ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Tο ενδεχόμενο να ακυρώσουν τα Σκόπια τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «πέσουν οι μάσκες» στην πολιτική σκηνή της χώρας μας αποτελεί το γαλλικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" και της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό γιατί, ήδη, η κυβέρνηση των Σκοπίων αντέδρασε, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να ανακοινώνει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, οδηγώντας ταυτόχρονα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ένα υπαρκτό, λοιπόν, σενάριο, είναι η εκ νέου ανάδυση στην εξουσία του ακραίου και αδιάλλακτου εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι, παράλληλα με την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την σκοπιανή πλευρά. Πρότερο δείγμα γραφής υπάρχει και δεν είναι καλό για τη χώρα μας. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός, από τότε που ο Γκρούεφσκι, ως πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, γέμιζε με αγάλματα του Μεγαλέξανδρου τα Σκόπια και... βάφτιζε «Μακεδονία» πλατείες, δημόσια κτίρια και αεροδρόμια.

Πώς θα αντιδράσει, σε ένα τέτοιο σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση; Θα εγκαλέσει την πλευρά των Σκοπίων για αθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Φανταστείτε να το δούμε κι αυτό... Έτι περαιτέρω, φανταστείτε να δούμε ξανά τους «Μακεδονομάχους» στους δρόμους, αλλά να ζητούν αυτή τη φορά να γίνει σεβαστή η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»...

Γι' αυτό και επιμένω: το γαλλικό βέτο είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη. Αποτελεί, δε, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...

Βασ. Αναστασόπουλος
Πρώτο Θέμα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια