-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Έτσι θα λειτουργούν οι εκκλησίες – Όλο το παρασκήνιο της απόφασης για το «λουκέτο»

Με μια κίνηση που έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η οποία βέβαια ήρθε μετά από αργοπορία μιας εβδομάδας, όσον αφορά στο θέμα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αργά εχθές το βράδυ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας
Με μια κίνηση που έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η οποία βέβαια ήρθε μετά από αργοπορία μιας εβδομάδας, όσον αφορά στο θέμα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αργά εχθές το βράδυ ανακοίνωσε την αναστολή όλων των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.
Την ίδια στιγμή, οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή, η οποία θα γίνεται με απόλυτη συμμόρφωση στα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία ισχύουν και για άλλους χώρους που επιτρέπεται η συνάθροιση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, σήκωσε το γάντι που του πέταξε η Ιερά Σύνοδος, η οποία ναι μεν αποφάσισε την αναβολή των καθημερινών λειτουργιών και των μυστηρίων, ωστόσο ανέφερε πως οι ναοί θα μένουν ανοιχτοί από τις 7 έως τις 8 το πρωί κανονικά για τη λειτουργία της Κυριακής και τη θεία κοινωνία, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα συμμορφωθεί σε κάθε μέτρο που θ’ αποφασίσει η Πολιτεία.
Έτσι, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος σε ένα από τα καυτά θέματα των τελευταίων ημερών, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».
Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις.
2.263 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως η οποία με επίσημο τρόπο τόνιζε την αναστολή κάθε είδους τέλεσης λειτουργίας και ιεροπραξίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας μέχρι τις 30 Μαρτίου.
Από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι κηδείες, τα μνημόσυνα και η ατομική προσευχή.
app-facebook
Niki Kerameus
Αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια

Πριν φτάσουμε όμως σε αυτή την απόφαση, ο πρωθυπουργός σεβόμενος τον σημαντικό ρόλο της εκκλησίας, τόσο με το διάγγελμά του, όσο και με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, εξέφραζε τους κινδύνους που υπάρχουν από τις μαζικές συναθροίσεις στους Ιερούς Ναούς για την μετάδοση του φονικού ιού.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης και της σημασίας της εν λόγω απόφασης ήταν η απόφαση να μεταβεί στην Μονή Πετράκη και ο λοιμωξιολόγος και ειδικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να ενημερώσει του Μητροπολίτες για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για το πόσο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι Ναοί.
Παρ’όλα αυτά, φάνηκε ότι δεν κατάφεραν να πείσουν την εκκλησία για μια απόφαση χωρίς αστερίσκους. Έτσι, ο πρωθυπουργός πήρε την κατάσταση στα χέρια του βάζοντας τέλος στις θρησκευτικές τελετές.

Έτσι θα λειτουργούν οι εκκλησίες

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης, δόθηκε στη δημοσιότητα ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν οι εκκλησίες κάθε δόγματος.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι απαγορεύεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών έως τις 30/03/2020.
Επίσης, όσον αφορά στην ατομική προσευχή επιτρέπεται μέσα στον ναό ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.
Μοναστήρια θα είναι κλειστά για το κοινό και όσον αφορά στις κηδείες, επιτρέπεται μόνο ο ιερέας οι στενοί συγγενείς και όσοι επιμελούνται της ταφής.

Όλα όσα προβλέπει το ΦΕΚ για τις εκκλησίες

1. Την προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στις σχετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέ- λιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώρων σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ. Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμα- ντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς.
2. Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).
3. Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης.
4. Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις. Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.
5. Όσον αφορά στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.
6. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου.
7. Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Πηγή: in.gr
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.