ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Συνάντηση Μητσοτάκη -Βασιλιά Σ. Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ: Κοινή αντίληψη σε περιφερειακά ζητήματα

DIMITRIS PAPAMITSOS/DIMITRIS PAPAMITSOS
Με βασική συνισταμένη την ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την οικονομική συνεργασία, συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.
Στη συνάντηση και το γεύμα εργασίας που ακολούθυησε οι δύο άνδρες επεσήμαναν ότι η συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας συμβάλει στη σταθερότητα, ενώ επισημάνθηκε η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος.Παράλληλα, οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ, όπου -σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές- επισφραγίστηκε η διάθεση για σημαντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Συζητήθηκαν οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον επενδυτικό τομέα.
Νωρίτερα, υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της αραβικής χώρας, δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι, προανήγγειλε τη διοργάνωση σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής που θα επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες.
Ο Σαουδάραβας υπουργός διαπίστωσε αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα και χαιρέτισε τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος.
«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μία σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν», ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου στον διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες.
«Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Από την πλευρά σας κ. πρωθυπουργέ, θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μία επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες, να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις ευκαιρίες. Και αν μου επιτρέπετε, θα εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών».
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα υπουργό για τα καλά του λόγια, εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. «Μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μία εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλά επίσης και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για να επενδύσει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
naftemporiki.gr


Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σ. Αραβία – «Νεύμα» για επενδύσειςEurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Του Γιάννη Καμπουράκη
Η προσέλκυση επενδύσεων, n επέκταση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σαουδιακή Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η συνεργασία στην άμυνα για την εμπέδωση της περιφερειακής συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ήταν οι στόχοι που είχε θέσει το πρωθυπουργικό επιτελείο για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Αραβική Χερσόνησο.
Με δύο συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη να είναι προγραμματισμένες για σήμερα, μία στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) σεϊχη Χαμντ μπιν Ζαγέτ αλ Ναχάν και μία με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέτ αλ Ναχάν, κυβερνητικές πηγές αποτιμούν ήδη θετικά, την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αραβική Χερσόνησο.
Η πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως οι συναντήσεις και οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις δύο αραβικές χώρες, θα εμπεδώσουν ότι n εικόνα της χώρας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει αλλάξει άρδην. 
Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ολοκληρώνεται ένας κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τις επενδύσεις στο επίκεντρο, μετά και τις επισκέψεις σε ΗΠΑ και Κίνα, σε μια περίοδο εποχή έντονης κινητικότητας αλλά και μεγάλης σημασίας στα γεωπολιτικά και στα οικονομικά.  
Κατά τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου και όσων συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Αραβική Χερσόνησο, από τις πρώτες συναντήσεις, φάνηκε ότι τα μηνύματα Μητσοτάκη για επενδύσεις και συμμαχίες, βρίσκουν ανταπόκριση. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την τοποθέτηση του υπουργού Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, δρ Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Κασάμπι ότι τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και το ότι ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να του υποδείξει τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες, ενώ προανήγγειλε επιχειρηματική αποστολή που θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες, το επόμενο διάστημα. Λίγο πριν, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, είχε σημειώσει ότι η οικονομική αβεβαιότητα ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα και είχε αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες.
Ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις συναντήσεις του στη Σαουδική Αραβία υπογράμμιζε με σαφήνεια πως για την Ελλάδα η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος αλλά και επενδυτικός στόχος. Σημειώνεται ωστόσο ότι στο τετ α τετ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, βεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη και σε μια σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού αλλά και της άμυνας.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια