ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Κότα ο Τραμπ! Κουβέντα για τους νεκρούς Αμερικανούς Προσπάθεια αποκλιμάκωσης με απειλές

Σε κατεύθυνση αποκλιμάκωσης κινήθηκε το κρίσιμο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόνλαντ Τραμπ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών χτυπημάτων από το Ιράν κατά αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάλεσε σε διαπραγματεύσεις το Ιράν για μία νέα πυρηνική συμφωνία, ενώ ανακοίνωσε την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Επεσήμανε ακόμα πως από το χθεσινό χτύπημα δεν σημειώθηκαν απώλειες ζωών αμερικανών στρατιωτών, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές. Στο δικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί διαμήνυσε πως η χώρα του απέδειξε ότι δεν υποχωρεί μπροστά στις ΗΠΑ.

Τι είπε ο Τραμπ
Ο Τραμπ εκτίμησε πως το Ιράν δείχνει να υποχωρεί καθώς όπως είπε, προκλήθηκε η ελάχιστη ζημιά από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε, και δεσμεύτηκε πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η χώρα δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα: «Στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ευγνώμων και ευτυχής. Δεν επλήγησαν Αμερικανοί από τις επιθέσεις. Υποστήκαμε μικρές υλικές ζημιές. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα. Το Ιράν εμφανίζεται να υποχωρεί. Κανένας δεν απώλεσε τη ζωή του, λόγω των προφυλάξεων που λάβαμε».

«Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος, και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι οι ηγέτες του καθεστώτος να συμμορφωθούν. Μόνο τους τελευταίους μήνες, το Ιράν δέσμευσε πλοία που έπλεαν σε διεθνή ύδατα, εξαπέλυσε ένα χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ» ανακοίνωσε ο Τραμπ, ο οποίος όπως φαίνεται αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης ενάντια στο καθεστώς, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και το Ιράν να αποχωρήσουν από την υφιστάμενη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να εκπονήσουν μια νέα:

«Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν χθες το βράδυ, πληρώθηκαν από εμάς και τους συμμάχους μας. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε αυτά τα λεφτά στους Ιρανούς. (…) Το Ιράν θα έχει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι να ακολουθήσει όσον αφορά την πυρηνική πολιτική. Πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του, πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τρομοκρατικές επιθέσεις. (…) Πρέπει να εργαστούμε για μια νέα πυρηνική συμφωνία, μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν να ευημερήσει. Ο πολιτισμένος κόσμος θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν: Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή η καμπάνια τρομοκρατίας. Θα ζητήσω από το ΝΑΤΟ να γίνει πιο ενεργό στην περιοχή».

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Παράθυρο αποκλιμάκωσης και από τον Ροχανί
Στο δικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί διαμήνυσε πως η χώρα του απέδειξε ότι δεν υποχωρεί μπροστά στις ΗΠΑ, αν και αυτός με τη σειρά του άφησε ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης. Αν η Αμερική «θέλει να διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση», είπε ο Ροχανί στο υπουργικό συμβούλιο, «όμως αν είναι συνετοί, δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο σε αυτό το στάδιο». «Αν προβούν σε μια ακόμη ενέργεια, ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες» να αντιδράσουν, είπε ακόμη ο Ροχανί στο διάγγελμα αυτό που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Όμως «όλα αυτά δεν είναι αρκετά», πρόσθεσε: «Η δική μου άποψη είναι πως η κύρια απάντηση στην Αμερική πρέπει να δοθεί από τις χώρες της περιοχής».

«Έκοψαν το χέρι του αγαπητού μας Σουλεϊμανί […] Θα πρέπει να υπάρξει εκδίκηση γι΄αυτόν τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής στην περιοχή αυτή», είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας την επίσημη ιρανική γραμμή σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του Σουλεϊμανί πρέπει να είναι το προοίμιο της εκδίωξης των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την επίθεση
Δεν υπήρξαν απώλειες: Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο CNN πως δεν υπήρξαν αναφορές για απώλειες ανθρώπινων ζωών από την επίθεση, παρά τους ιρανικούς ισχυρισμούς για 80 νεκρούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Το Ιράν προειδοποίησε το Ιράκ: Το «Ιράκ έλαβε ένα επίσημο λεκτικό μήνυμα» από το Ιράν για την πυραυλική επίθεση, πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Το Ιράκ μάλιστα, σύμφωνα με το CNN με τη σειρά του ειδοποίησε τις ΗΠΑ.
Το κίνητρο: Η επίθεση ήταν μια πράξη κλιμάκωσης από το Ιράν μετά την εκτέλεση του ανώτατου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα την περασμένη Παρασκευή στη Βαγδάτη.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια