ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αυτά δεν έχουν καλό τέλος...

Του Κώστα Στούπα

Ούτε οι φρενοβλαβείς δικτάτορες της Σοβιετίας και του Ναζισμού την εποχή της άκρατης προσωπολατρίας δεν μιλούσαν οι ίδιοι σε πρώτο πρόσωπο για την "απέραντη σοφία τους" ή τη δύναμή τους να καταστρέψουν μια χώρα με μια προσωπική τους απόφαση...

Μεθόδευαν να τους κρεμάνε τέτοια "παράσημα" τα "τσιράκια" τους χαμηλότερα στην ιεραρχία του καθεστώτος.

Όμως ο πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοκρατίας και ισχυρότερης χώρας του πλανήτη το τολμά. Σε στυλ σεναριογράφου του Μάρκου Σεφερλή για ρόλο πλανητάρχη, έγραψε λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Τwitter:

"Όπως έχω δηλώσει σθεναρά και απλώς επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της (το έχω κάνει και στο παρελθόν!)"...

Εντελώς αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχθές παρά τις αντιδράσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, της αντιπολίτευσης αλλά και στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν αποσύρει οριστικά τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Βόρεια Συρία και δίνει το πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλλει και με προκάλυμμα την προσφυγική κρίση, να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση σε βάρος των Κούρδων.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί αποχώρηση των ΗΠΑ από τον εμφύλιο της Συρίας που έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις καθώς εκτός των ΗΠΑ και της Τουρκίας εμπλέκονται η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ...

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί απεμπλοκή των ΗΠΑ από την περιοχή καθώς κάτι ανάλογο επιχειρούν και στο Αφγανιστάν.

Η εξέλιξη φαίνεται να αναβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Αν αναλογιστεί κάποιος τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται αυτή η αναβάθμιση μπορούμε να συνάγουμε το συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ του Τραμπ δεν διστάζουν να "τσαλακώσουν" το γόητρό τους για χάρη του Ερντογάν και της Τουρκίας.

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ της προεδρίας Τραμπ έχουν υποστεί μερικές ταπεινωτικές και εξευτελιστικές κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας. Μερικές από αυτές είναι:

- Η Τουρκία παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τελικά προμηθεύτηκαν τους πυραύλους S400 από τη Ρωσία.
- Η Τουρκία παραβιάζει τα μέτρα των ΗΠΑ προς το Ιράν.
- Η Τουρκία παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας προβαίνει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Εν ολίγοις η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή και αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί ούτε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ούτε πολύ περισσότερο την ελληνική που είναι βαθιά απασχολημένη με το πώς θα αυξηθούν οι συντάξεις σε μια κοινωνία που γερνάει με γεωμετρική πρόοδο και τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι άδεια προ πολλού...

Το πράσινο φως εκ μέρους του προέδρου Τραμπ για την εισβολή και εθνοκάθαρση στη Βόρεια Συρία φέρνει βέβαια την Τουρκία αντιμέτωπη με τη μέχρι χθες προνομιακή σύμμαχό της Ρωσία, η οποία είναι προστάτης του καθεστώτος Άσαντ.

Ας μην εκπλαγούμε λοιπόν αν δούμε την Τουρκία να απομακρύνεται από τη Ρωσία. Ιδίως αν ο Ερντογάν έχει λάβει από τον Τραμπ και άλλες υποσχέσεις προκειμένου να επιστρέψει ως ισχυρός βραχίονας της Δύσης στην περιοχή.

Οι άμεσα χαμένοι της υπόθεσης είναι οι Κούρδοι οι οποίοι με τον ελαφρύ οπλισμό τους μένουν στο έλεος της Τουρκίας.

Σπάνια μια υπερδύναμη εγκαταλείπει τοπικούς συμμάχους σε βέβαιη εξολόθρευση. Ανάλογα προηγούμενα σαν έθνος έχουμε βιώσει οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των Ρωσοτουρκικών Πολέμων πριν την ελληνική επανάσταση.

Η Ρωσία πολλάκις χρησιμοποίησε τους υπόδουλους Έλληνες σαν αντιπερισπασμό, ωθώντας τους να εξεγερθούν κατά των Οθωμανών και όταν τα έβρισκε μαζί τους, τους άφηνε στο έλεός τους.

Βέβαια η Τουρκία ακόμη και αν επικρατήσει στη Β. Συρία ανοίγει μια πληγή που μακροπρόθεσμα θα έχει κόστος οικονομικό αλλά και ανθρώπινων ζωών.

Από άλλη πλευρά η Ελλάδα υπέγραψε νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι σε τι χρησιμεύει μια αμυντική συμφωνία όταν η Κυπριακή ΑΟΖ υπόκειται διατρήσεις χωρίς ουσιαστικές οχλήσεις...

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας περιπλέκονται και τούτο σε μια εποχή ανακατατάξεων των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών εγκυμονεί κινδύνους.

Αναδύονται κίνδυνοι τους οποίους η οικονομία και οι αγορές δεν φαίνεται να "τιμολογούν" σωστά ίσως γιατί είναι μεθυσμένες από τα αρνητικά επιτόκια και εθισμένες στην θαλπωρή των δεκαετιών ειρήνης που προηγήθηκαν.

Έχουμε εισέλθει σε μια παράδοξη περίοδο που οι δημοκρατίες όλο και πιο συχνά εκλέγουν διάφορους απίθανους τύπους σε καίριας σημασίας θέσεις.

Αυτές οι περίοδοι συνήθως δεν έχουν καλό τέλος...

kostas.stoupas@capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια