ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τελικά εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα για τους Ισραηλινούς που εμπλέκονται στην υπόθεση κατασκοπίας εις βάρος της Κύπρου

Εκδόθηκαν χθες τελικά τα τρία διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους Ισραηλινούς σε σχέση με το κατασκοπευτικό βαν και τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο.

Ανακριτές του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας είχαν χθες για το θέμα συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν με την έκδοση των ενταλμάτων.

Ο Κώστας Κληρίδης ενημερώθηκε για το στάδιο που έχουν φτάσει οι έρευνες και για τις πληροφορίες των Αρχών ότι οι τρεις Ισραηλινοί βρίσκονται στη χώρα τους και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν έρχονται για να ανακριθούν για την υπόθεση.

Η έκδοση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σημαίνει ότι οι τρεις επηρεαζόμενοι θα καθηλωθούν στη χώρα τους, αφού σε περίπτωση που ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα συλληφθούν.

Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν αφορούν:
-Τον Ταλ Ντίλιαν, διευθυντή της εταιρείας Wispear
-Τον Αβνί Σαχάκ, διευθυντή της εταιρείας NCIS και πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο
-Τρίτον Ισραηλινό, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τις εταιρείες τους, που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στη Λάρνακα.
Όπως έγραψε ο «Φ», πριν την έκδοση των ενταλμάτων είχαν προηγηθεί τις τελευταίες μέρες παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε οι τρεις ή έστω ο Ντίλιαν να έρθει στην Κύπρο για να δώσει ανακριτική κατάθεση. Ωστόσο, δεν επήλθε συμφωνία αφού οι ανακριτές ζητούσαν όπως έλθει και συλληφθεί, ενώ από την πλευρά του ο Ντίλιαν φέρεται να αποδέχεται να δώσει κατάθεση, αλλά να μη συλληφθεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ισραήλ, δεν εκδίδεται Ισραηλινός υπήκοος, κάτι που ίσχυε και στην Κύπρο πριν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Αργότερα τροποποιήθηκε το Σύνταγμα ώστε να μπορεί να εκδοθεί Κύπριος υπήκοος όπως γίνεται και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Οι Ισραηλινοί θεωρούνται ύποπτοι για υπόθεση συνωμοσίας και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τα κατασκοπευτικό βαν το οποίο κατακρατείται από τις αστυνομικές Αρχές. Από τα ευρήματα των ανακριτών έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα, όπως είχε αναφερθεί στο δικαστήριο κατά την προσαγωγή τριών προσώπων, όλοι Κύπριοι, που αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι με απόφαση δικαστηρίου. Τόσο στο βαν όσο και στους σέρβερ των υπολογιστών που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας του Τίλιαν, έχουν εντοπιστεί σωρεία από αρχεία με κωδικούς συσκευών, αντένες και άλλα ευρήματα, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι κατά την εισαγωγή του οχήματος αυτό δηλώθηκε για μετεωρολογικούς σκοπούς, ενώ στη συνέχεια διαφημιζόταν ότι θα μπορούσε να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Φιλελεύθερος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια