ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ιράκ: Έκτακτη σύγκληση της Βουλής με στόχο την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων


Το ιρακινό κοινοβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα με στόχο να λάβει μια απόφαση που φαντάζει απίστευτη. Όπως αναφέρει το Reuters βουλευτές θα προσπαθήσουν ένα ψήφισμα που θα επιτρέπει στην ιρακινή κυβέρνηση να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Η συνεδρίαση θα έρθει δύο μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ύστερα από χτύπημα πυραύλου που εκτοξεύτηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

¨Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων ύστερα από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους”, αναφέρει ο σιίτης βουλευτής Αμάρ αλ Σιμπλί. "Έχουμε τις ένοπλες δυνάμεις να προστατεύουν τη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Παρά τις δεκαετίες έχθρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, αμερικανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές ομάδες, πολέμησαν δίπλα-δίπλα στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους την περίοδο 2014-2017. Οι ΗΠΑ διατηρούν στο Ιράκ περί τις 5.000 στρατού.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κίνηση των ΗΠΑ να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί σε ιρακινό έδαφος βρίσκει αντίθετους ακόμα και τους ιρακινούς αντίπαλους του Ιρανού στρατηγού, καθώς θεωρούν ότι η χώρα τους μπορεί να συρθεί σε μια ακόμη πολεμική σύγκρουση.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί δείχνει ότι παίζει καταλυτικό ρόλο ανάμεσα στις κατακερματισμένες σιιτικές φράξιες του Ιράκ, καθώς σε μια σπάνια κίνηση ενότητας οι ηγεσίες τους ζήτησαν ομόφωνα την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Για να γίνει το αίτημα προς την αμερικανική πλευρά, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Βαγδάτης ο νόμος που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να το πράξει. Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντού Μαχντί- καθώς έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο- ζήτησε την σύγκληση έκτακτης συνόδου της Βουλής, ώστε να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια