-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

«Να μην εiμαστε μοναχοφάηδες»: Και θέμα Καστελόριζου από… Ν. Κοτζιά

Του Νίκου Μελέτη

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στους Δελφούς, καθώς σπεύδει δημοσίως να αποδεχθεί εκ των προτέρων την τουρκική διαπραγματευτική θέση για μειωμένη επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες και συγχρόνως με τρόπο που δεν διευκρινίζει ζητά να βάλουμε και την «Τουρκία στο παιγνίδι» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προβάλλοντας την θέση ότι πρέπει να βάλεις τον «άλλο στο παιγνίδι για να τον κατευνάζεις » o πρώην υπουργός τόνισε αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή ότι «δεν πρέπει να φαίνεσαι μοναχοφάης και να λες είναι όλα δικά μου, γιατί τότε γίνεσαι μέρος του προβλήματος».

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι θα πρέπει να «προσφερθεί «μια προοπτική στην Τουρκία, όχι στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά στην Μεσόγειο συνολικά ώστε να συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση» μέσω επιχειρηματικών τρόπων και στον βαθμό και στην έκταση που της αναλογεί. Και χαρακτήρισε λάθος όσων «πιστεύουν ότι η Τουρκία με τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα (ακτών) δεν έχει ΑΟΖ και το Καστελόριζο έχει όλη την ΑΟΖ στην περιοχή».

Ο κ. Κοτζιάς θα μπορούσε ως Ακαδημαϊκός να αναφερθεί στην Αρχή της Αναλογικότητας όπου πιθανόν μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης λάβει υπόψη του και περιορίσει τις θαλάσσιες ζώνες του Καστελόριζου, αλλά αυτό είναι θέμα που θα προκύψει (εάν προκύψει) μετά από διαπραγμάτευση και προσφυγή στη Χάγη, όπου η διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας ξεκινά από την θέση για πλήρη επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Επίσης την στιγμή που η Τουρκία στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής της αμφισβητεί όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά το δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου ακόμη και της Κρήτης και προβάλει την πιο μαξιμαλιστική διεκδίκηση για τουρκική ΑΟΖ μέχρι και νότια της Ιεράπετρας, και συγχρόνως υπαγορεύει τελεσίγραφα στην Κύπρο ώστε να μην ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα της όπως είναι οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, δεν μπορεί ο μέχρι πριν λίγους μήνες Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών να ανοίγει δημόσια με γενικόλογες τοποθετήσεις τέτοια ζητήματα.

Και μάλιστα να γίνεται λόγος για «μοναχοφάηδες», με τρόπο που δίνεται λανθασμένη εικόνα τόσο για την υπό τουρκική κατοχή Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα η οποία υπό την σκιά του casus belli δεν έχει ασκήσει επί δεκαετίες τα κυριαρχικά δικαιώματα της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Λίμπεραλ
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.