ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα είναι ...

Η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα είναι υπόθεση ενός προσώπου ή άντε 2-3 προσώπων που εναλλάσσονται με την αλλαγή της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που φτάσαμε ως εδώ με την Τουρκία και όχι μόνο, αλλά και με την προδοσία στις Πρέσπες.

Αν είχαμε έναν ισχυρό θεσμό συνταγματικά κατοχυρωμένο που θα μελετούσε συνεχώς τα δεδομένα και σχεδίαζε μακροχρόνια τις κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, δεν θα είχαμε ούτε σχεδόν ολοκληρωτικά αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας από την τουρκία, ούτε προδοσίες της Μακεδονίας.

Ένας θεσμός που θα αποτελούνταν από διπλωμάτες, από αξιωματικούς του ΕΣ, εν ενεργεία αλλά και από εν αποστρατεία, από καθηγητές-παρατηρητές των διεθνών εξελίξεων και που όλοι αυτοί σε συνεργασία με την ΕΥΠ θα σχεδίαζαν τις κινήσεις στην εξωτερική και αμυντική πολιτική και ας ή εφαρμογή τους ήταν υπόθεση της κάθε κυβέρνησης.

Έτσι δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα σήμερα με τους γείτονες, επίσης δεν θα είχαμε δηλώσεις και το μακρύ και το κοντό του κάθε πολιτικού, αλλά ούτε και όλη αυτήν την σαβούρα- παραπληροφόρηση που υπάρχει κυρίως στο διαδίκτυο, από διάφορους, είτε πονηρούς, είτε ηλίθιους, είτε φαντασιόπληκτους να διακινούν παραποιημένες δηλώσεις πολιτικών ή ακόμα και εντελώς ψεύτικες δηλώσεις. Ούτε θα μπορούσε κάποιος να διακινεί ό,τι πουστιά του κατέβει για να σπείρει σύγχυση και πανικό στην κοινωνία.

Αυτό που επικρατεί σήμερα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και είναι αποτέλεσμα στάσης και εξωτερικής – αμυντικής πολιτικής πολλών δεκαετιών.

Δεν είναι δυνατόν η άσκηση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και όχι μόνο αυτών των πολιτικών, να είναι στα χέρια ΜΟΝΟ του κάθε λελέ πολιτικού μεμονωμένα, είτε σταλινίσκου και σταλίνα, είτε φιλελέ.
Για την τωρινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα εξωτερικά-αμυντικά δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, τουλάχιστον όχι μόνο αυτή.

Αν γνωρίζουμε και αναλογιστούμε το τι έχουν πράξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών των υπεύθυνων που μας έφεραν ως εδώ.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι σε αυτές τις συγκυρίες, θα ήταν πολύ καλό ο πρωθυπουργός με ένα σχετικά σύντομο διάγγελμα, να ανακοίνωνε την επείγουσα σύσταση ενός τέτοιου φορέα ο οποίος θα πρότεινε και θα συναποφασίζονταν τολμηρές κινήσεις για να ανατραπεί αυτό το ηττοπαθές και υποχωρητικό κλίμα. Π.χ κινήσεις επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ανακήρυξη ΑΟΖ κλπ.
Αξιότατοι αναλυτές - παρατηρητές και αξιωματικοί του ΕΣ και διπλωμάτες υπάρχουν αρκετοί, μόνο που δεν εισακούγονται από κανέναν πρωθυπουργό ή ΥΠΕΞ.
Αυτό θα έδινε φτερά στην ίδια την κυβέρνηση αλλά και στον Ελληνικό λαό την απαιτούμενη αξιοπρέπεια και ελπίδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια