ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γιατί ο Χαφτάρ εγκατέλειψε τις συνομιλίες


του Κώστα Ράπτη

Μιλώντας την Κυριακή, ενόψει των συνομιλιών των αντιμαχόμενων πλευρών της λιβυκής κρίσης στη Μόσχα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, προειδοποίησε ότι “κάποιοι ονειρεύονται ακόμη μία στρατιωτική λύση στη σύγκρουση”. Τόνισε ακόμη ότι “για να προωθηθεί μια ειρηνική επίλυση χρειάζεται να μπει κάτι στο τραπέζι. Χρειάζεται να ενεργοποιήσει ο καθένας τη μόχλευσή του”.

Η προειδοποίηση δεν μπορούσε να έχει πραγματικό αποδέκτη παρά τον επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ (τον μόνο που μπορεί να διατηρεί προσδοκίες ότι θα υπερισχύσει στρατιωτικά στην αντιπαράθεσή του με την πολιορκούμενη στην Τρίπολη κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ), αλλά και τους υποστηρικτές του.

Αποτελεί ερώτημα αν η επιδίωξη στρατιωτικής λύσης (δηλ., όπως έχουν τα πράγματα, μιας εισόδου των δυνάμεων του Χαφτάρ στην Τρίπολη) είναι ή όχι ρεαλιστική. Σίγουρα, όμως, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι ο Χαφτάρ θα παραδώσει, στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαδικασίας, όσα κατέκτησε με πολεμικές ενέργειες.

Εξ ού και ο στρατηγός ήταν αυτός που τίναξε στον αέρα τις συνομιλίες της Δευτέρας στη Μόσχα, αρχικά ζητώντας να μελετήσει μέχρι την επομένη το κείμενο συμφωνίας που είχαν επεξεργασθεί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, ως διοργανωτές της συνάντησης, και κατόπιν αποχωρώντας από τη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός ανακοίνωνε από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι “έτοιμος και αποφασισμένος” να επιτύχει τη “νίκη” .

Το σημείο εμπλοκής ήταν η πρόβλεψη του σχεδίου συμφωνίας ότι ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός θα αποσυρθεί από τα νότια προάστια της Τρίπολης, τα οποία ήδη κατέχει μετά την προέλαση που εγκαινίασε τον Απρίλιο.
Για την Ρωσία, η οποία φιλοξένησε τις συνομιλίες έχοντας προηγουμένως βρει κοινό βηματισμό με την προστάτιδα του Σάρατζ Τουρκία, η άδοξη αυτή κατάληξη σχετικοποιεί τον καταλυτικό ρόλο που φαινόταν να έχει μόλις εξασφαλίσει στα πράγματα της Βόρειας Αφρικής. Η “μόχλευσή” της στον Χαφτάρ αποδείχθηκε ότι έχει όρια.

Άλλωστε ο στρατηγός έχει περισσότερους του ενός συνομιλητές και υποστηρικτές: την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο. Ακόμη και με Αμερικανούς ιθύνοντες συνομιλεί, αν κρίνουμε από το ότι λομπίστες της Linden Government Solutions πραγματοποίησαν επαφές με μέλη του Κογκρέσου και στελέχη των αμερικανικών υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας από το καλοκαίρι, ενώ ο ίδιος ο Χαφτάρ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία υπό την αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Βικτόρια Κόουτς σε μη κατονομαζόμενη μεσανατολική χώρα τον Νοέμβριο.

Εξαιρουμένου του ενδεχομένου να παίζει η ίδια η Μόσχα ένα περίπλοκο παιχνίδι πίσω από την πλάτη των Τούρκων εταίρων της, η απλούστερη και πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ο Χαφτάρ ενθαρρύνθηκε από τρίτες πλευρές να σκληρύνει τη στάση του, για να μην θεωρείται δεδομένος ούτε από τη ρωσική πλευρά. Άλλωστε η διαφαινόμενη σύμπραξη Ρωσίας, Τουρκίας και Ιταλίας για τη Λιβύη ενοχλεί πολλούς.

Για τη συνέχεια Capital

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια