-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Οι Τούρκοι δεν φαίνεται να “πιάνουν” τα μηνύματα της Ελλάδας. Τι πρέπει να γίνει για να… ακούσουν!


Τι πρέπει να γίνει για να… ακούσουν!

Του Αλέξανδρου Δρίβα

Λίγο πριν τις γιορτές του 2019, η Τουρκία αποφάσισε να προβεί σε μια κίνηση που θα έβαζε σε κίνδυνο μια ολόκληρη περιοχή. Συμφώνησε με τη Λιβύη για την ″εξαφάνιση″ της Κρήτης και του Καστελόριζου.

Το μνημόνιο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως παράνομο για πολλές χώρες και για την Ε.Ε και από τις ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί ως ″προκλητική ενέργεια″. Παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει το παράνομο αυτό έγγραφο για έναν και μόνο λόγο: Γιατί η χώρα της οποίας άμεσα θίγονται τα συμφέροντα, δεν απαντά αποφασιστικά. Η Τουρκία βλέπει, ακούει και τελικά, αγνοεί την πατρίδα μας παντελώς. Για ποιούς λόγους;

Η Ελλάδα δεν κλήθηκε στην Συνδιάσκεψη για την εκεχειρία στη Λιβύη στις 19/1/2020 στο Βερολίνο. Το διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται πως είχε διμερή συνεννόηση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας για μη πρόσκληση της Ελλάδας. Πέντε μέρες μετά, η Γερμανίδα Καγκελάριος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

Οι Γερμανοί δε μας υποστηρίζουν. Δε μας υποστηρίζουν για πολλούς λόγους όμως ο πιο κρίσιμος λόγος αφορά τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Τον ερχόμενο Μάρτιο, θα επαναληφθεί η Συνδιάσκεψη και πάλι φαίνεται, πως η Ελλάδα θα απουσιάσει.
Την εξαιρετική κίνησή της η Ελλάδα να φιλοξενήσει τον Χάφταρ, την πήρε πίσω με δύο άλλες κινήσεις οι οποίες οδηγούν την Τουρκία μέσα από δηλώσεις του ακραίου Ιμπραήμ Καλίν, να δηλώσει ″αποφασισμένη″ για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στις συντεταγμένες που αναφέρονται στο ψευδομνημόνιο με τη Λιβύη.

Λίγες μέρες πριν, το Ουρούτς Ρέϊς έκανε μια αβλαβή διέλευση γύρω από την περιοχή του Καστελόριζου. Η Ελλάδα δεν απάντησε όπως θα έπρεπε και οι Τούρκοι έμαθαν ότι…τα ρίξαμε στον κακό καιρό. Επιπρόσθετα, η Τουρκία ακούει συμβούλους σε θέματα ασφάλειας να μιλούν καθαρά για συνεκμετάλλευση και έτσι επενδύει στο φοβικό σύνδρομο που καλλιεργείται μέσα από θολές προτάσεις για προσφυγή στη Χάγη και μέσα από συμβουλές που ο πολιτικός ρεαλισμός τις θεωρεί τουλάχιστον αυτοκτονικές.

Βέβαια η Τουρκία έχει και άλλους δύο λόγους για να απειλήσει για γεώτρηση και για σεισμικές έρευνες. Οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας ″πάγωσαν″ και οι ΗΠΑ δήλωσαν υποστήριξη στο δικαίωμα αυτοάμυνας της Τουρκίας εντός της Συρίας. Οι Τούρκοι υπολογίζουν ότι οι ΗΠΑ δε θα στηρίξουν την Ελλάδα και ότι στο τέλος, θα είμαστε στα ανταλλάγματα ώστε να φύγει η Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας. Η άλλη εξέλιξη, αφορά ένα ακόμη ″τεστ″ της Τουρκίας.Το γαλλικό αεροπλανοφόρο εκτελεί εντολές προάσπισης των γαλλικών συμφερόντων στην Κυπριακή ΑΟΖ και έτσι οι Τούρκοι θέλουν να δουν τις αντιδράσεις.

Στο ουσιώδες λοιπόν: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Ό,τι λέει η στρατηγική λογική και ο ρεαλισμός. Η Ελλάδα οφείλει να έχει ισοδύναμες απειλές εναντίον της Τουρκίας.

Η ισορροπία (και τελικά η αποφυγή πολέμου) έρχεται μέσα από τακτικές που δείχνουν στην Τουρκία ότι είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι ώστε να αυξήσουμε το κόστος πιθανών μονομερών ενεργειών της Τουρκίας. Το μήνυμα που οφείλει η Ελλάδα πλέον να εκπέμψει και στους συμμάχους της αλλά και στην Τουρκία, είναι πως είναι αποφασισμένη να φτάσει εκεί που θα ζητήσει η Άγκυρα. Διαφορετικά θα έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις οι οποίες θα επηρεάσουν και την εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας.

Αντί να κάνουμε χρήση λέξεων όπως ″ψυχραιμία″, ″συνεκμετάλλευση″ κτλ, χρειάζεται να κάνουμε πιο πλούσιο το λεξιλόγιό μας και να βάλουμε εντός αυτού ″την αποτροπή″, το ″⁣προληπτικό χτύπημα″⁣ (αν αυτό χρειαστεί) και την ″⁣αποφασιστικότητα″⁣.

* Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι Διεθνολόγος – Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων – Research Fellow – HALC, Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era)
HuffingtonPost
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.