-->

Header Ads

Πολύξεροι... μαϊντανοί

Παραδοσιακά και πολύ λογικά, σε κάθε σημαντικό (αλλά και ασήμαντο κάποιες φορές) γεγονός, δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) ειδήμονες και ειδικοί τεχνοκράτες και προσκαλούνται και εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να εξηγήσουν τι, πώς και γιατί, σχετικά με το συγκεκριμένο συμβάν.

Μερικές φορές οι απόψεις καθενός από αυτούς διαφέρουν και δημιουργούνται και οι σχετικοί καυγάδες αλλά, σε γενικές γραμμές το πράγμα παραμένει σε λογικά και πολιτισμένα πλαίσια. Ο κόσμος ενημερώνεται σε σημαντικό βαθμό και με κάποια σοβαρότητα. Επιφανειακά μεν αλλά ικανοποιητικά σε επίπεδο γενικών γνώσεων δε...

Μερικές φορές όμως, άλλοτε λόγω συνθηκών (π.χ. όταν κάτι συμβεί στα μέσα Αυγούστου, που το σύμπαν λείπει σε διακοπές) και άλλοτε εξαιτίας της εξαιρετικά "τεχνικής" εξειδίκευσης του (όποιου) γεγονότος, εμφανίζονται διάφοροι "επώνυμοι" και εκφέρουν γνώμες ειδικού, γελοιοποιώντας τόσο το αντικείμενο όσο και τους εαυτούς τους.

Αυτό συνέβη και την Κυριακή, με τη δοκιμαστική λειτουργία υπηρεσίας έκτακτων ειδοποιήσεων, το περιβόητο πλέον 112. Από τη μία τα μπάνια του λαού και από την άλλη το εξαιρετικά εξειδικευμένο αντικείμενο, με τη βοήθεια της πολιτικής αντιπαράθεσης μέχρι βλακείας, είχαν σαν αποτέλεσμα ν’ ακουστούν σημεία και τέρατα σχετικά, τόσο με το δύσμοιρο αλλά ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ σύστημα, όσο και με την προσωρινή λύση-πατέντα (αθάνατο Ελληνικό δαιμόνιο) που ορθότατα βρήκε και εφάρμοσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έχοντας μια εμπειρία πάρα πολλών χρόνων ενασχόλησης με τις τηλεπικοινωνίες (επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά, π.χ. υπήρξα μέλος της αρχικής ομάδας που δημιούργησε από το μηδέν την Hellas On Line), πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω στ’ αυτιά μου.

Άκουσα (με απέραντη έκπληξη, διότι είχα απεριόριστη εκτίμηση σε αυτόν λόγω της έως τώρα σοβαρότητάς του) γνωστότατο αθλητικό συντάκτη-συνάδελφο στο ραδιόφωνο, να παραπονιέται δημόσια γιατί δεν έλαβε ειδοποίηση από το 112 για την πυρκαγιά στον Υμηττό ενώ κατοικεί στην περιοχή. Την ώρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει ανακοίνωση όπου εξηγεί πλήρως τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει το "καινούργιο" σύστημα αλλά να ενημερώσει τους κατοίκους με περισσότερο παραδοσιακά μέσα. Ανακοίνωση η οποία, φυσικά, έχει διανεμηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης...

Ενημερώθηκα "αρμοδίως", για την οργίλη διαμαρτυρία και αγανάκτηση της συζύγου κορυφαίου (μη εκλεγόμενου) στελέχους-διοικητή υπηρεσίας υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν έλαβε τις δοκιμαστικές ειδοποιήσεις, ενώ βρισκόταν στο… εξωτερικό (πάνω από 3.000 μίλια από την Αθήνα) αλλά "είχε ενεργοποιήσει το roaming, σίγουρα"!

Διάβασα την "απορία" και την "εξειδικευμένη άποψη" πρώην συναδέλφου-υπουργού κυβερνήσεων της περασμένης δεκαετίας, για το πόσο "ηλίθιο ήταν το μήνυμα" και "πόσο μεγάλο ταμείο έκαναν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι" από την επανάληψη των μηνυμάτων. Τη στιγμή που αρκούν δύο, απλές αναζητήσεις σε σχετική μηχανή στο Internet, για να βρει κάποιος:

Α. τι προβλέπει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ότι πρέπει να περιλαμβάνουν τα μηνύματα έκτακτης ανάγκης και
Β. να εντοπίσει τον Ν. 4487/2017 αρ. 48, που προβλέπει ότι "η επικοινωνία για την ΥΚΕΑ 112 πραγματοποιείται ατελώς, σε κάθε περίπτωση".

Θα μπορούσα να συνεχίσω την παράθεση των εντυπωσιακά βλακωδών και ευτράπελων "παρεμβάσεων" και παρατηρήσεων που είδαμε από την Κυριακή για το ζήτημα της υπηρεσίας έκτακτης ειδοποίησης, επεξηγώντας λεπτομερειακά τα διάφορα σημεία. Αλλά αφενός δεν αρμόζει ο τόπος και ο χρόνος, αφετέρου δεν είναι αυτά το σημαντικότερο σημείο του ζητήματος.

Το πραγματικά σημαντικό βρίσκεται στο ότι το συγκεκριμένο σύστημα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία, εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια τώρα αλλά αυτό δεν είχε συμβεί. Εάν είχε λειτουργήσει, θα είχαν σωθεί κάποιες δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Το γεγονός πως είναι πλέον διαθέσιμο, δεν αποτελεί απλά μια επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά ένα επίτευγμα ολόκληρης της Ελλάδας. Ένα επίτευγμα που εξασφαλίζει ασφαλέστερη, άρα και καλύτερη, ποιότητα ζωής σε ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της χώρας, μόνιμους ή προσωρινούς.

Ας το θυμούνται αυτό οι διάφοροι κριτικοί-μαϊντανοί, πριν ανοίξουν το στόμα τους...

Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr
loading...
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.