-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Η νέα περίοδος της Ελληνικής ΑΟΖ - Η δικαίωση του αγώνα για την ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Με την πολλαπλή υπογραφή όλων των κρατών που συμμετέχουν και βρίσκονται στην πορεία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο για την Ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα σπουδαίο βήμα υλοποίησης ενός οράματος δεκαετίες. Διότι και ο αγωγός πέρασε από μία φάση δυσπιστίας ειδικά από τους ηττοπαθείς και τους ραγιάδες που ποτέ δεν πίστεψαν ούτε στις δυνάμεις μας, ούτε στις πρωτοβουλίες που περνάμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Τώρα που έχουμε μαζί μας την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο, χωρίς να ξεχάσουμε τον έμπρακτο ρόλο που παίζουν τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ, φτάσαμε σε ένα επίπεδο όπου για να μην πιστέψεις τι γίνεται πρέπει να έχεις κάποια υστέρηση όποια και να είναι αυτή. Η ενεργειακή σκακιέρα της Ελληνικής ΑΟΖ δικαιώνεται από το πεδίο δράσης των παικτών που έχουν πια και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου σε συσχετισμό με τις ενεργειακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι ο κυρίαρχος ρόλος της Ελλάδας αρχίζει να φαίνεται ειδικά όταν τον συνδυάζουμε με αυτόν της Κύπρου στην όλη υπόθεση. Η νέα περίοδος άρχισε για την Ελληνική ΑΟΖ και δεν έχουμε πια να να πείσουμε τους άπιστους.


Η δικαίωση του αγώνα της ΑΟΖ
Ν. Λυγερός

Η δικαίωση του αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι στιγμιαία, μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Άρχισε επί του πρακτέου με την υπογραφή των πρώτων συμβολαίων για τα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στο Ιόνιο και συνέχισε με αυτά που βρίσκονται Νότια της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης. Όμως όλα αυτά τα συμβόλαια ήταν πάντα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ελλάδας και ιδιωτικών εταιρειών, ακόμα κι αν αυτές βέβαια υποστηρίζονται έμπρακτα από τα κράτη τους. Τώρα όμως η υπογραφή της τριμερούς και στη συνέχεια της τετραμερούς είναι ιστορική γιατί αυτή τη φορά πρόκειται για κράτη που υπογράφουν μαζί μας. Αυτή η πολλαπλή διακρατική συμφωνία για έναν αγωγό φυσικού αερίου που περνά αποκλειστικά από τις ΑΟΖ των κρατών που υπογράφουν είναι μια πιο μεγάλη δικαίωση για τον αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ. Το ιστορικό της όλης υπόθεσης αποτελεί μια ισχυρή δικαίωση. Διότι δείχνει με αποδείξεις ότι η ΑΟΖ είναι μια θωράκιση για την Ελλάδα και όσο πιο ισχυρές είναι οι συμμαχίες μας τόσο πιο ανθεκτική είναι η πατρίδα μας απέναντι στις επιθέσεις οποιασδήποτε προπαγάνδας. Τώρα η ελληνική ΑΟΖ κάνει τα πρώτα της ιστορικά βήματα χάρη στον αγώνα όλων μας.


Η χαρά της Ελληνικής ΑΟΖ
Ν. Λυγερός

Μπορεί ο τίτλος να ξαφνιάζει όσους δεν ασχολήθηκαν πραγματικά με την Ελληνική ΑΟΖ, αλλά είναι σίγουρα απόλυτα κατανοητός σε όσους πάλεψαν για την ύπαρξή της. Κι αυτή η χαρά είναι ακόμα πιο μεγάλη και περιγράφεται δύσκολα, διότι αποτελεί ταυτόχρονα μία αντεπίθεση του Ελληνισμού σε όλα τα εργαλεία της προπαγάνδας της ιδεολογίας, του ραγιαδισμού και της ηττοπάθειας που προσπάθησαν τόσα χρόνια να μας καθυστερήσουν, αλλά μάταια. Όλοι οι αγωνιστές και οι μαχητές της Ελληνικής ΑΟΖ είχαν ραντεβού με την ιστορία κι ακόμα και αν άργησαν αυτό έγινε κι αυτό βλέπουμε με την υπογραφή της τριμερούς και της τετραμερούς μέσω του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Τόσα χρόνια που παλεύουμε όλοι για την Ελληνική ΑΟΖ πολλοί από εμάς δεν περίμεναν να πετύχουμε τόσα κατορθώματα για να φτάσουμε επιτέλους σε αυτό το επίπεδο. Άλλοι αποφάσισαν να τερματίσουν τον αγώνα όταν είδαν την ιδεολογική κατοχή που ζήσαμε τόσα χρόνια και δεν έδινε καμία σημασία στην Ελληνική ΑΟΖ. Αλλά εμείς συνεχίσαμε παρόλα αυτά γιατί από την αρχή ξέραμε ότι θα φτάσουμε στο τέλος με όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Έτσι η χαρά που προκαλεί αυτή η ιστορική υπογραφή έχει το μέγεθος του απέραντου γαλάζιου που συμβολίζει την Ελληνική ΑΟΖ.


AOZ: Η αρχή της επόμενης πραγματικότητας
Ν. Λυγερός

Τελικά ο αγωγός που μερικοί δεν τόλμησαν να ονειρευτούν έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι όταν ένα έργο γίνεται κοινού ενδιαφέροντος, λόγω Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεπερνά όλα τα εμπόδια όσο δύσκολα και αν είναι. Η υπογραφή του Προσυμφώνου που προετοίμασε η ιστορική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι και αυτή στο ίδιο αποδεικτικό πλαίσιο. Αποτελεί το όλο όραμα μια τεράστια σφαλιάρα στην ηττοπάθεια και το ραγιαδισμό που είχαν ενισχυθεί λόγω καθυστερημένης ιδεολογίας. Τώρα βλέπουμε τα πρώτα βήματα της υψηλής στρατηγικής να υλοποιούνται στον τομέα της ενέργειας μέσω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΑΟΖ. Είναι και μία τεράστια δικαίωση για τον Τάσσο Παπαδόπουλο που είχε κατηγορηθεί για όσα έλεγε για την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο. Έτσι τώρα όλα γίνονται. Άφησε ιστορία στον Ελληνισμό και τώρα βλέπουμε το μέλλον της χάρη στη στρατηγική που ποτέ δεν σταμάτησε όσο δύσκολες κι αν ήταν οι συνθήκες. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον μία σκακιέρα που ενεργοποιείται με την πρωτοφανή καινοτομία χάρη στον αγωγό ΕastMed.


Η τελετή της υπογραφής στο Ζάππειο
Ν. Λυγερός

Η τελετή της υπογραφής στο Ζάππειο μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ δεν ήταν μόνο ιστορική αλλά και όμορφη. Ο συντονισμός των τριών αρχηγών των κρατών ακόμα και στο dressing code που μόνο τυχαίο δεν ήταν, αλλά αντιθέτως συμβολικό που δείχνει και την διορθωτική πράξη που έγινε σε σχέση με όλες τις προσπάθειες καθυστέρησης που έγιναν λόγω λανθασμένης ιδεολογίας. Οι τρεις χώρες δημιούργησαν ένα ανθεκτικό πλαίσιο που ενισχύθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού πλήρωσε ακόμα και την τελευταία μελέτη κατά 50%. Τώρα θα έχουμε και την πρόσθεση της Ιταλίας, αλλά και της Αιγύπτου. Με άλλα λόγια είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος μιας διαδικασίας. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τους τρεις αρχηγούς κρατών. Χαρήκαμε επίσης διότι έγινε αναφορά στους προηγούμενους υπουργούς ενέργειας που συμμετείχαν σε αυτό το όραμα ξεπερνώντας τα κομματικά εμπόδια. Έτσι έχουμε πραγματικά μια ιστορική ημέρα που δημιούργησε μια στρατηγική διακλάδωση. Έχουμε λοιπόν ένα γεγονός που ξεπερνά τα προηγούμενα συμβάντα και παραγωγή ιστορίας.


Η υπογραφή του Προσυμφώνου ΔΕΠΑ-Energean
Ν. Λυγερός

Στο πλαίσιο της γενικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ζήσαμε πρώτα την υπογραφή του Προσυμφώνου ΔΕΠΑ-Energean που εξασφαλίζει την προμήθεια 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω αυτού του αγωγού. Αυτό αποτελεί το τακτικό μέρος της όλης στρατηγικής αλλά δείχνει ταυτόχρονα πόσο υποστηρίζεται το όλο πλαίσιο σε πρακτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Διότι ο αγωγός EastMed θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ήδη από την αρχική του φάση 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι προβλέπεται και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ και Γλαύκος στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η πραγματικότητα των κοιτασμάτων δημιούργησε τη νέα πραγματικότητα του αγωγού, η οποία βέβαια επηρεάζει την όλη γεωπολιτική της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η νέα φάση άρχισε με το Προσύμφωνο και συνεχίζεται με τη μεγάλη Συμφωνία, η οποία αποτελεί το πρώτο σημαντικό στάδιο αυτής της υψηλής στρατηγικής που θα αξιοποιήσει όλα τα ενεργειακά δεδομένα, για να αναβαθμίσει όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε στρατηγικό επίπεδο.

https://lygeros.org/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.