-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Ο Τσαβούσογλου μεταξύ απόγνωσης και παράνοιας

Κατηγορεί την ΕΕ ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελών της

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με επιστολή του προς Ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά την αναθεώρηση της ενταξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, η επιστολή έχει αποσταλεί στους Γιόσεπ Μπορέλ (Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ), Όλιβερ Βαρχελέι (επίτροπο διεύρυνσης) και Γκόρνταν Γκέρλιτς-Ράντμαν (υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Στην επιστολή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογραμμίζει την σημασία η διαδικασία διεύρυνσης να διεξάγεται κατά τρόπο αξιόπιστο, βιώσιμο, δίκαιο και ευέλικτο. Καταγράφοντας παράλληλα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Παράλληλα στην επιστολή ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η μέθοδος που πρέπει να ακολουθείται κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επίσης σημειώνει το περιφερειακό και διεθνή ρόλο που θέλει να παίξει τη ΕΕ στο μέλλον.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου υποδεικνύει πως ο τρόπος που προσεγγίστηκαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν το 2005, και τα πολιτικά εμπόδια που έχουν εγερθεί «μπορεί κάποιος να πει ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της όλης διαδικασίας διεύρυνσης».

Στην επιστολή αναφέρει πως «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται βάσει των κοινών συμφερόντων της ΕΕ και όχι των εθνικών συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών». Με τη θέση του αυτή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραπέμπει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Περαιτέρω υπογραμμίζει την σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ρεπορτάζ του το Ανατολού αναφέρεται στην πρόταση της Γαλλίας «για νέες μεθόδους και κανόνες αποδοχής των υποψηφίων για ένταξη χωρών». Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως το εν λόγω σχέδιο προβλέπει όπως η εξέταση της κάθε χώρα θα περάσει από εφτά διαφορετικά στάδια. Στο κάθε στάδιο θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα μεταρρυθμίσεων και τότε μόνο όταν ολοκληρώνεται το κάθε στάδιο θα μπορεί να περάσει στο επόμενο.

Τα εφτά βήματα είναι:
1. Κράτος Δικαίου και Θεμελιώδη Δικαιώματα,
2. Εκπαίδευση και Έρευνα,
3. Απασχόληση και Κοινωνικές Υποθέσεις,
4. Οικονομικά θέματα,
5. Ενιαία αγορά, Γεωργία, Αλιεία,
6. Εξωτερικές Υποθέσεις, και
7. Άλλα θέματα.

Όπως σημειώνει το Ανατολού η πρόταση της Γαλλίας έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στα υποψήφια κράτη καθώς «έρχεται να αλλάξει τους κανόνες όταν έχει ήδη ξεκινήσει το παιχνίδι».

Φιλελεύθερος-Ανδρέας Πιμπίσιης
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.