ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ελληνική ΑΟΖ και Συμβάσεις - Η ελληνική ΑΟΖ ως μοχλός εξέλιξης

Ν. Λυγερός

Οι συμβάσεις που περιμένουμε να κυρωθούν από την Βουλή των Ελλήνων εντός του καλοκαιριού έχουν μία τεράστια σημασία για την ελληνική ΑΟΖ, αφού και οι δύο θαλάσσιες περιοχές ΝοτιοΔυτικά Κρήτης και Δυτικά Κρήτης αγγίζουν τη μέση γραμμή που οριοθετεί την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Λιβύης. Με άλλα λόγια το γεγονός ότι στην κοινοπραξία με την οποία θα υπογράψουμε, συμμετέχουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όταν ξέραμε ποια ήταν η θέση τους σε σχέση με τη Λιβύη και ειδικά για το κλείσιμο του κόλπου Σύρτης, είναι πολύ σημαντικό, διότι έρχεται να ενισχύσει και την τροπολογία 4001/2011 που οριοθέτησε de facto και μονομερώς την ΑΟΖ μας σ’ εκείνη την περιοχή, πράγμα το οποίο θα μας διευκολύνει και διπλωματικά για τις επίσημες επαφές μας με τη Λιβύη, έτσι ώστε να πετύχουμε μία συμφωνία οριοθέτησης και να περάσουμε επιτέλους στο de jure. Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα θέμα που επίσημα έχει μόνο οικονομικό ενδιαφέρον, αφού μιλούμε για την ΑΟΖ, έχει τελικά επιπτώσεις και σε εθνικό επίπεδο για την Ελλάδα.
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντική αυτή η ψηφοφορία στη Νέα Βουλή των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας μας και δεν είναι μόνο ένα τεχνικό θέμα για ειδικούς.


Η ελληνική ΑΟΖ ως μοχλός εξέλιξης

Ν. Λυγερός

Μπορεί να βλέπουμε συνεχώς τις εξελίξεις μέσω των θαλάσσιων περιοχών αλλά σπάνια καταλαβαίνουμε ότι αυτό γίνεται χάρη στην ελληνική ΑΟΖ. Διότι χωρίς αυτή θα ήμασταν περιορισμένοι στα 12 Ναυτικά Μίλια, τα οποία στην Ελλάδα παραμένουν 6 Ναυτικά Μίλια. Ενώ τα στρατηγικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων βρίσκονται αποκλειστικά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με άλλα λόγια η ΑΟΖ αποτελεί μια προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα. Έτσι η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί ένα μοχλό εξέλιξης που κάνει τη διαφορά σε γεωοικονομικό επίπεδο. Οι πρώτες προσπάθειες αξιοποίησης έγιναν την περίοδο 2012-2013 και μετά είχαμε μια αδράνεια. Τώρα ήρθε η ώρα να γίνει πραγματική αξιοποίηση μετά τις συμφωνίες που έχουν γίνει στα θαλάσσια οικόπεδα 2 και 10 στο Ιόνιο, στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης αλλά και με την προετοιμασία για τις οριοθετήσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιταλία, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια η Αλβανία και η Λιβύη. Έτσι η ελληνική ΑΟΖ θα λειτουργήσει καταλυτικά για την πατρίδα και για τις περιφέρειες.


Ο ζεόλιθος στην Ελλάδα

Ν. Λυγερός

Ο ζεόλιθος στην Ελλάδα συνεχίζει όλο και πιο δυναμικά το έργο του, σε βαθμό που είναι καλό να ενημερωθεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα οφέλη του. Είχαμε κάνει μια ενημέρωση και σε προηγούμενο Υπουργό, αλλά οι αλλαγές είναι τόσο γρήγορες στην ελληνική πολιτική που θα πρέπει ο νέος Υπουργός να ξαναενημερωθεί, έτσι ώστε να βοηθήσει έμπρακτα τους αγρότες και να προγραμματίσει μια εφαρμογή στο πρόγραμμα της δακοκτονίας για να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα που θα αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Επίσης το γεγονός ότι τώρα έχουμε ελληνικό ζεόλιθο και ότι το 8% των απολαβών του πάει στο ελληνικό δημόσιο είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για τη νέα κυβέρνηση. Είναι καλό να γίνουν εφαρμογές και στον τομέα της κτηνοτροφίας όχι μόνο για να απαλλαγούν από τις οσμές οι επαγγελματίες αλλά και οι γείτονες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο ζεόλιθος βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ζώων και αυτό αποτελεί μια προστιθέμενη αξία. Υπάρχει ο ζεόλιθος, ξέρουμε τις εφαρμογές του, αρκεί να υπάρχει και πολιτική βούληση.
http://lygeros.org/


loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια