-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα η Shell ελέω Αφροδίτης, στα "κάγκελα" ο Ερντογάν

Πέτρος Θεοχαρίδης

Τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα θέσουν σήμερα επί τάπητος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Ενέργειας, σε συνάντησή τους με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της βρετανο- ολλανδικής Shell. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της Shell, η οποία προφανώς θέλει να στείλει και το μήνυμα ότι και αυτός ο ενεργειακός κολοσσός είναι στην Κύπρο και συμμετέχει στο ενεργειακό της πρόγραμμα μέσω του σημαντικού της μεριδίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη», αλλά και ως υποδοχέας του φυσικού αερίου στο Ιτκού της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ενώ ουσιαστικά οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις αλλαγές που ζητήθηκαν από την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek για τον αναλογικό καταμερισμό του κοιτάσματος έχουν καταλήξει, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, που πρέπει να εγκριθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θεώρησε ότι είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας οι δύο εγκρίσεις –της νέας συμφωνίας αναλογικού καταμερισμού και του σχεδίου ανάπτυξης του «Αφροδίτη»– να πάνε «πακέτο», δηλαδή ταυτόχρονα.

Όπως έγγραψε ο «Φ», με βάση τη νέα συμφωνία αναλογικού καταμερισμού, στο σύνολο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος προβλέπεται ότι το 57,1% των καθαρών εσόδων από το «Αφροδίτη» κατανέμεται στο κράτος. Ταυτόχρονα, μέσα από τη νέα σύμβαση, καθορίζονται και ρητά χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η σημερινή συνάντηση αναμένεται να δώσει ώθηση ώστε η κοινοπραξία να ολοκληρώσει το συντομότερο και τις τροποποιήσεις στο σχέδιο ανάπτυξης που αντιπρότεινε το υπουργείο Ενέργειας, ώστε σύντομα να εγκριθεί το πακέτο και να μπει το νερό στο αυλάκι για ανάπτυξη του «Αφροδίτη».

Φιλελεύθερος


Η Συμφωνία της Shell στο Προεδρικό …Προκαλεί την οργή του Ερντογάν


Η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της Shell, η οποία θέλει να δηλώσει την παρουσία της στα ενεργειακά της Κύπρου.

Στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί και το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις, σε σχέση με τις αλλαγές, που ζητήθηκαν από την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek, για τον αναλογικό καταμερισμό του κοιτάσματος έχουν καταλήξει, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, που πρέπει να εγκριθεί από την Κυβέρνηση.

Με βάση τη νέα συμφωνία αναλογικού καταμερισμού, στο σύνολο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος προβλέπεται ότι το 57,1% των καθαρών εσόδων από το «Αφροδίτη» κατανέμεται στο κράτος.

Ήταν αυτό που προκάλεσε την οργή του Ερντογάν που έιχε ενημερωθεί για την Συνάντηση των Ανθρώπων της Shell με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ταυτόχρονα, μέσα από τη νέα σύμβαση, καθορίζονται και ρητά χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Για τη συνέχεια Veteranos
loading...
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.