-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και βλέμμα των ΗΠΑ

Ν. Λυγερός

Δεν είναι μόνο η συμμαχία της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο που αγγίζει τη Γαλλία, υπάρχει και η συμμαχία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ που αγγίζει τις ΗΠΑ. Επειδή οι ΗΠΑ έχουν μία χρονοστρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, βλέπουν πολύ θετικά την τοποστρατηγική συμμαχία του με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι ολοκληρώνεται ένα συμμαχικό πλαίσιο υψηλής στρατηγικής που αφορά στην ουσία πέντε χώρες. Διότι τόσο η ExxonMobil όσο και η Total είναι εθνικά εργαλεία για τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Συνδυάζονται τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρεις χώρες του ΝΑΤΟ και δύο χώρες που έχουν άμεση σχέση με το Σουέζ. Και τώρα έρχονται και τα Επιμελητήρια να ενισχύσουν αυτές τις στρατηγικές καινοτόμες συμμαχίες. Είναι μάλιστα αυτές που λειτουργούν καταλυτικά για τα θέματα των οριοθετήσεων των ΑΟΖ.
Βλέπουμε έτσι τη μεγάλη εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου που έχει διαμορφωθεί λόγω της ενέργειας που προέρχεται από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στη θάλασσα αλλά βέβαια και αυτά που αναμένουμε σε συνδυασμό με τα μεγέθη τους, αφού πρόκειται για υπεργιαγαντιαία κοιτάσματα που έχουν βέβαια στρατηγική σημασία για το μέλλον. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα αναβάθμισης γεωπολιτικής λόγω της καινοτομίας της γεωοικονομίας. Έτσι εμφανίζεται και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της στρατηγικής και της ενέργειας.

https://lygeros.org/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.