-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

«Θαλασσοταραχή» στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την έξαρση του λαθρομεταναστευτικού

Παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές ωστόσο οι αντιδράσεις, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου καλά κρατούν
Παρά το γεγονός – ενδεχομένως λόγω καιρού – ότι έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές ωστόσο οι αντιδράσεις, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου «καλά κρατούν».

Και μπορεί η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη με τη χωροθέτηση κλειστών κέντρων στις επιλεγμένες τοποθεσίες ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η νησιωτική χώρα δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη.

Μάλιστα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν σήμερα οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών μοιάζει με προάγγελο πως οι αντιδράσεις διευρύνονται.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαρκώς αυξανόμενες ροές από την Τουρκία αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την ασφυξία στα νησιά.

Το 2017 έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι, το 2018 οι ροές ξεπέρασαν τις 45.000, το 2019 έφτασαν τις 72.000 και φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν έρθει πάνω από 4.000 άνθρωποι.

Και γι αυτό το λόγο, η κυβέρνηση ποντάρει και στις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Το 2019 έγιναν συνολικά 391 επιστροφές ενώ φέτος μόνο τον Ιανουάριο έχουν γίνει 85. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται με γνώμονα, να γίνονται 800 επιστροφές το μήνα ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι και οι πέντε νέες δομές να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι.

Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, οι νησιώτες του βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν χάσει πλέον το αίσθημα εμπιστοσύνης προς κάθε εξουσία και δη προς την κυβέρνηση αδυνατούν να δεχτούν τη δημιουργία των πέντε κλειστών κέντρων και δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για αυτή την απόφαση επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη για αποσυμφόρηση ενώ η κυβέρνηση δηλώνει πως κάποτε πρέπει να τελειώσει ο διάλογος και προφανώς κάτι πρέπει να γίνει.

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό επιμένουν στο ότι πρέπει να γίνει μια επιπλέον κίνηση αποσυμφόρησης των νησιών.

Και αυτό, πρέπει να γίνει γρήγορα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δηλώνει πως κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αφού πρώτα αρχίσουν να κατασκευάζονται ή έστω να τοποθετούνται τα καινούργια κέντρα.

Ας ελπίσουμε ότι ο χρόνος θα επιτρέψει αυτός ο διάλογος να προχωρήσει.
Διότι και τα κέντρα ασφαλώς, θα γίνουν, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αλλά και τα νησιά πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν θα συνεχίσουν για άλλα πέντε ή και δεκαπέντε χρόνια να ζουν όπως έζησαν τα προηγούμενα πέντε. Ειδικά, μάλιστα, όταν μπαίνουμε στη νέα τουριστική σεζόν.

Χρύσα Κλειτσιώτη
πηγή: www.bankingnews.gr
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.