-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Επιστήμονες έβαλαν 3D γυαλιά σε σουπιά και της έδειξαν βίντεο - Τα αποτελέσματα εκπλήσσουνΟι σουπιές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν 3D ταινίες και να αντιδρούν σε αυτές σαν βλέπουν κάτι αληθινό στον ωκεανό.

Και όταν πρόκειται για την ικανότητα αντίληψης του βάθους, είναι απίστευτα επιδέξιες. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό Science Advances.Ο Τρέβορ Γουόρντιλ, βοηθός καθηγητής οικολογίας, εξέλιξης και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN ότι ηομάδα του τοποθέτησε τα τρισδιάστατα γυαλιά στη σουπιά με τη βοήθεια κολλητικής ταινίας και σε μια οθόνη, στο μπροστινό μέρος μιας δεξαμενής, προέβαλαν βίντεο με μια γαρίδα, ένα από τα αγαπημένα σνακ του συγκεκριμένου μαλάκιου.

«Χρειάστηκε να ″καλοπιάσουμε″ πολύ τη σουπιά μέχρι να φορέσει τα γυαλιά», τόνισε ο Γουόρντιλ. Οταν, όμως, το μαλάκιο συνετίστηκε, κάτι μαγικό συνέβη.

Η σουπιά πέταξε τα πλοκάμια της και επιτέθηκε στην γαρίδα της οθόνης, με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε εάν έβλεπε το θήραμά της στην θάλασσα.
   


Οι σουπιές έχουν μάτια που προσομοιάζουν με κάμερα, τα οποία έχουν κερατοειδή, φακούς, ίριδα και αμφιβληστροειδή.

Εχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται σε ανεπτυγμένο βαθμό το βάθος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διακρίνουν τις αποστάσεις επειδή οι εγκέφαλοί τους μπορούν να ερμηνεύσουν τις διαφορές μεταξύ των σημάτων που προέρχονται από τα δύο μάτια.

Οταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν το πείραμα με τη σουπιά που φορούσε τα γυαλιά, διαπίστωσαν ότι προσάρμοζε τη θέση της σε σχέση με την οθόνη.

Οι ερευνητές απέδειξαν με επιτυχία ότι, όπως και στους ανθρώπους, οι εγκέφαλοι των σουπιών μπορούν να υπολογίζουν την απόσταση χρησιμοποιώντας τις εισερχόμενες πληροφορίες και από τα δύο μάτια ταυτόχρονα.

Πώς στην ευχή, όμως, προέκυψε η ιδέα με τα 3D γυαλιά σε μαλάκια; Ο Γουόρντιλ μελετάει την όραση των εντόμων για περίπου 15 χρόνια. Και από το 2012, ερευνά και την όραση των κεφαλόποδων. Εχει ανακαλύψει, μάλιστα, νευρικές διασυνδέσεις μεταξύ των εγκεφάλων των κεφαλόποδων και διαφόρων λειτουργιών του σώματός τους - για παράδειγμα, τα εξογκώματα στο δέρμα τους που χρησιμοποιούνται για την αισθητηριακή αντίληψη.

Η ομάδα του εμπνεύστηκε το πείραμα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, οι οποίοι δημοσίευσαν μια μελέτη τον Ιουνίου του 2019, μελετώντας τα μάτια από «αλογάκια της Παναγίας» με παρόμοια τρόπο.
(https://scinews.eu/με πληροφορίες από Guardian, CNN)
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.