-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Γερμανικός Τύπος για τον κορονοϊό, τη Μόρια και τον Έβρο


Ο κορονοϊός είναι το θέμα που κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές στην πυρκαγιά στη Μόρια αλλά και γράμματα Γερμανών αναγνωστών για το πώς βλέπουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
To θέμα βεβαίως που κυριαρχεί είναι ο κορονοϊός. Η Βαυαρία κήρυξε τον ανώτατο βαθμό έκτακτης ανάγκης και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: "Η κρίση του κορονοϊού είναι βαριά και διεθνής. Αλλά η κατάσταση στη Γερμανία και στη Βαυαρία δεν είναι καταστροφική. Η χώρα κινήθηκε σε ένα δρόμο που ήταν προβλέψιμος. Εδώ και μέρες η Γερμανία ακολουθεί σταδιακά ένα δρόμο που περιορίζει τη δημόσια ζωή. Η χώρα όμως δεν απομονώνεται. Η δημόσια διοίκηση και η πρόνοια συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά".

Με τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού ασχολείται η ΤΑΖ του Βερολίνου, η οποία επισημαίνει για την Ελλάδα: "Η Ελλάδα έχει ένα δημόσιο χρέος, tο οποίο αγγίζει τα 335 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 176% του ΑΕΠ. Ένα μοναδικό ρεκόρ στην Ευρώπη. Εάν ο τουρισμός για μήνες αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα θα προστεθούν και άλλα δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα ξαφνικά θα ήταν και πάλι μια χρεοκοπημένη χώρα και θα ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει υψηλά επιτόκια. Κι όμως η χώρα μόλις κατάφερε να απελευθερωθεί από όλο αυτό το τεράστιο βάρος".

Η τραγική κατάσταση στη Μόρια...

Το Spiegel επιγράφει άρθρο του στη διαδικτυακή του σελίδα με τον τίτλο "Μια προαναγγελθείσα καταστροφή". Το άρθρο αφορά τη φωτιά που ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια με αποτέλεσμα ένα εξάχρονο παιδί να χάσει τη ζωή του. "Σχεδόν 20.000 πρόσφυγες ζουν στον καταυλισμό κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Οι περισσότεροι από αυτούς σε σκηνές ανάμεσα σε ελιές. Ο καταυλισμός συγκεντρώνει επτά φορές μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από ό,τι προβλέπεται. Το ελληνικό σύστημα χορήγησης ασύλου είναι υπερφορτωμένο και η επεξεργασία των αιτήσεων διαρκεί μήνες ακόμα και χρόνια".

Αλλά και στον Έβρο

"Σταματήστε το σκάκι με όσους έχουν ανάγκη για βοήθεια" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο φιλοξενώντας απόψεις αναγνωστών. Ξεχωρίζουμε ένα απόσπασμα με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που αντιδρούν οι ελληνικές αρχές: "Η Ελλάδα εφαρμόζει κατά τρόπο που θα έπρεπε να την ευχαριστούμε αυτά που προβλέπονται στις συμφωνίες της ΕΕ. Με τη συμφωνία Σένγκεν στάθηκε εφικτό να είναι ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα χωρίς ελέγχους και να μπορείς να κλείνεις τα εξωτερικά σύνορα. Και αυτό θα έπρεπε να υποστηριχθεί οικονομικά, όπως άλλωστε και οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Τουρκία και αλλού. Και όποιος ασκεί κριτική στον τρόπο που δρουν οι Έλληνες, θα πρέπει να θυμάται ότι οι Τούρκοι ωθούν με τη βία τους μετανάστες στα σύνορα και αυτοί επιχειρούν με τη βία να μπουν στην ΕΕ. Και όπως είχε πει κάποτε εύστοχα ο δημοσιογράφος Πέτερ Σολ Λατούρ 'όταν δέχεσαι τη μισή Καλκούτα, δεν σώζεις την Καλκούτα αλλά γίνεσαι ο ίδιος Καλκούτα'".

Ένας άλλος αναγνώστης αναφέρει: "Ντροπιαστική αυτή η ελληνική προσφυγική κρίση. Και αυτό το δράμα είναι αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου πόκερ εξουσίας και συμφέροντος". Κάποιος άλλος όμως επισημαίνει πως "Το σύστημα χορήγησης ασύλου καταργείται έτσι απλά και όλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό".

Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.