ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γιατί «καίγεται» ο Ερντογάν να φτάσει στην Τρίπολη Και γιατί οι Τυνήσιοι τον λένε «τρομοκράτη»

Και γιατί οι Τυνήσιοι τον λένε «τρομοκράτη»

Διαδηλώσεις στην Τύνιδα κατά του Τούρκου προέδρου που παρουσιάζεται με παχιά γενιάδα όπως οι τζιχαντιστές, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ είναι στην «αυλή» της Τρίπολης

Η «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Λιβύης Τρίπολη. Ο πρωθυπουργός Φαίηζ αλ Σαράτζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία διατηρεί την Τρίπολη αλλά σχεδόν όλο το υπόλοιπο της χώρας ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ που προελαύνει από τα δυτικά με ισχυρές δυνάμεις. Όποιες φωνές μετριοπάθειας ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί μία γενική σύρραξη έχουν πλέον «σιγήσει» ειδικά με την ανοικτή εμπλοκή της Τουρκίας και την στρατιωτική υποστήριξη που ετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν στην σκιώδη κυβέρνηση που ελέγχει μόνο την Τρίπολη.

«Είμαστε 330 μέτρα από τα πρώτα σπίτια»

Mάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Αχμέτ Αλ Μισμάρι που πρόσκεινται στον Χαφτάρ οι δυνάμεις τους έχει φτάσει 300 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Τρίπολης και ετοιμάζονται για τη «μητέρα» των μαχών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Το πιο σημαντικό είναι πως από την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη έχουν προκληθεί αντιδράσεις και στις γειτονικές χώρες όπως η Τυνησία η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει μετριοπαθή και ανεξάρτητη στάση αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο πολλοί αποκαλούν «τρομοκράτη».

Διαδηλώσεις κατά Ερντογάν

Σε διαδήλωση που οργάνωσαν οι Τυνήσιοι έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Τύνιδα αναρτήθηκαν πλακάτ με συνθήματα κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο χαρακτηρίζουν «τρομοκράτη».

Η πλειοψηφία των Τυνήσιων πιστεύουν ο εμφύλιος στη Λιβύη είναι αναπόφευκτος και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από την ανοικτή εμπλοκή της Τουρκίας η οποία δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα για τον έλεγχο και την αξιοποίηση των πετρελαίων. Επίσης οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι θέλουν οι χώρες τους να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κρίση και σταδιακά να δημιουργήσουν ανεξάρτητες κυβερνήσεις σταθερότητας. Οι Τυνήσιοι ανησυχούν επίσης πως πιθανός εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα προκαλέσει κύματα προσφύγων προς την Τυνησία και θα καταρρεύσει τις όποιες προσπάθειες σταθερότητας και τουριστικής ανάπτυξης είχαν επιχειρηθεί το τελευταίο διάστημα.

Θέλει να προλάβει την επίθεση Χαφτάρ

Πάντως στις δηλώσεις του Αχμέτ Αλ Μισμάρι βρίσκεται και η απάντηση γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν επισπεύδει το ψήφισμα στην τουρκική Βουλή για την βοήθεια στην κυβέρνηση του Φαίηζ αλ Σαράτζ. Ο Ερντογάν πληροφορείται πως από ώρα σε ώρα θα αρχίσει η τελική αντεπίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ και θέλει να έχει προλάβει να στείλει τις ενισχύσεις του στον Σάρατζ αφού όπως φαίνεται όλες οι ισορροπίες δεν είναι μόνο θέμα ημερών αλλά ίσως και ωρών.

https://www.ethnos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια