ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Κόκκινο χαλί από τον Τραμπ στον Ερντογάν: Διαδηλώσεις από Κούρδους, Αρμένιους, Έλληνες

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των συνεργατών, για μία «αθόρυβη επίσκεψη», μεγάλη υποδοχή ετοιμάζει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έρχεται στην Ουάσιγκτον με σηκωμένα τα μανίκια για να κερδίσει τις εντυπώσεις έχοντας στο μυαλό του το εσωτερικό εθνικιστικό ακροατήριο στην Τουρκία.

  • Όπως πάντα, ο κ. Τραμπ υποπίπτει σε πολιτικό παράπτωμα, εμπιστεύεται ένα άνθρωπο που τον εκμεταλλεύεται και κινδυνεύει να κινηθούν νέες διαδικασίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις όποιες σχέσεις του με τον Τούρκο Σουλτάνο, ο οποίος κάθε φορά που συναντά τον Αμερικανό πρόεδρο, φεύγει με δώρα, αντί να εισπράξει κυρώσεις, όπως προστάζουν οι αμερικανικοί νόμοι.
Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Foreign Policy, ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να αναμένει το ίδιο θερμό καλωσόρισμα από την υπόλοιπη Ουάσιγκτον. Και προφανώς εννοεί τους Αμερικανούς νομοθέτες, αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη.
Ο Τούρκος αναλυτής Soner Cagaptay, στέλεχος του Ινστιτούτου Washington, έχει γράψει μία κουβέντα σε κείμενό του, που είναι πλέον σημείο αναφοράς, καθώς περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση για τον Ταγίπ Ερντογάν, στην αμερικανική πρωτεύουσα:
  • «Έχω παρακολουθήσει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις για πάνω από δύο δεκαετίες. Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη οργή εναντίον της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Είναι απλά τρελό”, είπε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση είναι όπως την παρουσίασε ο Τούρκος αναλυτής, ο οποίος αρχικά είχε στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως και όλο το σύστημα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Όλοι, από την κυβέρνηση, το Κογκρέσο, τις δεξαμενές σκέψης, τους γραφειοκράτες και τους αναλυτές, είχαν ταχθεί υπέρ του και είχαν κατασκευάσει ένα «μύθο» γύρω από το όνομά του.
Ο μύθος αυτός κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Απομένει να τον υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ένας εβραϊκής καταγωγής άνοστος άνθρωπος, που πρέπει να έχει ευθύνη γι’ αυτό που ζούνε οι Κούρδοι. Λέγεται ότι υποστήριξε αμέσως -αν δεν την είχε σκεφθεί ο ίδιος- την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Βόρεια Συρία. Ήταν το περίφημο νεύμα προς τον Ερντογάν να εισβάλει και να σφάξει τους Κούρδους. Το περίφημο πράσινο φως…
  • Την επόμενη Τετάρτη, που αναμένεται -εκτός απροόπτου- ο πρόεδρος της Τουρκίας, θα οργανωθούν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έξω από το Λευκό Οίκο, την τουρκική πρεσβεία και το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει ο Ερντογάν. Δεν είναι γνωστό ακόμα αν ο κ. Τραμπ θα του προσφέρει το Blair House, όπως την προηγούμενη φορά. Όπου και να καταλύσει τις 24 ώρες που θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον, οι διαδηλωτές θα τον ακολουθούν. Οι αρχές, για να αποφευχθούν οι τραγικές σκηνές της προηγούμενης επίσκεψης του Ερντογάν, τον Μάιο του 2017, θα αναπτύξουν μεγάλο αριθμό δυνάμεων μεταξύ των διαδηλωτών. Η τουρκική πρεσβεία, θα οργανώσει αντιδιαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου θα βρίσκονται οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες.
Την ίδια στιγμή, ισχυρές θα είναι οι αντιδράσεις των Αμερικανών νομοθετών. Οι εταιρείες λόμπι που εργάζονται για την Τουρκία, έχουν επικοινωνήσει με γερουσιαστές και ζήτησαν να καθοριστεί μία συνάντησή τους με τον κ. Ερντογάν. Είναι σημαντικό ότι μέχρι της στιγμής δεν ζήτησαν το ίδιο από βουλευτές, καθώς -όπως είναι γνωστό- το σύνολο των μελών της Βουλής έχει ταχθεί μαζικά εναντίον του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Hellasjournal.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια