-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε εξόφληση του συνόλου των υποχρεώσεων της χώρας που σήμερα ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που δίνει ένα σαφές μήνυμα για την νέα πορεία της χώρας, την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η απόφαση για το κλείσιμο του γραφείου είναι κοινή και δείχνει το δρόμο «για νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας» την οποία η Ελλάδα επιδιώκει ως «χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και για τη στήριξη του Ταμείου στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων προαναγγέλλοντας και την έναρξη της σχετικής συζήτησης στην Ευρωζώνη που θα βασιστεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το χαμηλό κόστος δανεισμού και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων

«Δεν υπάρχει λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά

Συγκεκριμένα, μετά την κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία.

Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ? ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ.»


https://www.protothema.gr/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.