-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Η «πλάκα» των Σκοπιανών με τη Συμφωνία των Πρεσπών - φωτογραφίες

Οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να προκαλούν μετά τον «αέρα» που τους δίνει η συμφωνία των Πρεσπών και ανενόχλητοι καπηλεύονται τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Μακεδονίας, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία αντίδραση.

Στην κορυφαία έκθεση βιβλίου στον κόσμο, στην περίφημη διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης, οι Σκοπιανοί εμφανίστηκαν με ένα προκλητικό περίπτερο όπου δεσπόζει η λέξη «Μακεδονία», με το προσδιοριστικό «Βόρεια» να περιορίζεται σε ένα μικρό στίγμα δίπλα στο όνομά τους.

Αυτό το εικαστικό, έρχεται να αντικαταστήσει το επίσημο FYROM που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε η γειτονική χώρα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τις ανησυχίες όλων όσων έλεγαν ότι το «Βόρεια», όσο περνάει ο καιρός θα περιορίζεται μέχρι να απαλειφθεί εντελώς.

Άλλωστε το απειροελάχιστο προσδιοριστικό «Βόρεια» δίπλα στο όνομα των Σκοπιανών, μικρή αξία έχει, αφού η παρουσία της γείτονος στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, διοργανώνεται από τους «Μακεδόνες» λογοτέχνες, όπως με σαφήνεια αποτυπώνεται στο περίπτερό τους.

Δυστυχώς πλέον, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν κανείς αναφέρεται σε «Μακεδόνα λογοτέχνη» δεν εννοεί ούτε τους αρχαίους όπως ο Αντίπατρος, ο Πτολεμαίος, ο Ποσίδιππος, ο Ερμαγόρας ο Αμφιπολίτης κ.α., ο΄τε τους νεώτερους όπως ο Γρηγόρης Ζαλίκης που ίδρυσε το ελληνόγλωσσο ξενοδοχείο, πρόδρομο της Φιλικής Εταιρίας, ο Ιωάννης Στοβαίος, ο Μάζαρης, ο Καάσιλας, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος κ.α., αλλά τον Γιανέφσκι, τον Μαρκόφσκι, προσωπικότητες της Σλαβόφωνης συγγραφής…

Μέχρι πέρσι, οι λογοτέχες αυτοί ήταν εκπρόσωποι της FYROM ενώ πλέον προσδιοριζονται ως «Μακεδόνες» με την υπόσταση, μάλιστα που τους χάρισε η υπογραφή της Ελλάδας….


https://www.thepresident.gr/2019/10/17/i-quot-plaka-quot-ton-skopianon-me-ti-symfonia-ton-prespon-fotos/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.