ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το ΝΑΤΟ ανακήρυξε πεδίο μάχης και το Διάστημα

Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Μαρκ Τουέιν, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους δήλωσε, προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των ομολόγων του από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ότι «οι φήμες περί θανάτου της Συμμαχίας είναι εξόχως υπερβολικές». Η ειρωνική αναφορά του προφανώς παρέπεμπε στην πολύκροτη, πρόσφατη δήλωση του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» της Συμμαχίας.

Σε συνδυασμό με το κενό ηγεσίας επί προεδρίας Τραμπ και τη μονομερή εισβολή της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, η δήλωση Μακρόν δημιούργησε ατμόσφαιρα περισυλλογής στη χθεσινή συνάντηση των Βρυξελλών, αποστολή της οποίας ήταν η προετοιμασία της πανηγυρικής συνόδου κορυφής για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο.

Αν και η Αγκελα Μέρκελ έλαβε αποστάσεις από την έντονη κριτική του Μακρόν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε ότι χρειάζεται ένας ανασχεδιασμός του ΝΑΤΟ, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ευρωπαϊκή άμυνα, όπως οραματίζεται το Παρίσι.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απλώς κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, η χθεσινή σύνοδος επρόκειτο να υιοθετήσει δύο αποφάσεις που διευρύνουν κατά πολύ, τουλάχιστον θεωρητικά, τον ρόλο της.

Η πρώτη αφορά την ανακήρυξη του Διαστήματος σε πέμπτο «πεδίο μάχης», πλάι στη γη, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο.

Η δεύτερη προβλέπει τη στενή παρακολούθηση του στρατιωτικού δυναμικού της Κίνας, μιας ανερχόμενης δύναμης, πολύ μακριά από τον παραδοσιακό χώρο επιχειρήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις δεν προβλέπεται η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, παρά μόνο η παρακολούθηση των δυνητικών αντιπάλων.

https://www.kathimerini.gr/


Σύγκρουση κορυφής με φόντο το ΝΑΤΟΤης Οντίν Λιναρδάτου

Είναι εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ όπως ισχυρίζεται ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ή απλά χρειάζεται μία επιτροπή σοφών που θα επανασχεδιάσει τη στρατηγική του όπως προτείνει το Βερολίνο;

Το βέβαιο είναι πως η δημόσια αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ, δύο εβδομάδες πριν τη Σύνοδο για τα γενέθλια των 70 χρόνων της Βορειοατλαντικής συμμαχίας που θα γίνει στο Λονδίνο, καταδεικνύει τις ευρύτερες συγκρούσεις μέσα στη συμμαχία αλλά και το κενό που αφήνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που μας ξενίζει είναι γιατί σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Γερμανία επιμένει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να χειριστεί το ζήτημα της άμυνας της μόνη της. Χρειάζεται έναν αμερικανό πρόεδρο όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είναι απρόβλεπτος και κανείς, σίγουρα ούτε η ΕΕ, δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του; Χρειάζεται την Τουρκία που αγνοεί συστηματικά τους δυτικούς συμμάχους της και το απέδειξε πρόσφατα με την εισβολή στη Συρία; ή τις Ηνωμένες Πολιτείες που μονίμως αμφισβητούν την ικανότητα της Ευρώπης να πάρει στα σοβαρά την άμυνα της;

Υπάρχει λοιπόν ΝΑΤΟ;

Ο γάλλος υπουργός των εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μίλησε για μία ομάδα σοφών που θα σκεφτεί ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον της συμμαχίας. Οι ιδέες, οι προτάσεις τόσο του Παρισιού όσο και του Βερολίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ. Το 1949 δημιουργήθηκε για να προστατεύει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν και δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε αν θα πρέπει να περιλάβει στη σφαίρα επιρροή του ή προστασία του καλύτερα τη Συρία που καταστρέφεται από τον οκταετή εμφύλιο πόλεμο ή ακόμα και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ο Εμανουέλ Μακρόν είχε άδικο όταν αναρωτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στη συνέντευξη του στον Economist αν το μότο του ΝΑΤΟ “όποιος επιτεθεί στον ένα επιτίθεται σε όλους” ισχύει;

Αμφιβάλω αν ίσχυσε βέβαια ποτέ στα 70 χρόνια ύπαρξης του. Και είναι μάλλον υπερβολή αυτό που ισχυρίστηκε ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Χάικο Μας πως το ΝΑΤΟ αποτελεί την ασφάλεια ζωής της Ευρώπης.

Διπλωμάτες λένε στους διαδρόμους των Βρυξελλών πως η συζήτηση για την ανασυγκρότηση ή διάλυση του ΝΑΤΟ δεν αφορά επί της ουσίας το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά το ποιος είναι ο φυσικός ηγέτης της Ευρώπης η Γαλλία ή η Γερμανία; Και η απόφαση για το ΝΑΤΟ θα δώσει ουσιαστικά την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Liberal


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια