-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Παιχνίδια της Τουρκίας νότια της Ρόδου με τις «πλάτες» της Μόσχας

Σε μια νέα κίνηση που αμφισβητεί κρίσιμες αρμοδιότητες της Ελλάδας, αυτή την φορά με την σύμπραξη της Μόσχας, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για άσκηση του ρωσικού ναυτικού σε περιοχή που η αρμοδιότητα έκδοσης αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα.

Η Navtex 1113/19 που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης αναγγέλλει την διεξαγωγή άσκησης με πυρά από τις 12-13 Οκτωβρίου στην περιοχή νότια της Ρόδου, εκεί ακριβώς που σύμφωνα με τις ακραίες διεκδικήσεις της Τουρκίας φθάνει σε πρώτη φάση η τουρκική υφαλοκρηπίδα πέριξ του 28ου Μεσημβρινού.

Ειχε προηγηθεί η έκδοση ελληνικής Αναγγελίας (Σταθμός Ηρακλείου 538/19) για την ρωσική άσκηση στην ίδια ακριβώς περιοχή. Καθώς δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από ρωσικής πλευράς εκτιμάται ότι κατόπιν πιέσεων της Άγκυρας η ρωσική πλευρά απευθύνθηκε και στις τουρκικές Αρχές για την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX

Η επιλογή της περιοχής για την άσκηση του ρωσικού ναυτικού δεν είναι φυσικά τυχαία, καθώς η Τουρκία έχει δηλώσει μονομερώς στον ΟΗΕ ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της είναι στο σημείο αυτό αλλά το απώτατο όριο της θα ορισθεί μετά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και μεταξύ των άλλων χωρών της περιοχής. Με βάση αυτή την δήλωση αφήνει το «παράθυρο» ανοικτό για διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας μέχρι και νότια της Ιεράπετρας.

Σε όλη αυτή την περιοχή φυσικά η αρμοδιότητα για την διασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων και της Έρευνας και Διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη Navtex έχει στόχο να υπονομεύσει ακριβώς την ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Εξαιρετικά προβληματική και ανησυχητική είναι η σύμπραξη της Μόσχας σε αυτό το παιγνίδι, καθώς προφανώς η Ρωσία απευθύνθηκε στην Τουρκία για την έκδοση αναγγελίας, αναγνωρίζοντας έτσι παράνομα την δικαιοδοσία των τουρκικών αρχών για την έκδοση της Navtex.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει ότι η Τουρκία μεταφέρει το ενδιαφέρον της όλο και πιο δυτικά στην Ανατολική Μεσόγειο και μετά από την παράτυπη δέσμευση περιοχών για άσκηση του ρωσικού Ναυτικού, εξέδωσε νέα NAVTEX για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά στις 8 και 9 Οκτωβρίου σε μια πολύ κρίσμη περιοχή ανοικτά από την Κάρπαθο και οριακά δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Και στην περίπτωση αυτή επιχειρείται η έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών αρμοδιοτήτων στην περιοχή που η Τουρκία αμφισβητεί και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας.

TURNHOS N/W : 1113/19
MEDITERRANEAN SEA
RUSSIAN NAVY FIRING EXERCISES, FROM 120600Z OCT 19 TO 132359Z OCT 19 IN AREA BOUNDED BY;
34 30.00 N - 028 00.00 E
34 30.00 N - 028 40.00 E
34 00.00 N - 028 40.00 E
34 00.00 N - 028 00.00 E
CAUTION ADVISED.

Ν.Μ.

https://www.liberal.gr/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.