομείο του μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχει τον αριθμό των αναπνευστήρων που χρειάζεται ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου.

«Σε κάποιο σημείο ίσως να μην έχουμε άλλες επιλογές», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει πως: «Η επιλογή θα μπορούσε να είναι καλή, να μην αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν και να τους δώσουμε μια ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον Καναδικό Τύπο, ο Δρ Gauthier υποστηρίζει ότι η ιδέα έχει δοκιμαστεί άλλη μία φορά, στα θύματα της μαζικής αιματηρής επίθεσης σε συναυλία στο Λας Βέγκας το 2017.

e-ptolemeos.gr
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.