ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

FT : "Το να πουλά η Ελλάδα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια είναι παράλογο"

Παράλογη κρίνει την έκδοση ελληνικών τίτλων με αρνητικό επιτόκιο ο Ελ Εριάν. Η ανατροπή της οικονομικής λογικής και οι λεπτές ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά ομολόγων. Το sell off και το σήμα που θα σταλεί από την πρωτογενή αγορά.

Οι επενδυτές δάνεισαν 487,5 εκατ. ευρώ την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Όταν το χρέος ωριμάσει, μετά από 13 εβδομάδες, θα πάρουν πίσω οριακά λιγότερα χρήματα από αυτά που πλήρωσαν.

Η υψηλή τιμή αιφνιδίασε τις αγορές ομολόγων. Οι επενδυτές είχαν αρνηθεί να δανείσουν τη χώρα σε οποιαδήποτε τιμή κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη (2009-2015), οδηγώντας σε τρία προγράμματα διάσωσης. Τώρα πληρώνουν την Αθήνα για να προσέχει τα μετρητά τους.
Η δραματική αλλαγή είναι εν μέρει σημάδι της σταδιακής γιατρειάς της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών οικονομικών μετά από μια βίαιη βουτιά. Οι βασικοί οδηγοί, όμως, ήταν εξωτερικοί και η ελληνική έκδοση μόλις η κορυφή ενός τεράστιου παγκόσμιου παγόβουνου χρέους.
Μετά από ένα πανίσχυρο ράλι των ομολόγων φέτος, περίπου 11,5 τρισ. δολάρια χρέους, πάνω από το 20% του παγκόσμιου που εκδόθηκε από κράτη και επιχειρήσεις, τελεί υπό διαπραγμάτευση με αρνητικά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που θα τα κρατήσουν μέχρι την ωρίμανση είναι εγγυημένο ότι θα χάσουν χρήματα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια