-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Ντονμέζ: Η Τουρκία σχεδιάζει έρευνες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης

Η Τουρκία σχεδιάζει νέες μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της "θαλάσσιας δικαιοδοσίας της", σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Πριν από τη συνάντησή του με τους ανθρακωρύχους από τις διάφορες πόλεις της Τουρκίας για την Διεθνή Ημέρα Ανθρακωρύχων, στην Άγκυρα, ο Ντονμέζ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.

Στις 27 Νοεμβρίου, η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συμφωνίας, ένα εκ των οποίων το ένα δίνει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία, αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη Ελλάδας και Κύπρου.

"Όπως και με άλλες περιοχές, οι εταιρείες που θα χορηγήσουμε άδειες θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, εντός του πεδίου εφαρμογής αυτής της συμφωνίας", ανέφερε ο Ντονμέζ.

Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα διεξάγει μελέτες έρευνας υδρογονανθράκων χρησιμοποιώντας τα πλωτά γεωτρύπανα και τα πλοία σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ντονμέζ συνόψισε τις ερευνητικές εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή. Υπενθύμισε ότι τέσσερις γεωτρήσεις έχουν ήδη αναληφθεί με τη βοήθεια των δύο πλοίων και σημείωσε ότι μία πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μέχρι στιγμής μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις ανατολικές, δυτικές και βόρειες περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι τρέχουσες γεωτρήσεις επικεντρώνονται σε περιοχές στα νότια του νησιού.

Αναγνώρισε ότι πολλές πλευρές σκοπεύουν να αποτρέψουν την Τουρκία και τη Λιβύη από το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη, για την οποία δήλωσε ο Ντονμέζ, ότι είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και πως έχει εξασφαλίσει ότι η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στην εξερεύνηση της περιοχής αυτής.
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.