-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Σε επιφυλακή το Γενικό Λογιστήριο για την ρευστότητα – Εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τον Ιούνιο

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», είναι μέχρι τον Ιούνιο.
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τον τρόπο χρηματοδότησης των δαπανών στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση που η «καραντίνα» συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και ο λογαριασμός της επιδημικής κρίσης ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», είναι μέχρι τον Ιούνιο.
Μετά, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις το οικονομικό επιτελείο έχει τις εξής τρεις επιλογές άντλησης κεφαλαίων μετά το ναυάγιο της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγου στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής :
■ Η πρώτη είναι να πειράξει το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των 32 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν κατευθυνθεί και τα λεφτά από τις εκδόσεις χρέους (τα τελευταία λεφτά που ενσωματώθηκαν προήλθαν από το 15ετές ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ) οπότε το ποσό των διαθεσίμων είναι μεγαλύτερο.
Η κυβέρνηση βέβαια θα πρέπει να λάβει την άδεια των θεσμών για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των διαθεσίμων, τα χρήματα του οποίου μπορούν να κατευθυνθούν μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.
■ Η δεύτερη επιλογή είναι αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, μπαίνοντας όμως σε προληπτική γραμμή (ECCL) στήριξης με σκληρά ανταλλάγματα.
Η χώρα και οι Έλληνες έχουν βαθιά γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι «γραμμές βοήθειας»…
■  Η τρίτη επιλογή για το οικονομικό επιτελείο είναι πάρει την μεγάλη απόφαση και να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές, πιθανότατα με ένα νέο 10ετές ομόλογο ή με ένα τίτλο μικρότερης διάρκειας ( 3ετές ομόλογο) ώστε να μπορέσουν να αντληθούν περί τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Οι αποδόσεις στους ελληνικούς τίτλους δεν είναι απαγορευτικές για την υλοποίηση της φετινής δανειακής στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για την άντληση 7 δισ. φέτος από τις αγορές. Εφόσον βέβαια διασφαλισθεί η νέα έξοδος το κόστος δανεισμού παραμένει σχετικά χαμηλό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 1,545% από περίπου 1% που είχε κατέλθει πριν από την επέλαση του κορονοιού ενώ η απόδοση του 5ετούς έκλεισε χθες στο 1,169% απέχοντας βέβαια μακριά από το ιστορικό χαμηλό του 0,304%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι για τα ταμειακά διαθέσιμα, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και οι έκτακτες και ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη (και στην Ελλάδα) ίσως τελικά ανοίξουν τον δρόμο για την πολυπόθητη ρευστότητα.  
Άλλωστε η Ελλάδα έχει παράλληλα και την δυνατότητα του QE εκδίδοντας ομόλογα αξίας 12 – 13 δισ. ευρώ τα οποία θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη δευτερογενή αγορά. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν νέες ενέσεις  ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.