ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σκόπια: Από την απόρριψη στις εκλογές. - Η κατάρρευση του παραμυθιού των Πρεσπών

Ν. Λυγερός

Ό,τι και να έλεγε η κυβέρνηση των Σκοπίων, όποια και να ήταν η σιγουριά της για το μέλλον, βλέπουμε τώρα ότι δεν είχε υπολογίσει καν ως σενάριο, την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω υψηλής στρατηγικής. Και τώρα ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάει για εκλογές επειδή δεν μπόρεσε να είναι αξιόπιστος με τον Σκοπιανό λαό αφού δεν κατάφερε να ξεκινήσει την ενταξιακή πορεία της χώρας του. Το βέτο της Γαλλίας και της Ολλανδίας λειτούργησε καταλυτικά για τις εξελίξεις που έρχονται. Ακόμα και η επίσημη Ελλάδα ξαφνιάστηκε από το άμεσο αποτέλεσμα στην πολιτική ζωή των Σκοπίων. Έτσι ο αγώνας όλων όσων παλεύουνε ενάντια στο βάρβαρο Προσύμφωνο των Πρεσπών, δικαιώνεται γιατί ποτέ δεν σταμάτησαν και η πίεσή τους έφερε αποτελέσματα μέσω Γαλλίας. Διότι χωρίς πίστη του ελληνικού λαού, ο Πρωθυπουργός δεν θα είχε ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο.
Επίσης με την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων των συμβάσεων για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά Κρήτης και Δυτικά Κρήτης με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά πετρέλαια βοήθησε σε πρακτικό επίπεδο την ελληνογαλλική συμμαχία και στα ενεργειακά. Έτσι όλοι οι φανατικοί της ιδεολογίας της λήθης που είχαν υπολογίσει ότι η ακολουθία των δεδομένων ήταν δεδομένη, πρέπει τώρα να παραδεχθούν ότι απέτυχαν. Οι οπαδοί του Πρωθυπουργού των Σκοπίων πρέπει τώρα να αναθεωρήσουν όλα όσα έλεγαν για τις εκτιμήσεις τους, γιατί δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τις συνέπειες των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά όσοι κατηγορήθηκαν για τις πατριωτικές τους θέσεις πέρα από τα κόμματα, είναι αυτοί που τώρα χαίρονται για τις πράξεις τους που άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα απτά.


Η κατάρρευση του παραμυθιού των Πρεσπών

Ν. Λυγερός

Όλο το παραμύθι των Πρεσπών βασίζεται για πολλούς στην ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πάση θυσία την ένταξη των Σκοπίων και γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να αποδεχτούμε τις πιέσεις και να υπερψηφίσουμε το Προσύμφωνο των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και το είδαμε με τη στάση της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας. Έχει ενδιαφέρον μάλιστα να παρατηρήσουμε ότι και οι τρεις χώρες που δεν συνορεύουν μεταξύ τους, συνορεύουν όλες με την Γερμανία. Το παραμύθι ήταν ότι οι Πρέσπες εξασφάλιζαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα είδαμε τα αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αντιστάθηκε σε πιέσεις και εξασφάλισε σε αυτό που ήθελε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι θέλει να αποφύγει εντάξεις που δεν ακολουθούν την Υψηλή της Στρατηγική. Και αυτό το πλαίσιο εφαρμόζεται και στην Αλβανία, όχι μόνο στα Σκόπια. Ενώ αυτή ανήκει από το 2009 στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει άμεσα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή υπάρχουν και τα 35 κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάρρευσης είναι πρώτα η παραίτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων τον Ιανουάριο του 2020 και η διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι παγώνει και το ίδιο το Προσύμφωνο στην οποιαδήποτε εφαρμογή του, αφού υπάρχει πια η προοπτική της ακύρωσης από την άλλη πλευρά.

http://lygeros.org/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια