-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Γερμανία: Αποφασίστηκε η απεριόριστη αύξηση του δημόσιου χρέους


Ο κορωναϊός αλλάζει τη νομισματική πολιτική

Παρά το συνταγματικά προβλεπόμενο "φρένο χρέους", η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει απεριόριστα το δημόσιο χρέος σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η κρίση του κορωναϊού. Αυτή τη δυνατότητα τη δίνουν οι ίδιοι οι συνταγματικοί κανόνες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Ντίσελντορφ "Rheinische Post”, η οποία επικαλείται την απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα του Πράσινου πολιτικού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ.

"Πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι εξαιρετική, η επέλευσή της πρέπει να εκφεύγει του ελέγχου του κράτους και πρέπει να επηρεάζει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό του κράτους. Ανώτατο συμβατικό όριο για τις πρόσθετες δυνατότητες δημοσιονομικής δράσης δεν καθορίζεται. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να υπερβεί και στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς το ανώτατο όριο του χρέους σε ποσοστό 3% των εκτιμωμένων φορολογικών εσόδων, εάν υπάρχουν μη αναμενόμενες εξελίξεις στα έσοδα ή τις δαπάνες. Αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε ποσό περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ", σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, γράφει η εφημερίδα.

Πρόσφατα ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ είχε πει σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει εν ανάγκη το δημόσιο χρέος για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα από την πανδημία του κορονοϊού.
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.