ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή


Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ένα "τεράστιο βήμα προς την ειρήνη", το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Οι Παλαιστίνοι "αξίζουν μια καλύτερη ζωή" τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το "πιο λεπτομερές" που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη", τόνισε ο Τραμπ

Όπως ανέφερε, το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών , σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ιερουσαλήμ «δεν θα χωριστεί» και η κοιλάδα του Ιορδάνη θα παραμείνει στον έλεγχο του Ισραήλ. Παράλληλα εξαιρούνται οι εβραϊκοί οικισμοί που έχει αναγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη το οποίο δεσμεύεται για τέσσερα χρόνια να σταματήσει την κατασκευή εποικισμών.

Το νέο παλαιστινιακό κράτος θα αναγερθεί στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, περιοχές οι οποίες θα συνδέονται με τούνελ το οποίο θα κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα του νέου κράτους, στο οποίο οι ΗΠΑ θα έχουν διπλωματική εκπροσώπηση.

Ο Δήμος της Ιερουσαλήμ θα είναι η εποπτεύουσα αρχή για ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ, ωστόσο το Παλαιστινιακό κράτος θα είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των πολιτών του και θα καταβάλει φόρους για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Οι ιερές τοποθεσίες στην πόλη θα παραμείνουν όπως είναι σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Το σχέδιο μέρος του οποίου παρουσίασε ο Τραμπ, προβλέπει χρονοδιαγράμματα και στόχους τους οποίους πρέπει από κοινού να πραγματώσουν οι δυο πλευρές. Κυρίως όμως η πλευρά της Παλαιστίνης καλείται να απαλλαχθεί από την «τρομοκρατία» και να προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η Αίγυπτος θα παράσχει γη στο νέο παλαιστινιακό κράτος για να κατασκευάσει ένα αεροδρόμιο και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα θα κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος και ένας αγωγός για επεξεργασμένο νερό μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη του Κόλπου θα συμβάλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας και θα τη χρηματοδοτήσουν οικονομικά με 50 δις δολάρια. Τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας θα ανοίξουν στο διεθνές εμπόριο μέσω των διαβάσεων με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του νέου παλαιστινιακού κράτους ώστε να του παρέχει προστασία «ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς». Το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι Παλαιστίνιοι για την προστασία αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των Αραβικών κρατών και του Ισραήλ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, η Χαμάς θα παραδώσει τα όπλα στην Αίγυπτο και τα μέλη της Χαμάς θα λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές από τα αραβικά κράτη. Ένα χρόνο μετά, θα διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές για το παλαιστινιακό κράτος, με όλους τους Παλαιστίνιους πολίτες να μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Ρωσία: Εμείς θα το μελετήσουμε αλλά οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποφασίσουν

Η Ρωσία θα μελετήσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, αλλά το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους γι' αυτό οι Παλαιστίνοι και οι εκπρόσωποι των άλλων αραβικών χωρών, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

"Θα το μελετήσουμε. Το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες" δήλωσε ο Μπογκντάνοφ αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

https://www.cnn.gr/news/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια