ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Βιργίλιος και η Ψωροκώσταινα

Του Λέανδρου Ρακιντζή*

Ο ιργίλιος [70-19 π.χ] Ρωμαίος ποιητής, που συνέγραψε την Αινειάδα, μας κληροδότησε δύο σπουδαία αποφθέγματα, που έχουν διαχρονική αξία και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, που περνάει η χώρα μας εξ αιτίας της τουρκικής επιθετικότητας και τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στην
υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των νησιών του Αιγαίου Πελάγους μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου και της Κρήτης, που είναι το "Si vis pacem para bellum" δηλαδή «εάν θέλεις ειρήνη ετοίμασε πόλεμο» και το "Timeo Danaos et dona ferentes" δηλαδή «να φοβάσαι τους Δαναούς και τα δώρα που φέρνουν».

Η Τουρκία έχοντας νοοτροπία του κατακτητή και εκμεταλευομένη την στρατιωτική της ισχύ και την γεωπολιτική της θέση ,αλλά και τη δικιάς μας αδυναμία λόγω της οικονομικής κρίσεως, θεωρεί ότι της επιτρέπεται να μη σέβεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που τη δεσμεύει ασχέτως εάν δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη και διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα που δεν δικαιούται και μάλιστα με επιθετικές πράξεις όπως είναι η συνθήκη με την Λιβύη για τον καθορισμό της κοινής ΑΟΖ για να δημιουργήσει τετελεσμένα κυρίως ως προς τη διέλευση του αγωγού East-Med, που είναι πολύ καλή πολιτική κίνηση στη διεθνή σκακιέρα.

Ήδη η όλη κατάσταση έφτασε πλησίον της κόκκινης γραμμής πέραν της οποίας καμία εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να υποχωρήσει ούτε να διαπραγματευθεί για την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων επί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας των νησιών μας. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι ακόμη και επώνυμοι πολιτικοί, τους οποίος εγώ τους αποκαλώ γραικύλους, που ομιλούν για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με το επιχείρημα, ότι η Τουρκία που έχει τεράστιες ακτογραμμές δεν πρέπει εξ αιτίας της ΑΟΖ των νησιών του Αιγαίου να μην έχει δικιά της ΑΟΖ.

Το όλο ζήτημα, που θα διαιωνίζεται με διακυμάνσεις, θα ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες μέχρι της οριστικής επιλύσεως του, που μπορεί να γίνει μόνο με τους εξής τρόπους 1] διάλογο μεταξύ των δύο κρατών, που δεν μπορεί να διαρκεί αιώνια και σε κάθε φάση κάτι θα χάνουμε, γιατί δεν διεκδικούμε τίποτα, 2] προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης με την κατάρτιση συνυποσχετικού που να αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και με ρητή αναφορά στο δίκαιο της θάλασσας ως εφαρμοστέο δίκαιο, που φυσικά η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί, 3] πόλεμο, που η Τουρκία θα τον εμφανίσει διεθνώς, ότι οφείλεται σε δικιά μας υπαιτιότητα γιατί εμείς δημιουργήσαμε το casus belli για να μας αναγκάσει να συρθούμε σε επιζήμιες για τα εθνικά δίκαια διαπραγματεύσεις.

Εδώ όμως γεννάται ένα ερώτημα, εάν χρόνος τρέχει υπέρ ημών ή εναντίον μας; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, γιατί κάθε άποψη έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με εναλλακτικές προϋποθέσεις. Σαφώς ο χρόνος τρέχει υπέρ ημών εάν επωφεληθούμε από την άνεση του χρόνου και καταρτίσουμε συμμαχίες με όμορες χώρες με ισχυρούς αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς, να επιταχύνουμε την οικονομική ανάπτυξη, ώστε να εξευρεθούν πόροι για εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς αισθητή μείωση των κοινωνικών παροχών και κυρίως να αντιμετωπίσομε το ζήτημα με ειλικρινή κοινή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων χωρίς προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης.

Αυτό είναι το ιδεατό σενάριο, που δεν πρόκειται να συμβεί γιατί στο μεταξύ το προσφυγικό ζήτημα θα καταστεί μη διαχειρίσιμο, η Τουρκία δεν θα αναμείνει να εξοπλιστούμε πρώτα για να κάνει τις επεκτατικές της κινήσεις, που ήδη άρχισε να της υλοποιεί με το σύμφωνο με τη Λιβύη και τις δηλώσεις της για κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι βέβαιο, ότι το εσωτερικό μέτωπο θα μείνει μέχρι τέλους αρραγές.

Συνεπώς πρέπει να εξετάσουμε με τα σημερινά δεδομένα τι μπορεί να γίνει, γιατί τα γεγονότα τρέχουν με πολύ γρήγορο ρυθμό.
Εφόσον η Τουρκία άρχισε πλέον τις επιθετικές κινήσεις ο διάλογος δεν έχει πλέον κανένα νόημα, γιατί για να επιτύχει σημαίνει υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ως προς τα οποία υπάρχει κόκκινη γραμμή και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω, τη προσφυγή στη Χάγη με τους όρους που έθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν τη δέχεται η Τουρκία και επομένως το μόνο, που απομένει, χωρίς να προσδιορίσω πότε, είναι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, που εάν θα έχει περαιτέρω εξελίξεις είναι θέμα διεθνών συγκυριών. Η χώρα μας, είναι κατ ΄ εξοχή ειρηνική και δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά πρέπει να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των νησιών μας με κάθε μέσον ακόμα και με τα όπλα.

Ο ιργίλιος είπε τη μεγάλη διαχρονική αλήθεια ,εάν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο, την όποια φυσικά την είπαν και άλλοι με διαφόρους τρόπους όπως πρόσφατα οι δικοί μας ΥΠΕΘΑ ΚΑΙ ΑΓΕΕΘΑ είναι δε ιστορικά διακριβωμένο , όταν και όπου εφαρμόσθηκε είχε αποτελέσματα, κυρίως στο ψυχρό πόλεμο με την ειρήνη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων λόγω της ισορροπίας του τρόμου. Η χώρα μας επειδή έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, που είναι αμυντικός οργανισμός μόνον έναντι τρίτων, όχι όμως για τις διενέξεις μεταξύ των μελών του, έχει προσανατολίσει τη προμήθεια των εξοπλιστικών της προγραμμάτων μόνο με όπλα από δυτικές χώρες και κυρίως από τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να προμηθευτεί όπλα από αλλού, γιατί δεν είναι συμβατά με το υπάρχον αμυντικό σύστημα.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσεως, των πολιτικών αντιλήψεων, της ασφάλειας που αισθανόμασταν από τη συμμαχία με δυτικές δυνάμεις , του ότι είμαστε μέλη της Ε.Ε. και την αφελή πίστη μας στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, που χωρίς τη πραγματική ισχύ δεν παρέχει καμιά προστασία έναντι των εξωτερικών εχθρών, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ είχε παραμεληθεί κάπως ο εφοδιασμός, ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως της Αεροπορίας γιατί απαιτείτε ο εκσυγχρονισμός των εν υπηρεσία F 16 ως και η προμήθεια δύο συγχρόνων φρεγατών, ώστε να καλύπτεται πλήρως όλος ο εθνικός χώρος. Ήδη η κυβέρνηση επισπεύδει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά απαιτείτε σωστή επιλογή των οπλικών συστημάτων, πολύ μεγάλος χρόνος παραδόσεως τους, ενώ οι καιροί πιέζουν και κυρίως πολύ μεγάλη δαπάνη. Ελπίζω οι παραγγελίες των οπλικών συστημάτων να δίνονται ευθέως στις κατασκευαστικές εταιρείες χωρίς τη παρεμβολή μεσαζόντων και εμπόρων όπλων για να αποφύγουμε τους ψιθύρους για τη παροχή μίζας, που μπορεί να κλονίσουν την εθνική ενότητα.

Μετά την ανακάλυψη του τεράστιου φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου , που η εκμετάλλευση του εμφανίζει προοπτικές τεραστίων κερδών έσπευσαν διάφορες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες- κολοσσοί να αναλάβουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με ή χωρίς τη κάλυψη των χωρών τους, συναφθήκαν διεθνείς συμμαχίες μεταξύ των ομόρων κρατών , που συνορεύουν οι ΑΟΖ ,καταρτίστηκαν συμφωνίες εκμετάλλευσης με διεθνείς διαγωνισμούς, σχεδιάστηκε ο αγωγός μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη East-Med και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών και αρκετά φιλικά προς εμάς κράτη έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξη τους στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα μας.

Επειδή στη διεθνή πολιτική και στις σχέσεις μεταξύ των κρατών τίποτε δεν δίνεται δωρεάν , δίνεις για να πάρεις, και επειδή ο φυσικός πλούτος της ΑΟΖ είναι τεράστιος και όλοι προσπαθούν να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, όπως η Τουρκία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη κατάρτιση των συμμαχιών και συμβάσεων, γιατί δημιουργούνται τετελεσμένα, αλλά και στις προσφορές και δηλώσεις φιλίας που πρέπει να τις δεχόμεθα με την επιφύλαξη του στίχου του ιργιλιου, να φοβάσαι τους Δαναούς και τα δώρα που φέρνουν.

Ο κύκλος της οικονομικής κρίσεως πέρασε και μπαίνομε στο κρίσιμο στάδιο της οικονομικής ανάκαμψης, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι μπορεί να διατεθούν εύκολα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα τεράστια ποσά που χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων και προμήθεια νέων έστω και αν αυτά επιμερισθούν χρονικά μέχρι τη παράδοση των οπλικών συστημάτων χωρίς ενδεχομένως περιορισμό των κοινωνιών παροχών, που μπορεί να έχει πολιτικές επιπτώσεις.

Συνεπώς και με αποφυγή του εύκολου τρόπου του δανεισμό τους , πρέπει να εξαιρεθούν ανεξάρτητοι τρόποι χρηματοδοτήσεως του αμυντικού προγράμματος. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε το Ταμείο του Στόλου, όπου κατατίθεντο οι κληροδοσίες υπέρ του στόλου και στις δημόσιες διαθήκες ο συμβολαιογράφος ρωτούσε τον διαθέτη τι καταλείπει υπέρ του στόλου, παλαιότερα υπήρχε ο έρανος υπέρ του στόλου και υπέρ της αεροπορίας.

Είναι αλήθεια ότι και τώρα κάποιοι φιλοπάτριδες εφοπλιστές χαρίζουν μέχρι και σκάφη στο στόλο, το δε θωρηκτό Αβέρωφ , που χάρη σε αυτό κερδίσαμε τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, αγοράστηκε με χρήματα της δωρεάς του Γ. Αβέρωφ. Φυσικά υπάρχει πάντα το παράδειγμα της Ψωροκώσταινας [Πανωραίας Χατζηκώστα] που ήταν μια πτωχή χήρα στο Ναύπλιο, που ξενόπλενε για να ζήσει και το μόνο περιουσιακό στοιχείο, που είχε ήταν ένα ασημένιο δακτυλίδι, το οποίο έδωσε στον έρανο που έγινε το 1825 για ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου. Έκτοτε το Ψωροκώσταινα χρησιμοποιείται για να αποδώσει την άθλια οικονομική κατάσταση του κράτους.

Σαφώς μπορεί να δημιουργηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετης φορολογίας κάποιες πηγές προσθέτων εσόδων για τις ένοπλες δυνάμεις, όπως έρανοι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ομογένεια, ειδικά λαχεία. Με το ν.4182\2014 είχε θεσπισθεί, ότι όταν δεν υπήρχαν αναγκαίοι κληρονόμοι, οι εξωτικοί κληρονομούσαν μόνο με δημοσία διαθήκη άλλως η περιουσία περιείρχετο στο Δημόσιο. Τη σπουδαία αυτή διάταξη κάποιοι νομικοί κύκλοι φρόντισαν να καταργηθεί, γιατί δεν συνέφερε. Εάν θεσπισθεί εκ νέου θα αποδώσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στο Δημόσιο. Επίσης η κληρονομιά πολλών Ελλήνων, που αποβιώνουν στο εξωτερικό χωρίς αναγκαίους κληρονόμους και χωρίς διαθήκη περιέρχεται στο Δημόσιο, αλλά αυτό είναι έργο των ελληνικών προξενικών αρχών να τους εντοπίσουν και να προβούν στις νόμιμες ενέργειες.

*Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

https://www.liberal.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια