-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Στρατηγικές εξελίξεις για την ΑΟΖ


Ν. Λυγερός

Ήδη η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο μετατράπηκε σε πενταμερή αφού η Γαλλία και η Ιταλία ήρθαν να συμπληρώσουν την ομάδα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Επειδή υπάρχουν κοινά συμφέροντα τόσο με τα κοιτάσματα Ταμάρ (2009), Λεβιάθαν (2010), Αφροδίτη (2011), Ζορ (2015), Καλυψώ (2018), Γλαύκος (2019) που ενεργοποιήθηκαν μ’ ένα τρόπο δυναμικό λόγω της υπογραφής της τριμερούς λόγω του αγωγού φυσικού αερίου EastMed αλλά και με το έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος EuroΑsia Interconnector που θα διασυνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και θα περνά από τις ΑΟΖ μας. Η συνέπεια αυτής της στρατηγικής πράξης είναι ότι θα απεξαρτηθούν ενεργειακά η Κρήτη και Κύπρος, αλλά και θα αναβαθμιστεί το καλώδιο GRITA που διασυνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Έτσι όντως έχουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου και ενός ενισχυμένου δικτύου χωρών που συμμερίζονται τις γεωπολιτικές θέσεις της Ελλάδας.
Αυτά τα δεδομένα αποτελούν μια προετοιμασία για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για να μετατρέψουμε τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας του 1977, μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και την επέκταση έως το τριπλό σημείο επαφής της οριοθέτησης της Κύπρου με την Αίγυπτο του 2003 που διευρύνθηκε το 2012. Νέες καταστάσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανακήρυξη ΑΟΖ.

https://lygeros.org/47918-gr/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.