ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αρχηγός ΓΕΣ: Ο κατευνασμός και υποχωρήσεις οδηγούν σε πόλεμο

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Leaders του star, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Γκίνης εξηγεί πως πρέπει να ερμηνεύεται η στρατιωτική ισχύς Ελλάδας και Τουρκίας, θέματα ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας και εθνικής κυριαρχίας.

Πρέπει να αρχίσουμε τις ενέργειές μας πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, προκειμένου να υποστηρίξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα στην περιοχή.
Δυστυχώς όμως, έχω πει κι άλλες φορές, τα τελευταία χρόνια η στρατηγική μας δεν έχει αποδώσει, κι ακόμα και τώρα που κατάσταση βρίσκεται σ’ ένα δύσκολου σημείο, δε βλέπω τις ενέργειες εκείνες τις αποφασιστικές, οι οποίες πρέπει να δίνουν προκειμένου να μη βρεθούμε προ αδιεξόδου. Κι όταν λέω ενέργειες δεν εννοώ ενέργειες στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, αλλά στο χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας και όλων των παραγόντων που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Τουρκικής επέκτασης.

Όσον αφορά την διευθέτηση του θέματος ΑΟΖ-Τουρκία-Λιβύη, η τοποθέτησή του Αρχηγού ΓΕΣ, είναι ότι πρέπει να προβούμε σε μια σειρά ενεργειών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, πρέπει να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας.

Η επίκληση δικαιωμάτων χωρίς την κατοχύρωσή τους δεν μας οδηγεί πουθενά. Η γνώση του διεθνούς δικαίου, χωρίς την εφαρμογή και την αξιοποίησή του δεν μας οδηγεί σε μια πλεονεκτική θέση.
Πρέπει με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας να καθορίσουμε το εύρος των χωρικών μας υδάτων που πρέπει να είναι μέχρι 12 ναυτικά μίλια και περιγράφει το διεθνές δίκαιο την διαδικασία και τους κανόνες οριοθέτησης, όπως επίσης να αναλάβουμε πρωτοβουλία να ανακηρύξουμε την υφαλοκρηπίδα μας, που είναι δικαίωμά μας. Η οικονομική ζώνη απαιτεί διμερείς συμφωνίες. Η υφαλοκρηπίδα δεν απαιτεί, απλώς την ανακοινώνεις. Με την έννοια να δώσουμε συντεταγμένες στον ΟΗΕ, αυτός να τις ανακοινώσει, κι αν υπάρξουν αμφισβητήσεις, υπάρχει διαδικασία στο δίκαιο της θαλάσσης προκειμένου να διευθετηθεί.

Στην ερώτηση: Γιατί δεν το κάνουμε; …Η απάντηση αποστομωτική. Αυτό πρέπει να το απαντήσουν οι πολιτικοί μας.

Η Τουρκία αυθαιρετεί γιατί τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει βρει καμία αντίδραση, δεν την έχει παρεμποδίσει κανένας, λόγω φοβικού συνδρόμου. Από τη στιγμή που εμείς βρισκόμαστε σε αδράνεια και δεν αντιδρούμε στις προκλήσεις, δώσαμε πρόσφορο έδαφος. Η συμφωνία με την Λιβύη, έγινε υπό το κράτος της αντίληψης ότι οι Έλληνες δεν αντιδρούν.
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για μια πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση για τα φλέγοντα όσο και ευαίσθητα θέματα που καίνε σήμεραhttps://starvoice.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια